Darujete dnešní den čokoládu ve tvaru srdce? Vyberte tu kvalitní!

Darujete dnešní den čokoládu ve tvaru srdce? Vyberte tu kvalitní!

14.02.2019 | Bonboniéra je nejtypičtějším valentýnským dárkem. Dle agentury Nielsen jsou za ni tržby během valentýnského týdne o více než polovinu vyšší než průměrné týdenní tržby během roku. Čeká vás její nákup také? Vybírejte pečlivě!

Bonboniéry tvoří 40 procent tržeb za sladkosti, tabulkové čokolády se podílejí z 30 procent na valentýnském obratu za čokolády. Loni Češi utratili v týdnu před svátkem všech zamilovaných za čokoládové sladkosti 130 milionů korun, meziročně o 15 procent víc. Vyplývá to z údajů společnosti Nielsen.

Průměrný podíl bonboniér během roku je přitom 28 procent, prvenství si udržují tabulkové čokolády. Bonboniéry tak představují z hlediska nakoupeného sortimentu v maloobchodě nejtypičtější valentýnský dárek. Celkem Češi nakoupili během loňského valentýnského týdne 420 tun sladkostí, což bylo ve srovnání s předchozím rokem o sedm procent více.

Ostatní čokoládové sladkosti, jako jsou čokoládové tyčinky či cukrovinky, nejsou jako valentýnský dárek příliš poptávané. Velmi podobnou sezonnost jako bonboniéry mají i čokoládové tyčinky, které si během valentýnského týdne ukrajují 16 procent z obratu čokoládových sladkostí. Nejmenší segment ostatních čokoládových cukrovinek, kam patří například různé tvary cukrovinek, vajíčka nebo třeba lentilky, tvoří 14 procent valentýnských prodejů.

Tipy pro výběr

V první řadě se při výběru zaměřte na složení. To, co je na prvním místě, vždy udává, čeho je v potravině nejvíce zastoupeno. Ty nejkvalitnější  čokolády mají mít správně jako první položku ve složení deklarovaný obsah kakaové sušiny nebo kakaové hmoty. Ten by měl být vyjádřený v procentech, protože právě výše procenta, určuje kvalitu (vyhláška číslo 76/2003 Sb, podle které lze stanovit nejen jakost čokolády a čokoládovým bonbónů, ale i medu, cukrovinek či kakaa, udává minimální 25% obsah). Pokud procentuální zastoupení nenajdete, popřípadě je kakaová složka až za dalšími čtyřmi údaji, je velmi pravděpodobné, že výrobce si pomohl při výrobě aditivy, které do čokolády úplně nepatří. Na nekvalitních čokoládách také často najdete označení typu kakaová pochoutka nebo čokoládová pochoutka. To je pak jasný důkaz toho, že kakaová sušina je zde hluboce pod hranicí povolené normy a výrobek nemůže používat označení mléčná čokoláda ze zákona. Posledním laickým kritériem je samozřejmě i cena. U jakékoli čokolády platí přímá úměra kvality a ceny už jen z toho důvodu, že čokoládové boby jsou poměrně drahá záležitost (za kilo nepražených kakaových bobů zaplatíte okolo 750 korun).

Proč slavíme Valentýna?

Svátek zamilovaných, který se slaví 14. února, je spojen s předáváním drobných dárků, květin, sladkostí a přáníček zvaných valentýnky. Oslava patrona zamilovaných se do střední a východní Evropy dostala po pádu komunismu z anglosaských zemí. Valentýn byl kněz, který ve 3. století tajně oddával zamilované. V křesťanské tradici je chápán jako patron mládeže a šťastného sňatku. Císař Marcus Aurelius Claudius zvaný Germanicus tehdy zrušil manželství, protože ženaté muže nepovažoval za dobré válečníky. Valentýn i přes zákaz prý tajně oddával zamilované páry a mužům radil, aby neopouštěli své ženy a neodcházeli do válek. Císař ho proto nechal popravit. Valentýnova relikvie, kost z lopatky, je uchovávána na pražském Vyšehradě.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Co je doma, to se počítá: 4 důvody, proč upřednostnit domácí produkci

07.02.2019 | Samozřejmě, že ne všechno je u nás dostupné. V mnoha případech ale existuje k zahraničním produktům řada tuzemských variant, jejichž konzumace nebo použití k přípravě finálních pokrmů je nejen přirozenější, ale také zdravější a často i levnější.

Právě teď si můžete koupit fialové brambory: Módní výstřelek?

20.02.2019 | Zelené pivo, zdá se, není jedinou barevnou raritou dne. Právě jsme totiž dostali zprávu o tom, že jsou na trh k dostání i fialové brambory. O co jde?

6 květin, které se vyplatí pustit do kuchyně

15.01.2019 | Taky si nedovedete představit vaření bez svěžích bylinek? Pak popusťte fantazii ještě o kousek dál, a vyzkoušejte jedlé květy. Pokrmy jimi můžete skvěle dochutit. Víte třeba, že pampeliška dodá jídlu grády, zatímco begónie se postará o ovocnou vůni?

Březnový CZ TEST je tady!!!

A s ním i souhrn aktuálního dění ze světa potravin! Jsou snad ryby plné toxinů, proč nechat dršťkovou raději v obchodě otrlejším a proč sojové mléko nikdy nenahradí to kravské? Nejen tyto informace najdete objektivně podané jen u nás, a to ve spolupráci s odborníky z Potravinářské komory ČR!