Citronová babeta z rýžové mouky. Vyzkoušejte, chutná skvěle!

Citronová babeta z rýžové mouky. Vyzkoušejte, chutná skvěle!

01.02.2021 Jana Čiháková

Hledáte zákusek, po kterém vám nebude těžko? Oprašte recept, který dříve platíval za rychlou nouzovku, klasickou mouku ale nahraďte tou rýžovou. Je přirozeně bezlepková a budete se cítit daleko víc fit.

Ingredience:

4 vejce

200 g moučkového cukru

1 balíček vanilkového cukru

150 g hladké rýžové mouky 

1 balíček vanilkového pudinkového prášku

150 ml oleje

citronová kůra z jednoho citronu

šťáva ze dvou citronů

máslo a hrubá mouka na vysypání formy

Postup:

Nejprve si rozdělíme všechna vejce na bílky a žloutky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Ke žloutkům přisypeme 200 g moučkového cukru a dobře vyšleháme. Přidáme 150 ml oleje a opět prošleháme. Přidáme kůru nastrouhanou z chemicky neošetřeného citronu, balíček vanilkového cukru, balíček vanilkového pudinkového prášku, šťávu ze dvou menších citronů (cca 25 ml), rýžovou mouku a promícháme. Pak ještě zapracujeme tuhý sníh.  

Hotové těsto vylijeme do dvou forem o průměru 18 a 23 cm vymazaných máslem a vysypaných hrubou moukou a uhladíme ho. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 25-30 minut.

Vychladlé babety nazdobíme moučkovým cukrem pomocí zdobící šablony.

Zdroj a foto: Pernerka


Mohlo by vás zajímat

ŠKODA HROZNŮ JEN NA ZOBÁNÍ: TIPY, JAK VÍNO VYUŽÍT PŘI VAŘENÍ

01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

K LANGOŠŮM SÝR PATŘÍ, ALE CO JE JÍM ROVNOU NAPLNIT?

08.11.2023 | Mini-langoše plněné sýrem podle Pavla Berkyho, to je dobrota, kterou si rozhodně zamilujete. A to nejen pro skvělou chuť. Upoutá vás i nenáročná příprava...

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.