Dáte si krevety přímo z grilu + na co si dát pozor, když děláte dary moře

Dáte si krevety přímo z grilu + na co si dát pozor, když děláte dary moře

28.04.2021 | Připomenout si kulinářské zážitky z dovolené nebo jen ozvláštnit letní domácí jídelníček je možné s pokrmy z mořských plodů. Kalamáry, chobotnice, krevety či mušle vyžadují rychlou a přitom důkladnou tepelnou úpravu. K dosažení dostatečné teploty doporučují odborníci tepelnou úpravu grilováním.

1.)  Pečlivě vybírejte suroviny, důležitá je jejich čerstvost. Nakupujte ve specializovaných obchodech nebo velkoobchodech, kde je zaručena kvalita prodávaného. Při výběru se řiďte také čichem, neboť mořské plody nesmí zapáchat!

2.)  Pozor na potravinové alergie! Mořské plody mohou u některých citlivých osob vyvolat alergické projevy.

3.)  Mořské plody nevyžadují přílišné kořenění, které by jen zastřelo jejich vlastní chuť. Ideální je směs čerstvých bylinek, česneku a olivového oleje.

4.)  Lze použít také marinádu – viz recept níže.

5.)  Grilujte na rozžhavených briketách zprudka a co nejrychleji podle druhu masa.

6.)  Chobotnice je lepší předem minimálně hodinu předvařit a poté grilovat jen velmi krátce, aby maso neztratilo křehkost.

7.)  Ke grilování používejte speciální grilovací koše. Pokud je nemáte, lze je nahradit běžně dostupnými hliníkovými grilovacími tácky.

8.)  Dbejte také na výběr vhodné, spíše lehčí přílohy. Ideální jsou např. saláty ze syrové zeleniny a čerstvé pečivo.

Jednoduchá marináda:

  • Čerstvou bazalku jemně posekáme, přidáme prolisovaný česnek, šťávu z limetky a olivový olej a vše důkladně promícháme.
  • Při grilování dbáme na to, aby na mase zbylo co nejméně marinády, která může stékat na brikety.

MARINOVANÉ GRILOVANÉ KREVETY

krevety

Jednoduchá marináda dodá krevetám chuť, kterou si zamilujete.

Ingredience:

  • 1 kgkrevet
  • 80 ml olivového oleje
  • 60 ml rajčatového pyré
  • 30 ml červeného vinného octa
  • pár lístků čerstvé bazalky
  • kajenský pepř

Postup:

Do velké mísy dejte olivový olej, česnek, rajčatové pyré, vinný ocet, bazalku, sůl a pepř. Přidejte krevety a dobře promíchejte. Zakryjte mísu a nechte půl hodiny až hodinu v chladu. Během této doby jednou či dvakrát promíchejte, aby se krevety pokryly marinádou.

Gril rozehřejte na střední teplotu. Krevety napíchejte na špíz.

Krevety grilujte 2-3 minuty z každé strany, dokud nedostanou krásnou barvu.

PIKANTNÍ GRILOVANÉ KREVETY

Ingredience:

  • 1 kilo čerstvých krevet
  • 1/2 šálku cukru
  • 1/2 šálku soli
  • 1 lžička oregana, uzené papriky, čerstvého tymiánu
  • 1/2 lžičky chilli
  • olivový olej
  • 4 lžíce másla
  • 2 stroužky třeného česneku

Postup:

Do mísy nalijte studenou vodu, přidejte cukr a sůl, pořádně rozmíchejte. Vložte krevety a nechte v chladu 30 minut.

Smíchejte oregano, uzenou papriku, tymián, chilli a lžičku soli ve velké míse. Vložte okapané krevety a zakapejte olivovým olejem. Řádně promíchejte, aby se koření dostalo ke všem krevetám. Nechce odpočinout na 15 minut.

V malém rendlíku rozpusťte máslo, jakmile začne syčet, přidejte třený česnek a vypněte sporák. Dobře rozmíchejte. Nejsnazší je připravit krevety v grilovacím koši nebo je lze připravovat jako špízy.

Grilujte krevety na grilu rozpáleném na vysokou teplotu, dokud nejsou pěkně růžové.

Podávejte s dobrým pečivem a česnekovým máslem.

krevety2

Zdroj Svět potravin (2010), foto archiv a shutterstock

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Inspektoři rozdávaly pokuty za zkažené maso, hnilobu i nedostatečnou hygienu

03.05.2021 | Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) se loni výrazně více než v předchozích letech zaměřili na kontrolu internetové formy prodeje. Důvodem byl především skokový nárůst obratů e-shopů s potravinami v důsledku koronavirové pandemie.

Nákupčí masa Tomáš Balent prozradil, jaké maso se hodí na "grilovačku"

29.04.2021 | Letošní grilovací sezona se blíží. Až vytáhnete a očistíte gril, přijde čas také na oprášení osvědčených receptů, vymýšlení nových variací a hledání toho správného kusu masa na gril. Dobře zvolené maso totiž dokáže udělat z obyčejného grilování gurmánský zážitek. Jak se v široké nabídce vyznat a která masa jsou sázkou na jistotu i pro začátečníky?

Polské maso převlečené za české i týrání dobytka. Veterináři na jihu Čech se nenudí

04.05.2021 | Jihočeští veterináři uložili loni 206 pokut za 2,39 milionu korun. Počet sankcí stoupl meziročně téměř o čtvrtinu. Nejvyšší pokutu zaplatila síť řeznictví za klamání spotřebitele a další opakující se nedostatky. Vzrostl počet podnětů týkajících se týrání zvířat, a to i u krav mířících na porážku. ČTK to řekl ředitel jihočeské veterinární správy František Kouba.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont