Co byste měli vědět o medu

Co byste měli vědět o medu

02.04.2016 Redakce

Řecký lékař Askepiades kdysi pronesl: „ Med je příjemná pochutina vyjasňující mysl a prodlužující život“. Pohádky a legendy přisuzují tomuto tekutému zlatu jedinečné výživné vlastnosti a léčivé účinky. Odpradávna byl opěvován jako afrodiziakum a elixír mládí. V Evropě byl cukr dříve vyhrazen jen pro šlechtu. Na konci 17. století se pak cukr stal univerzálním sladidlem a med lahůdkou.

Dle vyhlášky č. 76/2003 Sb. se medem rozumí potravina přírodního sacharidového charakteru, složená převážně z glukózy (31 %), fruktózy (38 %), organických kyselin, enzymů a pevných částic zachycených při sběru sladkých šťáv květů rostlin (nektar) nebo výměšků hmyzu na povrchu rostlin (medovice). Čím je med průzračnější, tím více obsahuje fruktózy. Hmotnost 1 litru medu odpovídá asi 1,4 kg. Specifické složení medu závisí nejvíc na směsi květů navštívených včelami, liší se podle lokality, období i jednotlivých včelstev. 
Do medu nesmí být přidány, s výjimkou jiného druhu medu, žádné jiné látky včetně přídatných látek.  Z medu nesmí být odstraněn pyl ani jakákoli jiná složka, s výjimkou případů, kdy tomu při odstraňování cizích látek, zejména filtrací, nelze zabránit.

Už samy názvy nám napoví, odkud že si včely přinesly do svých úlů onu zázračnou šťávu:

·       Nektarový (neboli květový) med má většinou světle zlatavou barvu a krystalizuje dříve než med medovicový. Nektar pochází většinou z lučních květů, ovocných stromů, z lípy, akátu a mnoha dalších. Je bohatý na jednoduché cukry a bílkoviny. Obsahuje také množství pylu z květů, což ho obohacuje o další léčivé látky bylin a éterické oleje.

·       Medovicový med (nazývaný také lesní) je tmavší, většinou hnědý až tmavě hnědý s červenavými odstíny a krystalizuje později než med květový. Jeho základem je tzv. medovice., šťáva, kterou včely získávají jako vedlejší produkt parazitů žijících na stromech, jako jsou např. mšice. Tento med je bohatší na minerální a stopové prvky a má silný antibakteriální účinek.

·       V obchodě se můžeme setkat také s medem pekařským. Tento med je určený výhradně pro průmyslové použití nebo jako složka do jiných potravin. Odlišný od medu určeného k přímé spotřebě je především v tom, že může obsahovat vyšší obsah vody a mohl by tak snadno podléhat zkvašení. Tento med má tedy mírně zhoršené jakostní parametry.

Med a kalorie

Med se skládá z jedné čtvrtiny z vody, a proto je méně kalorický než cukr. Na 100 g medu připadá asi 288 kcal, na stejné množství cukru pak 394 kcal. Pokud však nahrazujete cukr medem, je třeba si uvědomit, že med je hustší, a proto lžička medu váží víc než lžička cukru. Med skladovaný dostatečně dlouho téměř vždy zkrystalizuje. Zahřátím se pak cukr znovu rozpustí. Při používání medu do teplých nápojů je důležité si připomenout, že při teplotách vyšších než
45-50 °C se ničí jeho účinné látky. Proto je lepší před přidáním medu do horkého čaje chvíli počkat.

Víc než jen sladidlo

Med je zdrojem bílkovin, jejich množství je závislé na druhu medu. Uvádí se, že vyšší obsah bílkovin má med nektarový. Med obsahuje také pro nás tak důležité vitaminy a minerály, například vitaminy A, C, D, K, E, vitaminy skupiny B, z minerálů pak vápník, draslík, fosfor, hořčík, sodík, křemík a železo. Med je považován za jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik, a to hlavně díky schopnosti ničit bakterie. Je také účinnou prevencí nachlazení, angín, zánětů průdušek a horních cest dýchacích a rýmy.  Podle studie prováděné na Pennsylvania State College of Medicine výzkumníci zjistili, že menší množství pohankového medu je u dětí lepším prostředkem proti kašli než běžné léky na nachlazení. Je také doporučován jako vhodná prevence takzvaných civilizačních chorob. Používá se také na špatně se hojící kůži. Postižené místo jednak dezinfikuje a působí protizánětlivě. Zároveň však i kůži hydratuje a vyživuje, má regenerační účinek. Taktéž prý pomáhá při nespavosti, nervovém vypětí, stresu, depresích a migrénách nervového původu, uklidňuje a zlepšuje náladu. Čistí naše tělo od volných radikálů a zároveň ho detoxikuje. Pro své účinky se med těší velké oblibě také v kosmetice.

Možné nežádoucí účinky

Protože je sbírán z květů ve volné přírodě, jsou případy, kdy může být med toxický. Traduje se, že jedovatý med je z rododendronu. K několika bakteriím, které v znečištěném medu mohou přežít, patří  Clostridium botulinum. Tyto bakterie produkují botulotoxin. Proto se doporučuje nepodávat žádný med ani jiné sladidlo dětem mladším 18 měsíců. Kvalitní med by však žádné nebezpečné bakterie obsahovat neměl.

Není med jako med

Ukazuje se, že na českém trhu je mnoho medů, které pocházejí z cizích zemí, jako je např. Čína. Tyto medy však obsahují jen zlomek toho, čemu u nás říkáme med. Většinou jsou to jen směsi škrobu kukuřice, třtiny a různých sirupů. V těchto medech bylo nalezeno velké procento hydroxymethylfurfuralu, což je indikační látka teplotního zpracování medu. Med by měl obsahovat max. 0,4 mg/kg této látky. Rozbory však ukázaly, že tyto medy obsahují až 100mg/kg. Z toho vyplývá, že byl tento med prakticky uvařen a tím pádem znehodnocen.
V současné době mnoho českých včelařů prodává svůj med pod cenou do výkupu, aby se medu co nejrychleji zbavili. Náš trh je totiž bohužel zásobován nekvalitním, ale levným medem ze zahraničí. Český med pak zůstává nedoceněn na pultech obchodů. Proto chceme-li podpořit české včelaře a udělat něco pro své zdraví, kupujme český med.

Včelí produkty

Produkty rostlinného původu: med, pyl, propolis.
Včely je sbírají z rostlin, obohatí a poté přináší do svých úlů.

Produkty živočišného původu: mateří kašička, včelí vosk, včelí jed.
Včely je vytváří přímo ve svém těle.

 


Mohlo by vás zajímat

Brusel rekonstruuje a modernizuje smažírny brambůrků

25.05.2018 | V zemi, kde je kornout s hranolky králem a majonéza královnou, se může zdát zásah do tradičních belgických smažíren této pochoutky riskantní.

V sobotu se draží tři lahve "žlutého vína" - z ročníku 1774

23.05.2018 | Ve sklepě prospaly osm generací, ale teď se vše může změnit: v sobotu v Lons-le-Saunier na východě Francie vydraží tři patrně nejstarší lahve vína v oběhu: místní specialitu, Vin Jaune du Jura (žluté víno z oblasti Jura), ročník 1774.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.