Do školy? Tak jedině s pořádnou svačinou!

Do školy? Tak jedině s pořádnou svačinou!

26.09.2019 Jana Čiháková

Pokud se začátkem nového školního roku přemýšlíte, jakou svačinu svým potomkům přibalit s sebou do školy, vězte, že by neměla být jen vyvážená a zdravá, ale také trochu hravá. Takovou svačinku totiž děti sníst „nezapomenou“ a budou se těšit na další. Zvlášť když je originalitou nadchnete tak, že se do příprav příště pustí sami. Máme pro vás pár tipů!

Házet svačinu do koše neznamená jen zbytečně vyhazovat jídlo, ale také se připravovat o potřebnou energii. Tu děti potřebují, aby se mohly soustředit na dopolední výuku, ale také aby měly dostatek sil na odpolední aktivity a sport. Podle odborníků by měla dopolední svačina tvořit 10 až 15 % denního příjmu energie a v žádném případě by neměla nahrazovat snídani. Velikost odpolední svačiny závisí na tom, jak dlouhá je časová prodleva mezi obědem a večeří. Důležitá je zejména u dětí, které se po škole věnují sportovním aktivitám nebo jiným energicky náročným činnostem. Děti ale „nepřesvědčíte“ radami odborníků, přesvědčíte je neodolatelnými svačinkami. Čím chutnější a na pohled neodolatelnější svačina, tím vyšší šance, že skončí tam, kde má - v žaludku.  

Svačina, tedy menší jídlo mezi těmi hlavními, doplní energii, ale také pomůže vyhnout se zbytečnému přejídání a mlsání. Často si myslíme, že nás jen „honí mlsná“ a hledáme nějakou laskominu, která dodá rychle stravitelné cukry. Ta ale neobsahuje potřebné živiny. Pokud máme připravenou vyváženou svačinu, výkyv hladiny cukru v krvi nás nezaskočí nepřipravené. Chuť na sladké zažene ovoce nebo nepražené, nesolené ořechy, které jsou skvělým zdrojem vlákniny, nenasycených mastných kyselin a bílkovin.  

Co (si) zabalit do svačinového boxu?

Ideální svačina obsahuje ovoce a/nebo zeleninu v kombinaci s bílkovinami, takto nás totiž zasytí více než jen samotné ovoce nebo zelenina. Dobrou volbou jsou také mléčné či zakysané výrobky, třeba mléčné nápoje, kefír nebo tvaroh. Nejčastějšími surovinami pro přípravu svačiny jsou však v našich končinách bezpochyby chleba a šunka, proto jsme pro vás připravili několik rad, na co si při jejich výběru dát pozor.  

SVAČINA DO ŠKOLY: Zvířátka z chleba

Postup:

Sladká varianta

  1. Toustový chleba namažte oblíbenou pomazánkou.
  2. Opička:. Chleba namažte lískooříškovou pomazánkou, dvě kolečka banánu rozkrájejte na poloviny, abyste z nich vytvořili ouška a čumáček. Nezapomeňte na dvě borůvky pro oči. U medvídka postupujte obdobně, jen budete potřebovat tři kolečka banánu a tři borůvky.
  3. Na lištičku: Chleba namažte žervé, horní čtvrtinu lískooříškovou pomazánkou dle obrázku. Z dvou koleček banánu a dvou borůvek vytvořte oči, z třetí borůvky udělejte čumáček. Jahodu rozpulte a použijte na ouška.
  4. Na sovičku: Chleba namažte tvarohem. Šest menších jahod překrojte napůl a vytvořte z nich peří. Z dvou koleček banánu a dvou borůvek vyrobte oči. Mandle poslouží jako zobáček.

 

Slaná varianta

  1. Krajíc chleba namažte oblíbenou pomazánkou.
  2. Krab: Chleba namažte smetanovou pomazánkou. Rajče rozpulte, vydlabejte a rozřízněte v prostředku tak, aby utvořila klepýtka jako na obrázku. Ze dvou tenkých plátků ředkvičky a dvou oliv vyrobte oči, z tenkých proužků papriky pak udělejte pusu a spodní klepýtka.
  3. Žába: Krajíc chleba rozpulte a namažte sýrovou pomazánkou smíchanou s několika rozmačkanými hrášky. Z rozpůleného kolečka salátové okurky udělejte nohy, z proužku papriky pusu. Oči vytvoříte ze dvou koleček mozarelly a rozpůlené olivy.

 

Ingredience

  • toustový chleba/ jiný oblíbený chleba
  • lískooříšková pomazánka/tvaroh/žervé/ máslo
  • mozzarella
  • banán, jahody, borůvky
  • paprika, rajče, salátová okurka, olivy, hrášek
  • mandle

Obtížnost: ⬤⬤⬤

Čas přípravy: 10 min.

Porcí: 2

O značce „Klasa“

Národní značku kvality KLASA uděluje mimořádně kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003. Spravuje ji Státní zemědělský intervenční fond. Národní značku kvality získává výrobce na tři roky. Logo KLASA slouží spotřebitelům k lepší orientaci na trhu pro rozeznání výjimečně kvalitních produktů v porovnání s běžně dostupnými potravinami. V současnosti mohou spotřebitelé nalézt značku na obalech více než 900 produktů od více než 200 výrobců. Další informace a kompletní seznam všech oceněných produktů jsou na stránkách www.eklasa.cz. 

O značce „Regionální potravina“

Již deset let uděluje Ministerstvo zemědělství značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání v obchodech, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé mohou vybírat z více než 500 produktů od více než 300 výrobců. Značka Regionální potravina oceňuje ty nejlepší výrobky z každého kraje. Více informací je k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

O značce „BIO Produkt ekologického zemědělství“

Zelenobílý grafický znak BIO nazývaný díky proužkům „biozebra“ je doplněný nápisem „Produkt ekologického zemědělství“. V naší zemi slouží jako ochranná známka pro biopotraviny. Aby mohly produkty toto označení získat, musí být prověřeny některými kontrolními organizacemi, které pověřuje Ministerstvo zemědělství. Bio výrobky označují produkty z rostlin a živočichů z ekologických farem, které nebyly ošetřeny zakázanými pesticidy, minerálními dusíkatými hnojivy a zároveň se při jejich pěstování nebo chovu zohledňuje dopad na životní prostředí a potřeby chovaných hospodářských zvířat.

O značce „Ekologická produkce“

„Ekologická produkce“ je na rozdíl od předchozí „biozebry“ značením nadnárodním (ve tvaru zelenobílého lístku) upraveným předpisem Evropské unie. Musí ho mít na svém obale každý produkt, který splňuje v rámci EU požadavky na biopotraviny. Jejich definice je zmíněna v textu výše – u značky „BIO Produkt ekologického zemědělství“. Pro úplnost ještě dodejme, že u biopotravin s původem mimo naši zemi není označení „biozebra“ povinné, i když na obalu být může.

O značce „Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP)“

Jedná se o značení Evropské unie. Funguje už téměř 25 let. Důvodem vzniku byla mj. i ochrana produktů před jejich paděláním. Týká se to následujících značek:

  • Zaručené tradiční speciality (ZTS)
  • Chráněné označení původu (CHOP)
  • Chráněné zeměpisné označení (CHZO)

Odbor administrace podpory kvalitních potravin


Mohlo by vás zajímat

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: JATERNICOVÉ PREJTY OBSAHUJÍ KOUSKY NĚČEHO OSTRÉHO

29.02.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje jaternicový prejt od výrobce MP Krásno, a. s. Senzorická analýza ve Státním veterinárním ústavu Olomouc v produktu odhalila ojedinělou přítomnost blíže neidentifikovaných drobných ostrých cizích částic, (drobný prášek připomínající písek). Výrobek byl proto vyhodnocen jako nevhodný k lidské spotřebě. Spotřebitelé, kteří jej mají doma, by prejt neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu.

TESTOVALI JSME OVESNÉ NÁPOJE: KOKTEJL ZDRAVÍ, NEBO ZKLAMÁNÍ?

27.06.2022 | Zatímco na samém počátku boomu rostlinných alternativ mléka jasně vítězila (ne)mléka sójová, v posledních letech se dostávají do popředí rostlinné nápoje z ovsa, což je trend nejen chutný, ale z hlediska zdravotního přínosu i vítaný.

MILOVNÍCI JÍDLA SPOJTE SE ANEB MAKRO CZECH GASTRO FEST SE BLÍŽÍ

04.03.2024 | Druhý ročník národního festivalu MAKRO CZECH GASTRO FEST, který se letos odehraje 12. a 13. dubna v prostorách pražského O2 universa, spojí dohromady profesionály z oboru gastronomie i milovníky jídla. Dva dny, čtyři podlaží, osm tematických sekcí, 20 profesionálních show, 30 partnerů a desítky pop-up restaurací i stánků z něj dělá unikátní celonárodní přehlídku gastronomie a moderních trendů v českém gastru.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202403

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.