Díky paběrkování se letos zachránilo rekordních 20,5 tun ovoce a zeleniny

Díky paběrkování se letos zachránilo rekordních 20,5 tun ovoce a zeleniny

26.11.2019 | I přes malou úrodu ovoce se v roce 2019 podařilo z polí a sadů zachránit přes 20 tun jídla, které putovalo do potravinových bank v České republice.

<

Iniciativa Zachraň jídlo, která s projektem Paběrkování začala v roce 2015, jezdí k zemědělcům pro úrodu, která neodpovídá estetickým standardům, nebo se ji už nevyplatí sklízet. Letos se podařilo nasbírat nejvíc ovoce a zeleniny od začátku projektu. Kromě dobrovolníků z Prahy se totiž ke sběru připojili i dobrovolníci z Brna, Českých Budějovic a Litoměřic, kteří paběrkovali pro místní potravinové banky.   

Od rybízu, hrušek, broskví a višní až po kedlubny, dýně, mrkev a cibuli. Paběrkování má letos za sebou úspěšnou sezónu a slaví rekordní množství zachráněného jídla. Výjezdy se konaly po domluvě se zemědělci a sbíralo se u nich na poli i v sadech. Šlo o ovoce a zeleninu, které neodpovídaly svým vzhledem, nebo jichž byl nadbytek, a do obchodů by se proto nedostaly. Celková hodnota zachráněného jídla je asi 615 000 Kč. 

“Spolu s pražskými dobrovolníky jsme jezdili do Polabí i směrem k Litoměřicím, ale velice aktivní byli i lidé v dalších městech. Podařilo se najít koordinátorku výjezdů v Brně pro skupinu Paběrkování po Brněnsku, která mimo jiné uspořádala sběr krásných broskví i jablek. Ve sběru pokračovaly také zaměstnankyně Potravinové banky v Jihočeském kraji, které si díky štědrým zemědělcům odvezly i netradiční plodiny jako je rakytník nebo pastiňák. Díky nadšeným zaměstnancům Potravinové banky v Ústeckém kraji se k lidem dostaly hrušky ze sadu pod Milešovkou i příliš velké a tudíž neprodejné cibule z Lysé nad Labem,” popisuje koordinátorka Lucie Müllerová ze Zachraň jídlo. Od začátku projektu v roce 2015 se už podařilo nasbírat úctyhodných 53,5 tun jídla. “Vypěstování těch potravin stojí nějakou energii. Pokud se to zaorá nebo prostě nechá shnít, všechna tato investovaná energie přijde na zmar. Tyto suroviny alespoň poslouží lidem, kteří by si je třeba nemohli dovolit koupit, popsala dobrovolnice Kateřina Peřinová, proč jezdí paběrkovat. Jak to vypadá v zemědělství, se na vlastní oči přesvědčila i skupina zaměstnanců České spořitelny, kteří vyjeli paběrkovat cibuli, a 36 žáků ZŠ Kladská, kteří navštívili Odbytové družstvo Polabí.    

Podle ředitelky Potravinové banky v Ústeckém kraji Radky Brychtové je čerstvé ovoce a zelenina pro jejich klienty přínosem. “Přestože od roku 2018 platí novela zákona, podle které musí obchody s plochou nad 400 m² nabídnout vyřazené jídlo potravinovým bankám, mnoho ovoce a zeleniny se k nám touto cestou nedostává. Proto vítáme paběrkování jako dobrý způsob, jak zpestřit jídelníček 7000 klientů, které zásobujeme jídlem. Letos se nám podařilo zapojit lidi bez domova z Litoměřic, kteří pomohli se sběrem zeleniny.”     

Typický výjezd na pole vypadá tak, že koordinátor domluví se zemědělcem možnost sběru v okolí svého města, poptá dobrovolníky a zorganizuje výjezd, kam přijede i dodávka potravinové banky. Ta si pak odveze nasbírané plodiny ve svých přepravkách. Zachraň jídlo vydalo manuál, jak začít paběrkovat, a ke stažení je zde. Z letošního sběru hrušek vzniklo i dokumentární video, které popisuje příjemnou atmosféru paběrkování.     

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

I mozek potřebuje najíst a tímto mu uděláte radost

29.05.2020 | Výkon je je novodobá mantra. Touha neustále se zlepšovat, přesněji řečeno překonávat vlastní limity, mít nadstandardní výsledky a dosahovat lepšího výkonu je všudypřítomná. Ať už si o nárocích dnešní doby myslíte cokoli, jistě stojí za to podpořit svou výkonnost vhodnou stravou a odpovídajícím životním stylem. Co bude chutnat vašemu mozku a jak se vám za to odmění?

Itálie? To není pytlíková sýrová omáčka! Podle čeho poznat dobrou italskou restauraci?

25.05.2020 | Italská kuchyně je jednoduchá a chutná, převážně založená na sezónnosti. Na to ovšem někteří výrobci, tvůrci receptů nebo provozovatelé restaurací patrně zapomněli. Regály se plní nejrůznějšími polotovary na italský způsob, které Italové z duše nenávidí, a v některých provozovnách vám na těstoviny s klidným srdcem dají i pytlíkovou omáčku. Tak takhle tedy ne!

Česká soběstačnost (nejen) po koronavirové krizi: Nejvíce nás "pálí" ovoce a zelenina

25.05.2020 | S koronavirovou krizí v Česku začaly sílit i hlasy po větší potravinové soběstačnosti. Odborníci volají zejména po větší produkci ovoce a zeleniny, rozšíření skladovacích prostor či výraznější osvětě směrem k českým potravinám.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Červnové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont