Dneska slaví včelky: Tipli byste si, co všechno musí ročně opylovat?

Dneska slaví včelky: Tipli byste si, co všechno musí ročně opylovat?

20.05.2021 Jana Čiháková

Opylovači,  jako jsou včely, ptáci a netopýři, ovlivňují 35 procent světové produkce plodin, zvyšují výnosy 87 předních potravinářských plodin na světě a umožňují produkci mnoha léčivých přípravků pocházejících z rostlin. Hmyzu, včetně včel, dlouhodobě ubývá. Podle Milana Špačka z firmy Medokomerc by se bez včel změnil charakter krajiny, zmizely by barevné louky, mnohé rostliny by vymřely, následovalo by mnoho dalších druhů hmyzu, ptáků a ohrožena by byla i samotná existence lidstva.

Tři ze čtyř plodin po celém světě, které produkují ovoce nebo semena pro lidskou výživu, závisí, alespoň částečně, na opylovačích. Mezi tyto plodiny patří například meloun, dýně, rajče, lilek, papája, pomeranč, limeta, jahoda, jablko, mango a mnoho dalších. V dnešní době bohužel počty včel a mnoha dalších druhů hmyzu klesají. „Včely jsou jediným hmyzem, který produkuje potravu vhodnou pro člověka, kterou je med, jsou také významnými opylovači, bez nichž by příroda nemohla existovat,“ říká Milan Špaček.

Mezinárodní den včel se oslavuje od roku 2018, kdy úsilí slovinské vlády s podporou Apimondie vedlo Valné shromáždění OSN k prohlášení 20. května za Světový den včel. Datum Světového dne včel bylo zvoleno podle narození Antona Janši, který byl průkopníkem moderního včelařství. Anton Janša pocházel z rodiny včelařů ve Slovinsku, kde je včelařství důležitou zemědělskou činností s dlouholetou tradicí.

I na včelky padl covid

Světový den včel je tak příležitostí pro všechny - vlády, organizace nebo přímo občany - podpořit akce, které mají za úkol chránit a posilovat opylovače a jejich stanoviště, zvýšit jejich hojnost a rozmanitost a podporovat udržitelný rozvoj včelařství.  Pandemie COVID-19 má nepopiratelný dopad na odvětví včelařství, neboť ovlivňuje produkci, trh a v důsledku toho i živobytí včelařů. 

Tématem letošního ročníku Světového dne včel je „Bee Engaged“ se zvláštním zaměřením na produkci včel a osvědčené postupy přijaté včelaři pro podporu jejich obživy a poskytování kvalitních produktů. U příležitosti čtvrtého výročí tohoto Mezinárodního dne organizuje FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) 20. května 2021 virtuální akci na téma „Bee engaged - Build Back Better for Bees“, což se dá volně přeložit jako „Zapojte se – pomozte s včelí obnovou“

Zdroj Medokomerc, foto shutterstock

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

NA ZELENÝ ČTVRTEK, ZELENÝ ŠKOPEK: NA ČEPU NA TĚCHTO ADRESÁCH

25.03.2024 | Na Zelený čtvrtek 28. března se v celé České republice i na Slovensku začne už tradičně čepovat Zelené pivo z pivovaru Starobrno. Letos už po devatenácté. Celkem budou mít pivaři a všichni příznivci speciálu s nezvyklou barvou k dispozici 4 920 hektolitrů. Zeleným pivem si mohou připít všichni v Čechách i na Moravě, aktualizovaný seznam všech provozoven se Zeleným pivem na čepu zájemci najdou před Velikonocemi na webových stránkách www.zelenepivo.cz.

CO BY VÁM UVAŘILA UMĚLÁ INTELIGENCE? PRVNÍ JÍDLO JE TADY!

25.03.2024 | Kreativita a um šéfkuchaře, to jsou základní atributy kvalitního gastronomického podniku - ovšem jen do té doby, než žezlo v kuchyni přebere umělá inteligence. Nutno uznat, že její pokrm je dotažený do detailu a co víc - může jej ochutnat skutečně každý.

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ŠUNKA PLNÁ NEBEZPEČNÝCH LISTERIÍ NA TRHU

22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.