Čtyři nové recepty, které si chcete přidat do kuchařky!

Čtyři nové recepty, které si chcete přidat do kuchařky!

25.10.2021 Jana Čiháková, shutterstock

Dochází vám inspirace v kuchyni? Přicházíme právě včas s netradičními, ale výtečnými recepty. Dejte si hummus, připravte karbanátky z červené čočky, vsaďte na tradiční staročeský recept - houbového kubu, nebo se pusťte do jehněčího.

Hummus

Budete potřebovat

200 g bio cizrny nebo 1 konzervu sterilované cizrny (například Biolinie), 2 utřené stroužky česneku, 3 polévkové lžíce tahini (sezamového másla), 3 lžíce citrónové štávy, olivový olej extra panenský, čerstvé lístky máty, sůl, sójovou omáčku

Postup

Použijete-li suchou cizrnu, je potřeba ji propláchnout a namočit ideálně přes noc (alespoň 12 hodin). Vodu z namočené cizrny slijte a vařte ji v nové vodě asi 60 minut, dokud nezměkne. Správně uvařenou cizrnu poznáte tak, že ji lehce rozmáčknete mezi prsty.

Pokud použijete cizrnu sterilovanou, nasypte ji do mixéru i s trochou nálevu. Přidejte Tahini, citronovou šťávu, olivový olej, česnek a mixujte, dokud není pomazánka hladká. Dochuťte solí.

Pomazánka je velice variabilní, a tak ji můžete ochutit třeba římským kmínem, uzenou paprikou, smaženou cibulkou nebo pečenou řepou. Hummus podávejte s pita chlebem nebo čerstvým kváskovým chlebem a zeleninovým salátem.

Karbanátky z červené čočky

Budete potřebovat

100 g vařené loupané červené čočky v bio kvalitě, 2 lžíce špaldové celozrnné jemně mleté bio mouky, 1 lžíci řepkového oleje, 4 jarní cibulky, stroužek česneku, 1 mrkev, 1 vejce, 2 lžíce kukuřičné strouhanky, sůl, pepř, majoránku + zeleninový salát k podávání

Postup

70 g červené čočky uvařte podle návodu. Cibulku a česnek nakrájejte nadrobno. Mrkev nastrouhejte. Vše smíchejte spolu s vejcem, strouhankou, vařenou čočkou a moukou. Dochuťte solí, pepřem a majoránkou. Nechte chvíli odstát. Tvořte placičky, které restujte na oleji z obou stran na nepřilnavé pánvi dozlatova. Podávejte se zeleninovým salátem.

Houbový kuba z ječných krup



Budete potřebovat

400 g krup v bio kvalitě, 650 g čerstvých hub, 100 ml oleje, 2 cibule, 5 stroužků česneku, majoránku, sůl, pepř, kmín

Postup

Kroupy dobře propláchněte a namočte přes noc. Pokud máte sušené houby, namočte je minimálně na 5 hodin. Kroupy uvařte podle návodu na obalu. Na pánvi osmahněte dozlatova nadrobno nakrájenou cibulku, přidejte kmín, houby a krátce poduste. Nakonec přidejte utřený česnek, čerstvě nadrcený pepř, majoránku a osolte. Směs smíchejte s uvařenými kroupami a vložte do tukem vymazaného pekáče. V troubě zapékejte na 170 °C cca 20 minut. 

Dušené jehněčí s rajčaty a koriandrem

Budete potřebovat

600 g jehněčího masa z bio chovu, 400 g sterilovaných rajčat, 3 lžíce oleje, 3 cibule, 1 česnek, 1 lžíce medu, sůl, koriandr, kůra z jednoho citrónu, 1 lžíce citrónové šťávy, 300 ml vody

Postup

Na oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte med a nechte zkaramelizovat. K cibuli vložte maso a za stálého míchání jej opečte. Přidejte sekaná rajčata, mořskou sůl, citrónovou kůru a šťávu. Za občasného míchání duste zakryté poklicí.

Když je maso částečně měkké, přidejte utřený česnek a koriandr. Zvolna společně duste doměkka. Podle potřeby podlévejte vodou, avšak ne příliš, omáčka se již nezahušťuje. Podávejte s rýží, pohankovým rizotem či bulgurem.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Nakupujete dárky na eshopu? Nevadí! I toto zboží máte právo vrátit

23.11.2021 | Kdo by neznal a někdy nevyužil možnost nakoupit v internetovém obchodě. Z pohodlí domova a v kteroukoliv denní či noční hodinu objednáte, zboží rovnou zaplatíte a už jen čekáte na jeho doručení, případně na výzvu k osobnímu odběru. Ale co když objednaná věc ve skutečnosti nevypadá jako na fotce nebo nemá deklarované vlastnosti? Je možné ji vrátit a požadovat zpět peníze? A nevadí, že je vyzkoušená?

Umíte si vybrat kus kvalitního vepřového? Tipy přímo od profíka

24.11.2021 | Snad žádné jiné maso se na českých jídelníčcích neobjevuje tak často jako vepřové. Každý z nás ho za rok sní kolem 43 kg, což je více než polovina celkového množství masa, které zkonzumujeme. Vepřové ale není jen krkovice či plec, v kuchyni nabízí opravdu široké možnosti využití.

Co má společného bábovka s plodností? Poutavá historie kultovního dezertu

18.11.2021 | Bábovka. Název, který zní tak strašně počeštěle, že by možná už ani nikoho nenapadlo, že stálice svátečního stolu není původem naše. Verzí, kde a vlastně i kdy vznikla, je několik. Podle předního českého záhadologa má kořeny dokonce a v daleké Indii.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont