Další země bude dávat do mouky kyselinu. Má to pomoct mozku

Další země bude dávat do mouky kyselinu. Má to pomoct mozku

21.09.2021 Jana Čiháková

Britská vláda oznámila, že výrobci budou muset do bílé pšeničné mouky přidávat kyselinu listovou. Opatření podle listu The Times zavedl kabinet ve snaze snížit množství dětí, které se rodí s vrozenými vadami, jako je rozštěp páteře.

Británie se tak připojí k desítkám zemí včetně Austrálie, Nového Zélandu či Kanady, které již obohacují mouku kyselinou listovou. Ta pomáhá s vývojem nervových kanálů, z nichž se vyvíjí mozek a mícha.

Lékaři po tomto kroku dlouhodobě volali. Odborníci odhadují, že dostatečný příjem kyseliny listové v těhotenství může snížit riziko poškození míchy či mozku u dětí až o 70 procent. Kyselina listová se často bere jako potravinový doplněk, jinak se vyskytuje hlavně v zelenině, například ve špenátu, růžičkové kapustě či brokolici.

Mouka jako vitamín?

"Jen málo věcí je tak důležitých jako zdraví dětí a mouka obohacená o kyselinu listovou je rychlé a snadné řešení, jak přispět k jejich vývoji. Rodiče a rodiny získají větší klid a přispěje to ke zdraví dospělých po celé zemi," uvedl britský premiér Boris Johnson. Do mouky se v Británii přidává vápník, železo, vitamín B3 a B1, což je opatření ustanovené nedlouho po konci druhé světové války.

Podle britské vlády by nové nařízení nemělo představovat výraznou změnu pro místní výrobce mouky. Informaci o obohacení kyselinou listovou budou muset uvést na obalu.

Zdroj ČTK, foto shutterstock


Mohlo by vás zajímat

VELIKONOČNÍ NÁKUP JE LEVNĚJŠÍ: CO, KDE A ZA KOLIK?

27.03.2024 | ngredience na velikonoční pečení jsou meziročně levnější v průměru o necelou pětinu. Zákazníci letos ušetří především za vejce (35 %), mléko (30 %) nebo mouku (27 %), nepatrně zdražilo pouze máslo. Průměrná sleva vybraných položek v akčních letácích byla letos 20 %.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.