Dnes mají končit plošné kontroly hovězího z Polska, polská strana zatím ale písemně nedoručila záruky

Dnes mají končit plošné kontroly hovězího z Polska, polská strana zatím ale písemně nedoručila záruky

25.03.2019 Jana Čiháková

Česko dnes možná zruší opatření, podle kterých musí dovozci hovězího z Polska nechávat maso vyšetřit na své náklady na salmonelu.

Dnešní termín ohlásil v minulém týdnu ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) s podmínkou, že Polsko do té doby Praze i Evropské komisi (EK) zaručí, že skutečně přijímá všechna opatření, které slíbilo udělat. Mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý v neděli ČTK řekl, že Polsko zatím aktualizované záruky písemně nedoručilo, ale ministerstvo předběžně počítá s tím, že tak dnes učiní. I po teoretickém upuštění od povinných testů ale neskončí zvýšené kontroly masa ze strany veterinářů, dodal Bílý.

Do dneška by měly v Polsku skončit kontroly jatek, Varšava počítá i s legislativními úpravami, ale i školeními veterinářů a zemědělců, změny se ve spolupráci s dopravci také chystají ve způsobu přepravování masa.

EK na konci února vyzvala ČR ke zrušení plošných kontrol - v dopise o to žádal komisař Vytenis Andriukaitis, se kterým v minulém týdnu Toman jednal. Toman pak uvedl, že domluvené řešení situace je výsledkem dohody všech tří stran, tedy Polska, Česka i EK.

Polský ministr zemědělství Jan Krzysztof Ardanowski v minulém týdnu také potvrdil, že k 25. březnu Varšava předá komisi aktualizovaný seznam prováděných kroků. "Česká republika poté, co jej obdrží, okamžitě ukončí přijatá mimořádná opatření," uvedla tehdy mluvčí EK Anca Paduraruová.

Bílý už dříve informoval že Polsko v předminulém týdnu dalo vědět ČR o tom, že provedlo kontrolu více než 300 jatek. "Polské úřady nově omezily přístup k úředním razítkům, se kterými nyní mohou disponovat jen schválení veterinární lékaři, provedly kontroly zprostředkovatelů obchodujících se skotem, posílily kontroly dobrých životních podmínek zvířat při přepravě a podobně," dodal mluvčí.

Mimořádná veterinární opatření, podle kterých se musí hovězí z Polska před uvedením na český trh na salmonelu testovat v akreditovaných laboratořích, platí od 20. února. Vyvolal je nález salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozí pomalé informování o dovozu masa z jatek, která v Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy. Následně se na českém trhu nalezla salmonela i v mase drůbežím.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?

JEN ITAL ZNÁ TEN ZÁZRAK: JAK NA VÝBĚR TĚSTOVIN?

19.03.2024 | V syrovém stavu o své kvalitě nic moc nevypovídají. Ukázaná platí. Překvapení, co že si to spotřebitel právě odnesl domů, se ukáže až po uvaření. Zatímco u jedné značky by zaplesalo i srdce pravého Itala, jiné těstoviny připomínají blátivou břečku a těžko se dopátrat, jaký vůbec měly tvar před vložením do vroucí vody. Přesto ale existují vodítka, která zaručí šťastnou ruku při výběru.

ZOUFALE MÁLO! V PŘÍJMU VLÁKNINY BY SE MĚLI ČEŠI POLEPŠIT

26.03.2024 | Vláknina je jednou z důležitých složek v našem jídelníčku, na kterou se bohužel často zapomíná. „Vláknina přitom přináší mnoho benefitů a její dostatečný příjem slouží jako prevence mnoha onemocnění,“ vysvětluje Veronika Pourová, nutriční terapeutka a technoložka potravin.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.