Dejte zeleninu do pekáčku

Dejte zeleninu do pekáčku

14.07.2015 | Pokud si rádi pochutnáváte na teplé zelenině a už vám dochází nápady, jak si ji připravit, vyzkoušejte ji zapečenou. Můžete si ji totiž dopřát téměř s čímkoli a na několik způsobů.

<

Plněný zapečený lilek s houbami, cuketou, zakysanou smetanou, tymiánem a parmezánem

Na 4 porce budeme potřebovat: 2 středně velké lilky, 300 g čerstvých hub, 1 větší cuketu, 2 stroužky česneku, 6 větviček tymiánu, čerstvě drcený pepř, sůl, 50 ml olivového oleje, 180 g zakysané smetany (například Šéfkuchař od Mlékárny Kunín), 1 vejce, 40 g strouhaného parmezánu

Postup:

Lilky opláchneme, rozkrojíme na poloviny, potřeme částí oleje a řezem nahoru dáme na pekáč s pečícím papírem. Vložíme do trouby nahřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut. Mezitím si opláchneme cuketu, rozkrojíme ji podélně na polovinu a nakrájíme na plátky. Zprudka je na pánvi se lžící oleje opečeme, osolíme a dáme na plochou mísu.

Houby opláchneme, nakrájíme na plátky a na zbylém oleji zprudka opečeme. Přidáme jemně pokrájený česnek, pepř, lístky tymiánu a odstavíme.

Lilek vyndáme z trouby, necháme lehce zchladnout a ostrým, tenkým nožem vyřízneme cca polovinu dužiny. Pokrájíme ji na kousky a společně s cuketou přimícháme k houbám. Směs podle potřeby přisolíme, rozdělíme do lilků, lžičkou na ně rozdělíme smetanu smíchanou s vejcem a trochou soli, zasypeme parmezánem a dáme do trouby grilovat dozlatova.

Obtížnost receptu: nízká

Čas na přípravu: 30 minut

Celkový čas na pečení: 35 – 45 minut

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Jak si vychutnat kávu v letním období?

13.08.2015 | V létě dokáže osvěžit nejen zmrzlina či limonáda, ale i vhodně upravená káva. Proto připravila společnost Segafredo Zanetti CR dvě varianty, jak si vychutnat kávu v letním období.

Dejte si večer chleba (a na něj jednu z těchto svou úžasných pomazánek)

16.09.2020 | Naše babičky připravovaly denně teplý oběd i teplou večeři. Dnes odborníci připouštějí, že jedno teplé jídlo stačí. Když sáhnete po kousku kvalitního žitného chleba, namažete jej zdravou pomazánkou a talíř doplníte čerstvou pokrájenou zeleninou, dopřejete si plnohodnotnou večeři i bez vaření.

Gazpacho z červené řepy s kozím sýrem

25.06.2015 | Tento recept můžete obměnit také tím, že místo červené řepy a pažitky použijete dvě menší okurky a bazalku.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont