Co jíst v létě?

Co jíst v létě?

01.08.2011 Jindra Tužilová

Léto je časem cestování, rautů a výletů s přáteli, u kterého nesmí chybět dobré jídlo a pití. Co si dopřávat, aby byl spokojený náš žaludek, vyhnuli jsme se cestovní nevolnosti a jiným letním nepříjemnostem?

Tři týdny před plánovanou dovolenou začněte užívat probiotické doplňky (tabletky nebo drinky). Až jeden člověk ze čtyř totiž v cizině trpí nepříjemnými zažívacími potížemi a probiotika vám pomohou s adaptací na cizí prostředí.

Hodinu až dvě před cestou se vyhněte těžkým, tučným pokrmům. Raději se zakousněte do cereální tyčinky nebo sušenky se zázvorem – je dokázáno, že právě zázvor pomáhá proti cestovní nevolnosti. Nevhodné před cestou jsou i mléčné výrobky!

Pokud na dovolenou letíte, hodně pijte! Vzduch na palubě je totiž mnohem sušší než normálně, proto je důležité vyhnout se dehydrataci, která vede k ještě horšímu jet lagu. Každou hodni vypijte nejméně 2 dcl tekutiny, upřednostňujte neperlivou.

Riziku žilní trombózy se vyhnete konzumací ryb, které si dopřávejte ještě před plánovanou cestou. Omegy-3-mastné kyseliny naleznete i v potravinových doplňcích.

Na palubě letadla nepijte alkohol – hrozí mnohem rychlejší opilost a nepříjemnější kocovina. Dejte přednost bylinkovému čaji.

Těstoviny skvěle pomohou s adaptací na nové prostředí a podporují produkci serotoninu v mozku. Vynikající je také sýrová omeleta.

Opalujete se rádi? Selen chrání kůži a její buňky před slunečním poškozením. Naleznete ho v červeném a oranžovém ovoci a zelenině, také ve špenátu nebo kapustě.

Hlavně první dny dovolené jste náchylní k úžehu nebo úpalu – dopřávejte si proto spoustu vody.

 

 


Mohlo by vás zajímat

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.