Cítíte se slabí? Vybavte se

Cítíte se slabí? Vybavte se "céčkem"

26.11.2019 | Chladné počasí, onemocnění všude kolem nás a velké množství stresu může mít za následek nachlazení. Seznamte se s přínosem vitaminu C, který má pestrou škálu účinků blahodárných pro lidský organismus. Dostatečný příjem vitaminu C vám pomůže nejen posílit váš imunitní systém, ale zbaví vás i únavy a vyčerpání.

<

Předvánoční období je plné nachlazení, ale rizikový je v této době i stres, který navíc doprovází únava z krátkých dnů a nedostatku denního světla. Vitamin C je důležitý pro náš organismus, jelikož má komplexní účinky. Mezi nejznámější patří podpora našeho imunitního systému, který v chladném počasí dostává opravdu zabrat. Onemocnění kolem nás udržují náš imunitní systém v neustálém pozoru. Únava a vyčerpání spojené s prací ho však dále oslabují. Kromě kvalitního odpočinku byste si proto měli dopřát také dostatek vitaminu C.

Pomáhá totiž nejen k psychické vyrovnanosti, ale s jeho pomocí snáz překonáte i velkou únavu a vyčerpání. „Vitamin C podporuje zdravé cévy a nervy. Mimoto příznivě působí na naše kosti, zuby, dásně, kloubní chrupavky i kůži,“ doplňuje Ing. Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel České asociace pro speciální potraviny. 

Vitamin C můžete získat z přírodních zdrojů. Nezapomínejte proto na čerstvé ovoce a zeleninu – velký obsah vitaminu C má černý rybíz, citron či červená paprika. Hodně jej obsahuje i rakytník, šípky, medvědí česnek nebo petrželová nať. „Pokud si chcete zajistit dostatečný příjem vitaminu C, sáhněte po doplňcích stravy, které vám pomohou získat jeho optimální množství,“ radí Ing. Bohumil Hlavatý.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Vaše krása na talíři: Víte, jaké jídlo škodí pleti, a které jí naopak prospívá?

22.06.2020 | Jak kvalitní je naše pleť, záleží do značné míry na tom, co jíme. Na vrásky si naordinujme do jídelníčku brusinky či rajčata, na kruhy pod očima zabírají citrusy...

Aby česnek tolik nepálil: Znáte tyto triky?

27.04.2020 | Aby začal česnek pálit a čpět, musí u něj dojít k porušení jednotlivých buněk. Platí také, že čím víc se jich poruší, tím víc je česnek pálivý. Z čehož vyplývá, že způsobem kuchyňské úpravy lze palčivost regulovat. Kuchař Kenji López-Alt přichází s další metodou: zápach česneku minimalizuje citronem.

6 důvodů, proč podpořit českou produkci ovoce a zeleniny

28.07.2020 | Ovoce patří spolu se zeleninou ke skupinám potravin, kde je naše země značně závislá na dovozech ze zahraničí. I když přitom samozřejmě v ČR ještě dlouhou dobu nevypěstujeme banány ani jiné druhy exotických komodit, které se jistě budou i v budoucnosti dovážet, soběstačnost v produkci a spotřebě tuzemského ovoce by bylo žádoucí zvýšit.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont