Děti ve školách mají méně cukrů. Že by se projevila pamlsková vyhláška?

Děti ve školách mají méně cukrů. Že by se projevila pamlsková vyhláška?

13.02.2019 Jana Čiháková

Vyhláška, která zakazuje prodej pamlsků ve školách, zdá se funguje dle očekávání. Konzumace slazených nápojů ve školách v posledních letech klesá. Vyplývá to z nové studie.

Pamlsková vyhláška, která zakazuje prodej nezdravých potravin a nápojů ve školních bufetech a prodejních automatech, platí od předloňského roku. A dle průzkumů uspokojivě. Z mezinárodní Studie o dětech a jejich zdraví (HBSC) vyplývá, že se příjem cukrů skutečně snižuje. Uvedl to Michal Kalman z Univerzity Palackého v Olomouci.

Colové nápoje mizí ze školních svačin

Největší pokles je podle studie patrný u dětí ve věku 11 let. Ze školáků tohoto stáří popíjí podle letošního průzkumu sladké nápoje 11 procent dívek a 14 procent chlapců. Před čtyřmi roky bylo v obou kategoriích každodenních konzumentů o dva procentní body více. U patnáctiletých dětí každodenní konzumace u chlapců stagnovala na 17 procentech respondentů, u dívek klesla o procentní bod na 13 procent.

Nově začala studie zjišťovat i pití energetických nápojů - denně je podle ní pijí 3,3 procenta školáků. Podle Kalmana má skoro 11 procent dětí ve věku 13 a 15 let sklony k rizikové konzumaci energetických nápojů, tedy že je pijí minimálně dvakrát týdně. Skoro 60 procent dětí nepije energetické nápoje vůbec. Chlapci pak pijí energetické nápoje 2,5krát častěji než dívky.

Z hlediska krajů se nejvíce energetické nápoje pijí ve školách v Ústeckém kraji (20,5 procenta respondentů), v Libereckém (15,7 procenta) a v Karlovarském kraji (13,7 procent), naopak nejméně v Praze (7,7 procenta odpovídajících).

Souvislost s pitím energetických nápojů má přitom podle studie pravidelné kouření, opakovaná opilost nebo užívání marihuany. U slazených nápojů také, ale v menší míře. Děti, které pijí energetické nápoje také trpí častěji depresemi, bolestmi hlavy nebo jsou podrážděné, více času také tráví u počítače.

Data organizace sbírala loni od května do června na vzorku 13.377 dětí ze 665 tříd ve 234 školách.


Mohlo by vás zajímat

ZDRAVÉ MLSÁNÍ PRO DĚTI: NONSENC, KTERÝ PŘITAHUJE RODIČE

05.04.2024 | Kdo dětem dává čokoládu, chipsy a slazené limonády, asi sám tuší, že se nejedná o to nejzdravější, co jim může nabídnout. Bohužel i ti, kdo dětem dopřávají zdánlivě zdravou stravu, mohou splakat nad výdělkem. Prostě i zde platí – není všechno zlato, co se třpytí. Řada potravin má kolem sebe auru zdravé výživy, ale důkladnější pohled na jejich složení nám odhalí o poznání smutnější realitu.

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ŠUNKA PLNÁ NEBEZPEČNÝCH LISTERIÍ NA TRHU

22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.

ZE SAPY ROVNOU DO NEMOCNICE! KONTROLY ODHALILY TUNU DIVNÝCH POTRAVIN

27.03.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu tržnice SAPA dodávku převážející 1315 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.