Co vařit, když jste zůstali doma s dětmi? Zkuste tyto recepty, které podpoří i imunitu

Co vařit, když jste zůstali doma s dětmi? Zkuste tyto recepty, které podpoří i imunitu

18.03.2020 Jana Čiháková

Vládní opatření posledních dní zkomplikovalo situaci v mnoha rodinách, školy jsou zavřené, rodiče zůstávají s dětmi, učí se s nimi, pracují mimo kancelář a denně vaří. Co vhodného připravit, abyste v kuchyni trávili co nejméně času? Inspirujte se tipy na rychlé pokrmy, které nejen zasytí ale i posílí imunitu.

Maximálně využijte základní suroviny, které jsou univerzální, vydatné a jednoduché na přípravu a současně nejsou drahé. Vybírejte suroviny co nejkvalitnější. „Za surovinu číslo jedna považuji vločky. Jsou nabité živinami a využít je můžete téměř do všech pokrmů,“ říká Barbora Hernychová, expertka na přirozenou stravu. Připravit z nich lze sladké i slané placičky, snídaňové kaše, domácí müsli a granolu, karbanátky i zavářku do polévek. Kromě ovesných vloček, ochutnejte i žitné, ječné, špaldové, pohankové, jednozrnkové, rýžové a další.

Neobyčejně obyčejné pokrmy

Ječné či špaldové kroupy jsou skvělou surovinou. Při vaření hodně nabydou, i v bio kvalitě jsou za příznivou cenu a nebojte se, že je to nudné jídlo. Navařte si jich klidně větší množství a část použijte na rizoto, část jako přílohu, část rozmixujte na kaši či pomazánku a zbytek zamrazte, budou se vám hodit k přípravě jídel. Chutnají s brynzou a zelím, grilovanou kořenovou zeleninou, špenátem i čerstvým kozím sýrem.

Těstovinami potěšíte malé i velké strávníky. Celozrnné či vaječné milují děti ve všech variantách. Nenáročná na přípravu je čočka (červená, tmavě zelená, hnědá, černá) luštěnina plná železa, selenu, fosforu nebo draslíku. Beluga (čočka černá) se hodí na salát. Červená čočka (loupaná) je skvělá do kaše, polévek i pomazánek navíc nenadýmá, při vaření se krásně rozpadne a mohou ji už i malé děti jako jeden z prvních příkrmů.

Cizrna (římský hrách) má všestranné využití – do zeleninových směsí, do salátu, polévek či na skvělou pomazánku hummus. Kuskus, polenta či bulgur nejlépe v bio kvalitě chutnají výborně nasladko i naslano.

Dary přírody

I slunce, čerstvý vzduch a pohyb jsou důležité pro posílení organismu. V přírodě hledejte divoký plevel. V těchto dnech dorůstá medvědí česnek, z kterého připravíte skvělé pesto i jednoduchou pomazánku. Začínají růst kopřivy, první lístky pampelišek a na zahrádce pažitka. V náročném období dbejte i o svoji imunitu. „Nezapomeňte na vitaminy,“ dodává expertka. Za okny v květináčích pěstujte mladé klíčky a výhonky. Naklíčit můžete například mungo, hrášek, cizrnu, vojtěšku či řeřichu. Výhonky pak jednoduše přidejte k hotovému pokrmu či je chroupejte jen tak. Krémová zeleninová polévka (mrkvová, hrášková či špenátová) doplněná právě o divoké byliny či klíčky a výhonky, bude chutnat nejen větším, ale servírovat ji můžete i nejmenším dětem.

Omezte nákupy

Potraviny či nezbytně nutné zboží nakupujte v menších obchodech. Návštěvu velkých supermarketů vynechte. Nedělejte si přehnané zásoby potravin. I v současném nouzovém stavu naší republiky jsou sklady plné. Zakrývejte si nos i ústa rouškou, šátkem, šálou nebo rolákem. Chovejte se zodpovědně a věnujte se dětem i nejbližší rodině víc než jindy.

Jemné lívanečky s podmáslím

Ingredience:

200 g ječné mouky, 50 g ovesných vloček, 5 lžic javorového sirupu, 2 lžičky prášku do pečiva, 300 ml podmáslí, 2 vejce, 250 g zakysané smetany, jablko, jahodový džem, slunečnicový olej 

Postup:

V míse smíchejte mouku, ovesné vločky, kypřící prášek, sůl, podmáslí, vejce a nastrouhané jablko. Vznikne těsto o něco hutnější, než na klasické lívance.
Pomocí naběračky lijte přiměřené množství těsta na rozpálenou pánev s trochou oleje.

Lívanečky smažte z obou stran do zlatohněda. Podávejte s javorovým sirupem, kysanou smetanou a jahodovým džemem.

Hrachová polévka s praženou pohankou

Ingredience:

500 g loupaného hrachu, 1 lžíce slunečnicových semínek, 3 lžíce pohankových krup, 1 lžíce rostlinného oleje, 2 kostky zeleninového bujónu, 1 cibule, 1 pórek, 3 stroužky česneku, 2 mrkve, 1 lžíce tymiánu,1 uzené tofu

Postup:

Hrách zalijte 1,5 litrem vroucí vody a vařte na mírném plameni asi 15 minut. Na oleji osmažte cibuli, přidejte pórek, česnek, mrkev, majoránku nebo tymián a za stálého míchání opékejte asi 5 minut. Hrách sceďte, přisypte jej k zelenině, přidejte zeleninový bujón a 1,5 l vody. Vařte 20 minut. Vychladlou polévku rozmixujte tyčovým mixérem.Pohanku kroupu nasucho opražte na mírném plameni, dokud lehce nezhnědne. 

Těstoviny se zelím

Ingredience:

400 g fusill, 300 g kysaného zelí, 200 g uzeného masa, 1 cibule, 200 ml smetany, 2 vejce, strouhanka, pepř, sůl, olej

Postup:
Na oleji orestujeme uzené maso nakrájené na kostičky a najemno nakrájenou cibulku. Smícháme společně s uvařenými těstovinami a pokrájeným kyselým zelím. Směs dáme do pekáčku, přelijeme smetanou, ve které jsme rozmíchali vejce, kmín, pepř a sůl.

Pečeme v předehřáté troubě při 180-200°C asi 30-45 minut.

Další recepty na zdravé snídaně, obědy a večeře najdete na www.probio.cz v sekci "recepty".


Mohlo by vás zajímat

TRADIČNÍ ROMSKÁ GOJA PODLE PAVLA BERKYHO: P.S. ZATRACENĚ DOBRÁ

19.10.2023 | Půlmetrová bramborová jelítka vás dostanou výtečnou chutí. Troufnete si na romský recept tradičně využívaný během vánočních svátků?

K LANGOŠŮM SÝR PATŘÍ, ALE CO JE JÍM ROVNOU NAPLNIT?

08.11.2023 | Mini-langoše plněné sýrem podle Pavla Berkyho, to je dobrota, kterou si rozhodně zamilujete. A to nejen pro skvělou chuť. Upoutá vás i nenáročná příprava...

HUSA NA MARTINA JAKO NUTNOST: S JABLKY, NEBO RADĚJI S KAŠTANY?

10.11.2023 | To, proč se na svátek svatého Martina peče husa, není jasné. Existují dvě legendy. Jedna praví, že husy rušily Martina při kázání, a tak je nechal upéct. Druhá, že se mezi husami nějakou dobu ukrýval, aby nebyl jmenován biskupem. Ať tak, či onak, shodneme se na tom, že tradice je to výtečná.... zvlášť s knedlíkem.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.