Dejte si večer chleba (a na něj jednu z těchto svou úžasných pomazánek)

Dejte si večer chleba (a na něj jednu z těchto svou úžasných pomazánek)

16.09.2020 | Naše babičky připravovaly denně teplý oběd i teplou večeři. Dnes odborníci připouštějí, že jedno teplé jídlo stačí. Když sáhnete po kousku kvalitního žitného chleba, namažete jej zdravou pomazánkou a talíř doplníte čerstvou pokrájenou zeleninou, dopřejete si plnohodnotnou večeři i bez vaření.

Máme pro vás hned dva tipy na skvělé pomazánky. 

Hummus

Budete potřebovat:

200 g cizrny nebo plechovka cizrny sterilované, 3 lžíce sezamové pasty Tahini, 3 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce olivového oleje, 2  stroužky česneku, 1 špetka soli, 1  lžíce sójové omáčky 

Postup:

Použijete-li suchou cizrnu, je potřeba ji propláchnout a namočit ideálně přes noc (alespoň 12 hodin). Vodu z namočené cizrny slijte a vařte ji v nové vodě asi 60 minut, dokud nezměkne. Správně uvařenou cizrnu poznáte tak, že ji lehce rozmáčknete mezi prsty.

Pokud použijete cizrnu sterilovanou, nasypte ji do mixéru i s trochou nálevu. Přidejte Tahini, citronovou šťávu, olivový olej, česnek a mixujte, dokud není pomazánka hladká. Dochuťte solí, nebo omáčkou Tamari.

Pomazánka je velice variabilní, a tak ji můžete ochutit třeba římským kmínem, uzenou paprikou, smaženou cibulkou nebo pečenou řepou.

Hummus podávejte s pita chlebem nebo čerstvým kváskovým chlebem a zeleninovým salátem.

Tip 1: chcete-li mít cizrnu krásně měkkou, přidejte do vody na namáčení i vaření asi 1/2 lžičky jedlé sody

Pomazánka z červené čočky

Budete potřebovat:

200 g červené čočky, 5 lžic olivového oleje, 1 ks cibule, 1 ks mrkve, 2 stroužky česneku, 1 lžička soli, 1 špetka curry, 600 ml vody, 2 lžíce citronové šťávy

Postup:

Červenou čočku propláchněte pod tekoucí vodou a nechte okapat. Na oleji orestujte cibuli, po chvíli přidejte mrkev a za občasného míchání restujte pár minut.

Poté přidejte utřený česnek, lehce osolte a ochuťte curry kořením. Ke směsi přidejte okapanou červenou čočku, zalijte vroucí vodou a přiklopte pokličkou.

Vařte na mírném plameni 20 minut a občas zamíchejte. Všechna voda by se měla vyvařit, čočka být měkká a získat tak kašovitou konzistenci i bez mixování.

Dochuťte solí, citronovou šťávou, lžící olivového oleje a nechte vychladnout, aby pomazánka zatuhla.

Tip: pomazánku lze namísto curry kořením dochutit čerstvou bazalkou, petrželkou, česnekem a jiným kořením dle fantazie a chuti

Zdroj receptů Probio

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Nealko drinky a navíc podle filmů. To potřebujete zkusit

03.08.2021 | Míchané nealkoholické drinky jsou tou nejlepší variantou pro letní dny. Mattoni jako partner filmového festivalu v Karlových Varech představuje dva nové, jež nezapřou inspiraci filmem.

Konec plastových příborů nemusí být přínosem pro životní prostředí

03.08.2021 | Snaha na všech možných úrovních omezit používání, a tedy i výrobu plastů, je v současné době předmětem celé řady výzkumných programů a projektů i součástí marketingu komerčních společností. Má to svou logiku, neboť finálním cílem má být zlepšení stavu životního prostředí, což je celospolečenská a obecně správná globální mantra. Jenže ne všechny kroky vedou k úspěšnému cíli.

Jak na rozmrazování potravin? Toto si zapamatujte

04.08.2021 | Mražené potraviny mohou obsahovat bakterie, které mohou po rozmrazení růst a způsobit otravu jídlem. Správné postupy rozmrazování snižují pravděpodobnost nemocí přenášených potravinami a snižují  také  potravinový  odpad.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont