Dnes je světový den zvířat. Víte, proč ho slavíme a jak svátek vznikl?

Dnes je světový den zvířat. Víte, proč ho slavíme a jak svátek vznikl?

04.10.2019 Jana Čiháková

Každoročně si chovatelé i milovníci zvířat po celém světě připomínají Světový den zvířat, který připadá na 4. října na svátek sv. Františka z Assisi – ochránce a patrona zvířat. Jak jsou na tom češští chovatelé, umí zvířatům dopřát klid, pohodu a dobré životní podmínky?

Od začátku roku 2019 do konce srpna uskutečnili veterinární inspektoři v oblasti pohody zvířat téměř 4750 kontrol. Bezmála 3900 kontrol bylo bez závady. Naopak nějakou závadu zjistili zhruba při 850 kontrolách. Největší část (přes 2500 kontrol), se týkala zájmových zvířat. Na kontroly hospodářských zvířat jich připadlo téměř 1950. V uvedeném období bylo zkontrolováno 5,2 milionu zvířat, z toho 95 % představovala zvířata hospodářská. Veterinární inspektoři se kromě hospodářských a zájmových zvířat zaměřují také na zvířata v cirkusech, v zoologických zahradách, či laboratorní zvířata. Kontroly jsou prováděny jak na základě víceletých plánů, tak na základě obdržených podnětů. Kontrol na základě podnětů z dlouhodobého hlediska přibývá a představují již zhruba 45 % z celkového počtu kontrol zaměřených na welfare zvířat.

O pohodu zvířat se více zajímáme

„Řada podnětů ke kontrole se ukáže jako opodstatněných a kontroly provedené na jejich základě prokáží porušení předpisů,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád a dodal: „Avšak ne každé porušení podmínek chovu znamená týrání zvířat.“  Zájem veřejnosti i médií o problematiku pohody zvířat a etické otázky ve vztahu k chovu zvířat roste. Na tuto skutečnost reaguje také legislativa, na jejíž tvorbě se SVS významnou měrou podílí. V současné době je v legislativním procesu novela zákona na ochranu zvířat proti týrání. Ta například zpřísňuje pravidla pro chov druhů zvířat vyžadujících zvláštní péči (například šelem), zavádí definici „množírny“ a její zákaz či zavádí možnost státního příspěvku obcím na péči o zvířata.

Podobně jako v předchozích letech, i letos SVS spoluorganizuje mezinárodní konferenci o welfare zvířat na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně (VFU), která se koná právě dnes. Letošní 26. ročník se zaměří například na ochranu a welfare skotu při dlouhotrvajících cestách, novelu zákona na ochranu zvířat proti týrání, zlepšení welfare psů ve veterinární ordinaci, nadbytečná zvířata v zoologických zahradách ČR či na přijímání ptáků do záchranných stanic.

V oblasti welfare je nesmírně důležitá osvěta

Nejlépe již od raného věku. Každý by si měl uvědomit ještě před pořízením zvířete nároky na péči, a to zda se dokáže o svého zvířecího přítele postarat po celý jeho život. SVS proto již třetím rokem organizuje vzdělávací projekt pro děti v mateřských školkách „Máme rádi zvířata“. V průběhu září a října postupně probíhají besedy o zásadách správného chování ke zvířatům ve více než 300 mateřských školkách po celé ČR.

 

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

MALÁ VELIKONOČNÍ ZÁHADA: NOSÍ BÍLÉ SLEPICE VÝHRADNĚ BÍLÁ VAJÍČKA?

19.03.2024 | Bílá vajíčka jsou v období Velikonoc horkým zbožím. Krásně na ně chytají barvy a vyjímají se jako dekorace, i když je neobarvíte. Kde se ale vlastně berou a liší se nějak od běžných hnědých?

ZOUFALE MÁLO! V PŘÍJMU VLÁKNINY BY SE MĚLI ČEŠI POLEPŠIT

26.03.2024 | Vláknina je jednou z důležitých složek v našem jídelníčku, na kterou se bohužel často zapomíná. „Vláknina přitom přináší mnoho benefitů a její dostatečný příjem slouží jako prevence mnoha onemocnění,“ vysvětluje Veronika Pourová, nutriční terapeutka a technoložka potravin.

TAJEMSTVÍ OBLIBY KOMBUCHY OBJEVENO + NOVINKY, KTERÉ STOJÍ ZA VYZKOUŠENÍ

20.03.2024 | Popularita tohoto kvašeného nápoje, který obvykle vzniká fermentací černého nebo zeleného čaje, neustále roste. Kombucha patří do skupiny takzvaných funkčních nápojů, jejichž kategorie zažívá velký boom a na trhu se tak objevují nové příchutě. V květnu 2024 F.H. Prager představí dvě novinky - “Rooibos”, který je bez kofeinu a “Matcha” se zvýšeným obsahem přírodního kofeinu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.