23.03.2021 | Domácí těstoviny, to není nic složitého. A když je budete navíc dělat podle kuchaře Pavla Berkyho, je to i zárukou toho, že se vám prostě povedou. Na tagliatelle nepotřebujete ani nudlovačku - můžete je klidně "po staru" nakrájet nožem.
Těstoviny: Na pracovní desku si prosejeme 130 g hladké mouky typu 00 a 50 g semolinové mouky. Vytvoříme si důlek a do něj rozklepneme 2 celá vejce. Vypracujeme těsto, které poté zabalíme do potravinové fólie a necháme alespoň 30 minut odpočinout. Poté těsto rozdělíme na 2 části. Každou část nejprve ručně rozválíme na hrubší placku. Strojek na těstoviny nastavíme na nejvyšší stupeň a posypeme trochou mouky, aby se nám těsto při projíždění nelepilo na válce. Placku dvakrát projedeme na nejvyšší stupeň a poté s každým projetím těsta stupeň snižujeme až do předposledního stupně. Takto vyválíme i druhou placku a poté pláty těsta můžeme projet speciálním nástavcem pro tagliatelle nebo nakrájíme nožem. Nakrájené těstoviny dáme stranou a na sporák připravíme hrnec s dobře osolenou vodou (voda by měla být slaná jako moře) a přivedeme k varu.
Carbonara: Pancettu nakrájíme na malé kostky. Ve větší pánvi rozehřejeme dvě polévkové lžíce olivového oleje, přidáme nakrájenou pancettu a usmažíme dozlatova. Do misky si dáme 4 žloutky a čerstvě namletý pepř se kterým nešetříme. Vidličkou směs rozšleháme a přidáme 2-3 PL vroucí vody z hrnce na těstoviny. Přidáme 50 g nastrouhaného parmazánu, ještě jednou zašleháme a dáme stranou.
Do vroucí vody dáme vařit těstoviny a zároveň znovu rozehřejeme pánev s pancettou. Těstoviny vaříme 3-5 minut, poté nesléváme, ale cedníkem přendaváme přímo do pánve s pancettou. Přidáme 3-5 PL vody, ve které se těstoviny vařily. Na těstoviny nalejeme rozšlehané žloutky s parmazánem. Pánev ihned odstavíme a směs pořádně promícháme aby se žloutky nesrazily, ale vznikla krémová omáčka. Pokud se Vám zdá, že jsou těstoviny stále příliš suché, přilejeme ještě pár PL vody z hrnce.
Servírování:
Těstoviny naservírujeme na talíře, zasypeme parmazánem dle chuti a na každou porci přidáme špetku rozemletého čerstvého pepře.
Text Pavel Berky, foto Pavel Berky
14.04.2021 | Povinný podíl českých potravin na pultech obchodů nakonec platit nebude. Sněmovna ho dnes na návrh Senátu vyřadila z novely zákona o potravinách. Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) senátní návrh podpořil. Do novely se kvóty na potraviny dostaly ve Sněmovně na základě pozměňovacího návrhu poslanců SPD.
16.04.2021 | Farmářské trhy, které na podskalské náplavce v Praze pořádá spolek Archetyp, se v sobotu konat nebudou. Městská firma Trade Centre Praha (TCP) zrušila původní souhlas s řešením, které spolek navrhl pro splnění vládních omezení. ČTK to řekl předseda spolku Jiří Sedláček.
15.04.2021 | Vládní opatření proti šíření onemocnění Covid-19 změnila povahu i průběh nakupování potravin. Dodržování všech pravidel ale není zcela automatické, někteří spotřebitelé se i po roce restrikcí dopouštějí pochybení, kterými mohou ohrožovat ostatní, jiní zase nemají povědomí o možnostech, kterých lze využít a přispět tak ke snížení rizik.