recepty  

Dejte zeleninu do pekáčku

Dejte zeleninu do pekáčku

14.07.2015 Redakce

Pokud si rádi pochutnáváte na teplé zelenině a už vám dochází nápady, jak si ji připravit, vyzkoušejte ji zapečenou. Můžete si ji totiž dopřát téměř s čímkoli a na několik způsobů.

Plněný zapečený lilek s houbami, cuketou, zakysanou smetanou, tymiánem a parmezánem

Na 4 porce budeme potřebovat: 2 středně velké lilky, 300 g čerstvých hub, 1 větší cuketu, 2 stroužky česneku, 6 větviček tymiánu, čerstvě drcený pepř, sůl, 50 ml olivového oleje, 180 g zakysané smetany (například Šéfkuchař od Mlékárny Kunín), 1 vejce, 40 g strouhaného parmezánu

Postup:

Lilky opláchneme, rozkrojíme na poloviny, potřeme částí oleje a řezem nahoru dáme na pekáč s pečícím papírem. Vložíme do trouby nahřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut. Mezitím si opláchneme cuketu, rozkrojíme ji podélně na polovinu a nakrájíme na plátky. Zprudka je na pánvi se lžící oleje opečeme, osolíme a dáme na plochou mísu.

Houby opláchneme, nakrájíme na plátky a na zbylém oleji zprudka opečeme. Přidáme jemně pokrájený česnek, pepř, lístky tymiánu a odstavíme.

Lilek vyndáme z trouby, necháme lehce zchladnout a ostrým, tenkým nožem vyřízneme cca polovinu dužiny. Pokrájíme ji na kousky a společně s cuketou přimícháme k houbám. Směs podle potřeby přisolíme, rozdělíme do lilků, lžičkou na ně rozdělíme smetanu smíchanou s vejcem a trochou soli, zasypeme parmezánem a dáme do trouby grilovat dozlatova.

Obtížnost receptu: nízká

Čas na přípravu: 30 minut

Celkový čas na pečení: 35 – 45 minut

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

OVOCE K MASU A ZELENINA DO DEZERTU? NEBUDETE LITOVAT

19.09.2023 | Ovoce patří do sladké a zelenina do slané kuchyně. Pravda, ale ne absolutní – občasné nájezdy zeleniny do světa dezertů či ovoce do říše masa jsou velmi vítaným zpestřením. Některé pokrmy, jako mrkvový dort nebo kuře na pomerančích jsou již osvědčenou klasikou, ale troufnete si na zelený mechový dort ze špenátu nebo guláš s jablky?

MIRKA VAN GILS SLAVÍKOVÁ: UŽ JSTE ZKOUŠELI ČERNÝ ŽITNÝ CHLÉB?

26.01.2024 | „Ten musíte zkusit! Já ho upekla z mouky od Pernerky a naslano je skvělý. Takže pro svačinky úplně ideální,“ uvádí k receptu Mirka van Gils Slavíková.

Letní polévka z rajčat a paprik

29.07.2015 | Znáte chutnější letní oběd než zdravou zeleninovou polévku?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.