Dánsko je chlebíčková velmoc. Smørrebrød se tu navíc zapíjí kořalkou

Dánsko je chlebíčková velmoc. Smørrebrød se tu navíc zapíjí kořalkou

13.06.2019 Jana Čiháková

Mysleli jste si, že chlebíčky jsou doménou české kuchyně? Omyl! Tahle země si na nich "ujíždí" ještě daleko více! Najdete je opravdu na každém rohu a množství kombinací budete jen ztěží počítat na prstech jedné ruky.

Zamířit můžete na proslulý food market Torvehallerne, nebo zamiřte do fascinujících uliček a vyzkoušejte třeba místní „chlebíčky“. Říkají jim Smørrebrød a jde o krajíček žitného chleba potřený máslem a ozdobený vším možným, co vás jen napadne. Nechybí plátky masa, nasolené ryby, nakládaná zelenina, majonézové saláty, remulády, plody moře, čerstvá zelenina. Chlebíčky bývají vystavené ve vitrínce, takže si snadno vyberete, který vašemu oku zalahodí nejvíce. Chcete-li zapadnout mezi místní, nezapomeňte na vhodný nápoj. Pojídání chlebíčků bývá prokládáno sklenkou šnapsu, čirého destilátu, oblíbený tvrdý alkohol je ale i Akvavit vonící po kmínu nebo bylinný Gammel Dansk.

Kromě Smørrebrød si můžete pochutnat na kefírové polévce, slanečcích, červených klobáskách Pølse, vepřové roládě Rullepølse nebo karbanátcích Frikadeller, které se podávají s bramborem a zelím nebo řepou. Nezapomeňte také na „dánské pečivo“, sladké pletence z lískového těsta plněné marmeládou, pudinkem ale i marcipánem. Narazit ale můžete i na zdejší koblihy Æbleskiver plněné plátky jablek, které se jedí zejména v adventu a popíjí se k nim svařák. Zapít dobroty můžete místním pivem Carlsberg či Tuborg, vyrazit můžete dokonce na prohlídku muzea piva do prostor bývalého pivovaru Carlsberg.

Co ještě v Kodani nesmíte minout

Jak již bylo řečeno, centrum, kde jsou koncentrované zajímavé cíle, je vcelku malé a vše obejdete snadno pěšky. Krásná je procházka po nábřeží a starým přístavem. Začněte u sochy Malé mořské víly (překvapí vás, jak je ve skutečnosti malá), pokračujte pevností Kastelet s přilehlým parkem, což je příjemný kus zeleně ve městě. Pokračujte po nábřeží kolem palácového komplexu Amalienborg. Když budete mít štěstí, stihnete na náměstí přehlídku královských stráží. Od paláců se přes parčík plný zajímavých fontán a soch dostanete k moderní budově Opery. Poté se vám otevře vodní kanál a přístav Nyhavn, plný pestrobarevných historických domků, pohupujících se lodí, ale i útulných kaváren a stánků s občerstvením.

Až se nabažíte této turisticky nejatraktivnější části města, vydejte se znovu kolem Opery přes kanál na druhou stranu. Pokud budete mít štěstí, v prostorách bývalých doků a papíren hned proti Opeře bude zrovna probíhat nějaký design market nebo food festival. Odtud pokračujte do pověstné Christianie. Jde o autonomní oblast svobodné republiky, která dnes už ale původní anarchistickou komunu připomíná jen lehce. Spíše tu narazíte na koncert alternativních umělců, velký trh s módou a hlavně všudypřítomné úsměvy a uvolněnou atmosféru. Místní sem vyrážejí na levné jídlo s celou rodinou, pochutnáte si zejména na vegetariánských pokrmech a exotické kuchyni. Turistické průvodce však doporučují nezdržovat se zde po setmění, kdy se tato část stává místem prodeje nelegálních produktů, zejména pak marihuany a hašiše.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.