29.08.2014 Renata Reihserová
Jak si doma připravit jednoduchý rajský protlak nebo ochucený kečup?
Ingredience: 1 kg rajčat, 1 špetka mleté červené papriky, 1 menší cibule, 1 lžička soli, 2 kuličky nového koření, 2 hřebíčky, 1 lžička cukru, 1 lžička hořčičného semínka, mletý bílý pepř, 1 l rajčatového protlaku, 1 dl octa (8%)
Postup: Zralá a masitá rajčata umyjeme, nahnilé a nejedlé části odstraníme. Rajčata nakrájíme a rozvaříme nejlépe ve smaltovaném nebo skleněném hrnci. Pak je prolisujeme. Protlak odměříme a přelijeme do čistého hrnce. Cibuli a ostatní koření vložíme do čistého bílého lněného sáčku, které převážeme a dáme vařit spolu s protlakem. Vaříme do zhoustnutí. Přidáme sůl, ocet, mletou červenou papriku, cukr a chvíli povaříme. Sáček s cibulí a kořením vyjmeme a horký protlak nalijeme do sklenic vypláchnutých vařící vodou. Tento kořeněný rajčatový kečup nesterilizujeme. Vychladlý ho uložíme na chladné místo.
20.03.2015 | Jste zklamáni nabídkou mléčných výrobků v obchodech a žádný nemá přesně takovou chuť, jakou si pamatujete z dětství nebo z dovolené v Řecku či Francii? Obáváte se, že příprava domácího jogurtu musí být náročná na čas i energii? Ukážeme vám krok za krokem, že opravdu není čeho se bát a přípravu této nejen dětské pochoutky zvládnete i vy.
23.03.2015 | Ramínko pro vás připravil Marek Šalanský, student druhého ročníku Střední odborné školy stravování Říčany s.r.o.
17.09.2015 | O tomhle dortu se u nás mluví často. Ne že bych ho pekla co chvíli, ale kdykoli se do toho pustím, akce se zkomplikuje a vzniká vtipná historka, kterou se můžou bližní bavit dosyta. Já se obvykle nesměji. Předem varuji – tohle dobrodružství ještě nikdy nedopadlo dobře. A nemyslím si, že vždy za to můžu jen já. Prostě osud.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.