Díky paběrkování se letos zachránilo rekordních 20,5 tun ovoce a zeleniny

Díky paběrkování se letos zachránilo rekordních 20,5 tun ovoce a zeleniny

26.11.2019 | I přes malou úrodu ovoce se v roce 2019 podařilo z polí a sadů zachránit přes 20 tun jídla, které putovalo do potravinových bank v České republice.

Iniciativa Zachraň jídlo, která s projektem Paběrkování začala v roce 2015, jezdí k zemědělcům pro úrodu, která neodpovídá estetickým standardům, nebo se ji už nevyplatí sklízet. Letos se podařilo nasbírat nejvíc ovoce a zeleniny od začátku projektu. Kromě dobrovolníků z Prahy se totiž ke sběru připojili i dobrovolníci z Brna, Českých Budějovic a Litoměřic, kteří paběrkovali pro místní potravinové banky.   

Od rybízu, hrušek, broskví a višní až po kedlubny, dýně, mrkev a cibuli. Paběrkování má letos za sebou úspěšnou sezónu a slaví rekordní množství zachráněného jídla. Výjezdy se konaly po domluvě se zemědělci a sbíralo se u nich na poli i v sadech. Šlo o ovoce a zeleninu, které neodpovídaly svým vzhledem, nebo jichž byl nadbytek, a do obchodů by se proto nedostaly. Celková hodnota zachráněného jídla je asi 615 000 Kč. 

“Spolu s pražskými dobrovolníky jsme jezdili do Polabí i směrem k Litoměřicím, ale velice aktivní byli i lidé v dalších městech. Podařilo se najít koordinátorku výjezdů v Brně pro skupinu Paběrkování po Brněnsku, která mimo jiné uspořádala sběr krásných broskví i jablek. Ve sběru pokračovaly také zaměstnankyně Potravinové banky v Jihočeském kraji, které si díky štědrým zemědělcům odvezly i netradiční plodiny jako je rakytník nebo pastiňák. Díky nadšeným zaměstnancům Potravinové banky v Ústeckém kraji se k lidem dostaly hrušky ze sadu pod Milešovkou i příliš velké a tudíž neprodejné cibule z Lysé nad Labem,” popisuje koordinátorka Lucie Müllerová ze Zachraň jídlo. Od začátku projektu v roce 2015 se už podařilo nasbírat úctyhodných 53,5 tun jídla. “Vypěstování těch potravin stojí nějakou energii. Pokud se to zaorá nebo prostě nechá shnít, všechna tato investovaná energie přijde na zmar. Tyto suroviny alespoň poslouží lidem, kteří by si je třeba nemohli dovolit koupit, popsala dobrovolnice Kateřina Peřinová, proč jezdí paběrkovat. Jak to vypadá v zemědělství, se na vlastní oči přesvědčila i skupina zaměstnanců České spořitelny, kteří vyjeli paběrkovat cibuli, a 36 žáků ZŠ Kladská, kteří navštívili Odbytové družstvo Polabí.    

Podle ředitelky Potravinové banky v Ústeckém kraji Radky Brychtové je čerstvé ovoce a zelenina pro jejich klienty přínosem. “Přestože od roku 2018 platí novela zákona, podle které musí obchody s plochou nad 400 m² nabídnout vyřazené jídlo potravinovým bankám, mnoho ovoce a zeleniny se k nám touto cestou nedostává. Proto vítáme paběrkování jako dobrý způsob, jak zpestřit jídelníček 7000 klientů, které zásobujeme jídlem. Letos se nám podařilo zapojit lidi bez domova z Litoměřic, kteří pomohli se sběrem zeleniny.”     

Typický výjezd na pole vypadá tak, že koordinátor domluví se zemědělcem možnost sběru v okolí svého města, poptá dobrovolníky a zorganizuje výjezd, kam přijede i dodávka potravinové banky. Ta si pak odveze nasbírané plodiny ve svých přepravkách. Zachraň jídlo vydalo manuál, jak začít paběrkovat, a ke stažení je zde. Z letošního sběru hrušek vzniklo i dokumentární video, které popisuje příjemnou atmosféru paběrkování.     

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Kapr musí být: Tipy pro prodejce i nákupčí

04.12.2019 | Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) budou letos podobně jako v předchozích letech kontrolovat pouliční prodejce vánočních kaprů.  Veterinární inspektoři zkontroluji přibližně 30 % prodejních míst a při kontrolách se zaměří zejména na zacházení s živými rybami a na hygienické podmínky prodeje.

Petr Skoček: Pivo budu vařit v Británii dál, brexitu se nebojím

11.12.2019 | Petr Skoček spolu s několika dalšími Čechy i Brity provozuje v Londýně vlastní pivovar, který každý měsíc uvaří 40.000 litrů piva. Dopadů odchodu Británie z Evropské unie na své podnikání se nebojí.

Strouhankový prosinec + tipněte si, který měsíc se strouhanka prodává nejméně

10.12.2019 | Zatímco v roce 2014 se v jeho pekárenských společnostech prodalo 2 563 tun strouhanky, loni vzrostl její prodej až na 4 108 tun. Za posledních pět let tedy stoupl prodej strouhanky o více než 60 procent.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Prosincové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont