17.05.2017 Lidovky.cz
Turisté si ve Finsku musí dát pozor. V obchodech se dá běžně koupit smrtelně jedovatá houba . Ta je po důkladné tepelné úpravě jedlá, ale návod na obalech je jen ve finštině a švédštině. Obaly navíc nejsou nijak označené a kupující tak o nebezpečí nemusí vůbec tušit.
Dají se ve vybraných supermarketech najít v oddělení ovoce a zeleniny, třeba zrovna vedle žampionů. Korvasieni, jak zní finský název ucháče obecného, je ale smrtelně jedovatá houba, která v těžkých případech otravy způsobuje naprosté jaterní selhání. Ve Finsku je korvasieni vnímána jako lahůdka a přidává se do různých pokrmů. Je totiž poživatelná, ale jen po důkladné tepelné úpravě. I tak se ale její konzumace nedoporučuje, protože není možné se jedu zbavit úplně. Prudce jedovatá je i voda, ve které se houba vařila.
Etikety na výrobcích ve finských supermarketech jsou ale zpravidla pouze ve dvou úředních jazycích Finska - ve finštině a švédštině. Ačkoliv je správný postup přípravy ucháče obecného na etiketách uveden, tak jen a pouze v těchto dvou jazycích. Na výrobcích také nemusí být ani žádné upozornění.
Tím by mohl být třeba piktogram lebky, který mezinárodně značí hrozící nebezpečí. Korvasieni se prodává také čerstvá na trzích. V turistických lokacích trhovci uvádějí alespoň anglicky, že houba jedovatá je. U produktů v supermarketech se ale prvoplánově nepočítá s tím, že by si houbu koupil někdo, kdo ji nezná.
10.04.2020 |
25.05.2018 | V zemi, kde je kornout s hranolky králem a majonéza královnou, se může zdát zásah do tradičních belgických smažíren této pochoutky riskantní.
23.05.2018 | Ve sklepě prospaly osm generací, ale teď se vše může změnit: v sobotu v Lons-le-Saunier na východě Francie vydraží tři patrně nejstarší lahve vína v oběhu: místní specialitu, Vin Jaune du Jura (žluté víno z oblasti Jura), ročník 1774.