Dovoz masa od sousedů může rozšířit mor prasat na naše území

Dovoz masa od sousedů může rozšířit mor prasat na naše území

09.08.2019 Jana Čiháková

Veterináři doporučují, aby lidé nevozili vepřové maso a masné výrobky z domácích porážek nebo od neznámých producentů ze Slovenska, Maďarska, Bulharska nebo Polska, tedy ze zemí, kde se vyskytuje africký mor prasat (AMP).

Mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček k věci také připomněl, že také stále platí zákaz přivážení loveckých trofejí ze zemí, kde se nemoc vyskytuje. Obdobně se do ČR nesmí dovážet seno a sláma pro chovy domácích prasat. Je také zakázané krmit prasata kuchyňským odpadem.

"Vzhledem k tomu, že jedním z rizik šíření AMP je přenos nákazy prostřednictvím masa a masných výrobků z vepřového, chtěli bychom apelovat na české občany, aby se vyvarovali přivážení popsaných potravin pro vlastní spotřebu do ČR," uvedl ředitel veterinární sekce SVS Petr Šatrán.

Podle veterinářů je alarmující výskyt choroby na Slovensku, kde se první pozitivní nález objevil 24. července a druhý 30. července. "V obou případech se jednalo o drobné chovy, přičemž lokality jsou od sebe vzdáleny asi pět kilometrů, nachází se v okrese Trebišov a sousedí s oblastí Maďarska, ve které se vyskytuje AMP u prasat divokých. Další dva případy u domácích prasat se zjistily 6. srpna," dodala správa. Znovu šlo o drobné chovy, od předchozích případů byly vzdálené sedm až 11 kilometrů.

Veterináři připomínají, že se ve státech EU nedaří nemoc zlikvidovat, naopak se rozšiřuje, zejména v Polsku, v Rumunsku je choroba už skoro na celém území. "A rovněž v Bulharsku, kde během července došlo k výraznému nárůstu AMP v chovech domácích prasat včetně velkochovů s 20.000 až 40 000 chovanými prasaty," upozornili veterináři. Nemoc je také na Ukrajině, v Belgii, Estonsku, Itálii, Litvě a Lotyšsku.

V Čechách je mor vymýcen

Africký mor prasat je vysoce nakažlivé virové onemocnění prasat domácích i divokých. Nakažená zvířata se neléčí, musejí se usmrtit, vakcína neexistuje. Pro lidi není virus nebezpečný. S nemocí se potýká rovněž Čína, která je největším vývozcem vepřového na světě. Podle odborníků bude muset do budoucna zlikvidovat asi třetinu své letošní produkce vepřového, tedy asi 18 milionů tun, dvakrát více, než kolik činí roční celosvětový export.

V České republice se africký mor prasat poprvé objevil v roce 2017. Letos v březnu Evropská komise konstatovala, že se nemoc v Česku podařilo vymýtit.


Mohlo by vás zajímat

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

KONZUMACÍ KOFEINOVÝCH NÁPOJŮ K AGRESIVITĚ DĚTÍ? VZÝKUM MLUVÍ JASNĚ

13.11.2023 | Děti, které jsou zvyklé pravidelně pít nápoje s obsahem kofeinu jako je například coca-cola nebo energetické drinky, mají horší paměť, jsou impulzivnější a v dospělosti můžou být náchylnější k závislostem. Zjistili to vědci, kteří u dvou tisícovek amerických dětí ve věku devět a deset let testy zkoumali jejich paměťové schopnosti a mozkovou aktivitu. Napsal o tom deník The Times.

TAKOVÉ ŠKVARKY NECHCETE: VETERINÁŘI NAŠLI PROŠLÉ KŮŽE NA OLOMOUCKU

10.10.2023 | Více než 1300 kilogramů zamražených vepřových kůží s prošlým datem použitelnosti objevili veterinární inspektoři při kontrole ve skladu potravin u Litovle na Olomoucku. Zdravotně závadné kůže proto znehodnotili barvou a nařídili jejich likvidaci na náklady provozovatele, kterému za tento prohřešek hrozí ve správním řízení pokuta až 50 milionů korun.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.