Domácí tagliatelle carbonara? S námi je zvládnete

Domácí tagliatelle carbonara? S námi je zvládnete

23.03.2021 Jana Čiháková

Domácí těstoviny, to není nic složitého. A když je budete navíc dělat podle kuchaře Pavla Berkyho, je to i zárukou toho, že se vám prostě povedou. Na tagliatelle nepotřebujete ani nudlovačku - můžete je klidně "po staru" nakrájet nožem.

Ingredience:

Domácí těstoviny

  • 130 g hladké mouky typu 00 ( + cca 20 g - kdyby bylo potřeba)
  • 50 g semolinové mouky
  • 2 velké vejce (nebo 3 menší)

Carbonara

  • 150 g pancetty nebo slaniny
  • 4 žloutky
  • 50 g parmazánu + extra na servis
  • Olivový olej
  • Sůl
  • Černý pepř celý

Postup:

Těstoviny: Na pracovní desku si prosejeme 130 g hladké mouky typu 00 a 50 g semolinové mouky. Vytvoříme si důlek a do něj rozklepneme 2 celá vejce. Vypracujeme těsto, které poté zabalíme do potravinové fólie a necháme alespoň 30 minut odpočinout. Poté těsto rozdělíme na 2 části. Každou část nejprve ručně rozválíme na hrubší placku. Strojek na těstoviny nastavíme na nejvyšší stupeň a posypeme trochou mouky, aby se nám těsto při projíždění nelepilo na válce. Placku dvakrát projedeme na nejvyšší stupeň a poté s každým projetím těsta stupeň snižujeme až do předposledního stupně. Takto vyválíme i druhou placku a poté pláty těsta můžeme projet speciálním nástavcem pro tagliatelle nebo nakrájíme nožem. Nakrájené těstoviny dáme stranou a na sporák připravíme hrnec s dobře osolenou vodou (voda by měla být slaná jako moře) a přivedeme k varu.

Carbonara: Pancettu nakrájíme na malé kostky. Ve větší pánvi rozehřejeme dvě polévkové lžíce olivového oleje, přidáme nakrájenou pancettu a usmažíme dozlatova. Do misky si dáme 4 žloutky a čerstvě namletý pepř se kterým nešetříme. Vidličkou směs rozšleháme a přidáme 2-3 PL vroucí vody z hrnce na těstoviny. Přidáme 50 g nastrouhaného parmazánu, ještě jednou zašleháme a dáme stranou. 

Do vroucí vody dáme vařit těstoviny a zároveň znovu rozehřejeme pánev s pancettou. Těstoviny vaříme 3-5 minut, poté nesléváme, ale cedníkem přendaváme přímo do pánve s pancettou. Přidáme 3-5 PL vody, ve které se těstoviny vařily. Na těstoviny nalejeme rozšlehané žloutky s parmazánem. Pánev ihned odstavíme a směs pořádně promícháme aby se žloutky nesrazily, ale vznikla krémová omáčka. Pokud se Vám zdá, že jsou těstoviny stále příliš suché, přilejeme ještě pár PL vody z hrnce.

Servírování:

Těstoviny naservírujeme na talíře, zasypeme parmazánem dle chuti a na každou porci přidáme špetku rozemletého čerstvého pepře.

Text Pavel Berky, foto Pavel Berky

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Vánoční pečení bez cukru? Toto linecké se bez něj obejde!

11.11.2021 | K Vánocům neodmyslitelně patří cukroví, které mimo jiné obsahuje spoustu cukru. Dají se ale využít různé alternativy, které budou plnit stejnou úlohu. Cukroví přesto bude chutné a ke všemu se přizpůsobí vašemu zdravému životnímu stylu.

Umíte si vybrat kus kvalitního vepřového? Tipy přímo od profíka

24.11.2021 | Snad žádné jiné maso se na českých jídelníčcích neobjevuje tak často jako vepřové. Každý z nás ho za rok sní kolem 43 kg, což je více než polovina celkového množství masa, které zkonzumujeme. Vepřové ale není jen krkovice či plec, v kuchyni nabízí opravdu široké možnosti využití.

Luxusní krevetky na Chardonnay: Ochutnáte a už se jich nezbavíte

22.11.2021 | Čerstvé krevety, trochu bylinek a skvělé víno, to je kombinace, která nemůže dopadnout jinak než totálním uspokojením všech smyslů. Pokud hledáte lehké a přitom zdravé jídlo, právě jste jej našli.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont