Dejte si večer chleba (a na něj jednu z těchto svou úžasných pomazánek)

Dejte si večer chleba (a na něj jednu z těchto svou úžasných pomazánek)

16.09.2020 | Naše babičky připravovaly denně teplý oběd i teplou večeři. Dnes odborníci připouštějí, že jedno teplé jídlo stačí. Když sáhnete po kousku kvalitního žitného chleba, namažete jej zdravou pomazánkou a talíř doplníte čerstvou pokrájenou zeleninou, dopřejete si plnohodnotnou večeři i bez vaření.

<

Máme pro vás hned dva tipy na skvělé pomazánky. 

Hummus

Budete potřebovat:

200 g cizrny nebo plechovka cizrny sterilované, 3 lžíce sezamové pasty Tahini, 3 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce olivového oleje, 2  stroužky česneku, 1 špetka soli, 1  lžíce sójové omáčky 

Postup:

Použijete-li suchou cizrnu, je potřeba ji propláchnout a namočit ideálně přes noc (alespoň 12 hodin). Vodu z namočené cizrny slijte a vařte ji v nové vodě asi 60 minut, dokud nezměkne. Správně uvařenou cizrnu poznáte tak, že ji lehce rozmáčknete mezi prsty.

Pokud použijete cizrnu sterilovanou, nasypte ji do mixéru i s trochou nálevu. Přidejte Tahini, citronovou šťávu, olivový olej, česnek a mixujte, dokud není pomazánka hladká. Dochuťte solí, nebo omáčkou Tamari.

Pomazánka je velice variabilní, a tak ji můžete ochutit třeba římským kmínem, uzenou paprikou, smaženou cibulkou nebo pečenou řepou.

Hummus podávejte s pita chlebem nebo čerstvým kváskovým chlebem a zeleninovým salátem.

Tip 1: chcete-li mít cizrnu krásně měkkou, přidejte do vody na namáčení i vaření asi 1/2 lžičky jedlé sody

Pomazánka z červené čočky

Budete potřebovat:

200 g červené čočky, 5 lžic olivového oleje, 1 ks cibule, 1 ks mrkve, 2 stroužky česneku, 1 lžička soli, 1 špetka curry, 600 ml vody, 2 lžíce citronové šťávy

Postup:

Červenou čočku propláchněte pod tekoucí vodou a nechte okapat. Na oleji orestujte cibuli, po chvíli přidejte mrkev a za občasného míchání restujte pár minut.

Poté přidejte utřený česnek, lehce osolte a ochuťte curry kořením. Ke směsi přidejte okapanou červenou čočku, zalijte vroucí vodou a přiklopte pokličkou.

Vařte na mírném plameni 20 minut a občas zamíchejte. Všechna voda by se měla vyvařit, čočka být měkká a získat tak kašovitou konzistenci i bez mixování.

Dochuťte solí, citronovou šťávou, lžící olivového oleje a nechte vychladnout, aby pomazánka zatuhla.

Tip: pomazánku lze namísto curry kořením dochutit čerstvou bazalkou, petrželkou, česnekem a jiným kořením dle fantazie a chuti

Zdroj receptů Probio

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Jak se nakupuje za zhoršené epidemiologické situace?

21.09.2020 | Češi se podle potravinářských řetězců ani přes zhoršenou epidemiologickou situaci znovu neuchylují v zásobovacím nákupům. Situace je stabilní v Praze i jinde v republice. Většina obchodníků nezaznamenala změnu frekvence ani objemů nákupů. Na případnou změnu vývoje jsou řetězce připravené, mají dostatečné zásoby potravin i drogistického zboží.

Vyvrácená legenda o "tataráku" + tipy, jak na něj vybrat kvalitní maso

23.09.2020 | Tatarský biftek neboli tatarák má své milovníky i odpůrce, ale málokdo by tušil, že pochází z Paříže, země zaslíbené prvotřídní gastronomii. Pokud patříte k těm, kteří si na této specialitě rádi pochutnají, vždy si dejte pozor na to, odkud maso pochází. Jedině na kvalitním a vyzrálém mase si totiž pochutnáte.

Troufáte si na výrobu domácí šunky?

09.09.2020 | Do výroby domácí šunky se v poslední době pouští stále větší počet lidí. Důvodem je zejména jejich zklamání z kvality šunek průmyslově vyráběných a také snaha mít přehled o tom, co přesně konzumuji.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont