Čtvrtina dívek ve věku do 12ti let má zkušenost s alkoholem

Čtvrtina dívek ve věku do 12ti let má zkušenost s alkoholem

23.01.2019 Jana Čiháková

Podle výsledků mezinárodní Studie o dětech a jejich zdraví (HBSC) v Česku ubývá dětí, které pijí alkohol. Stále jsou ale nad evropským průměrem. První zkušenost s alkoholem před třináctými narozeninami mělo v roce 2002 sedm z deseti českých děvčat a tři čtvrtiny hochů, v roce 2014 to byla necelá čtvrtina dívek a 28 procent chlapců.

V roce 2002 alkohol aspoň jednou týdně pilo zhruba 30 procent patnáctiletých dívek a dvě pětiny stejně starých chlapců, v roce 2014 to bylo 14 procent děvčat a pětina hochů. Ve 36 sledovaných zemích to bylo v průměru devět procent dívek a 16 procent chlapců.

Na rizika se upozorňuje už ve školách

Díky osvětě a i preventivnímu programu Pobavme se o alkoholu, který má ukázat dopady nadměrného pití, se však situace mírně zlepšuje. Přednáškou prošlo za deset let přes 100 000 třináctiletých školáků. Cílem lekcí v sedmých třídách je snížit rizika experimentování s alkoholickými nápoji i pravidelné popíjení mezi dětmi. 

"Preventivní hodinou chceme dosáhnout toho, aby děti, které se rozhodnou experimentovat s alkoholem - a je jich hodně, to dělaly s rozumem. Aby někde nekoupily láhev, nezalezly s ní v parku do roští, nevypily ji a v nejhorším případě nezemřely. Když už se rozhodnou pít, aby to dělaly s co nejmenšími následky," řekl o lekcích pro školáky vedoucí drogového informačního centra Sananim Josef Šedivý.

První pomoc při otravě alkoholem je základ

Lektoři školáky učí o účincích a rizicích alkoholu či o poskytnutí první pomoci v případě vážných zdravotních problémů v opilosti. Využívají animace a modelové situace. "Alkohol má u nás obrovskou tradici a patří mezi legální návykové látky. I populace má tendenci ho vnímat méně nebezpečně, než by si zasloužil. Je téměř ve všech domácnostech. Děti jsou zvyklé, že se pije. Mluvíme o rizicích. Není bezpečnější alkohol. Nedá se říct, že je možné pít pivo a nepít ´tvrdý´. Alkohol je alkohol," uvedl Šedivý.

Potravina nebo droga? Toť otázka...

Zatímco unie výrobců označuje alkohol za specifickou potravinu, Sananim ho bere jako drogu. "Je to etické dilema. Pravidelně je to zhruba dvakrát ročně velké téma na etickém panelu v naší organizaci. Ten hlídá to, aby se nestalo, že se někde objeví, že alkohol je bezpečný," uvedl Šedivý. Podle něj není možné na výrobce alkoholu ale pohlížet jako na "původce zla", nést by měli odpovědnost. "Chceme, aby si uvědomili, že prodávají sice legální věc, ale se kterou je potřeba specificky zacházet," dodal Šedivý.

Podle výkonného ředitele Unie výrobců a dovozců lihovin Vladimíra Darebníka projekt Pobavme se o alkoholu loni vyšel na 1,3 milionu korun. Darebník podotkl, že stát v roce 2017 na spotřební dani na alkohol vybral kolem šesti miliard korun.


Mohlo by vás zajímat

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

OBCHODY BUDOUCNOSTI PŘÍCHÁZEJÍ! TEN PRVNÍ UŽ MAJÍ V HRADCI

21.03.2024 | V Hradci Králové vznikl unikátní obchod „Vše Za“ od společnosti SamoBot, která bezobslužné technologie vyvíjí a testuje. Provozuje zde nonstop otevřenou samoobslužnou prodejnu, kde s běžným provozem pomáhá AI řešení Food Save od české společnosti Analytics Data Factory. Co všechno umí?

20 LITRŮ VÍNA A 7 LITRŮ LIHOVIN NA HLAVU: SMUTNÁ STATISTIKA RIZIKOVÉHO PITÍ V ČECHÁCH

08.02.2024 | Podle údajů Českého statistického úřadu a dat organizace Suchej únor vypil průměrný Čech v roce 2022 143 litrů piva, téměř 20 litrů vína a 7 litrů lihovin. Česko se tak řadí ve spotřebě alkoholu spolu s Litvou a Moldavskem do evropské TOP trojky, celosvětově nám pak náleží čestné místo mezi TOP 5 zeměmi na světě ve spotřebě alkoholu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.