11.09.2017 Lidovky.cz
Čína zakázala dovoz měkkých plísňových sýrů, jako jsou Roquefort, Brie a Camembert, důvod je zatím nejasný. Tyto sýry sice obsahují kultury, které nejsou v Číně povoleny, ale země je dovážela roky.
Celý čínský trh měkkých sýrů je nyní uzavřen, uvedl podle serveru CNN mluvčí Delegace Evropské unie v Číně William Fingleton.
K situaci se zatím nevyjádřila ani Evropská komise, ani francouzské ministerstvo zemědělství.
„To znamená, že Čína zakazuje slavné a tradiční evropské sýry, které se na její trh dovážely a konzumovaly se tam celá desetiletí. Zákaz přitom nemá důvod, protože stejný sýr vyrobený v Číně je pokládán za bezpečný,“ řekl Fingleton.
Společnost Shanghai Fuzhen Commerce, která dováží potraviny ze zahraničí, se o zákazu vládního regulačního úřadu dozvěděla v červnu, jiné podniky však problém zaregistrovaly až koncem srpna. Čínský úřad pro kontrolu jakosti na dotazy nereaguje.
Evropští výrobci jsou zákazem importu velmi znepokojeni. Vzhledem k široké škále kultur, které evropské sýrárny používají, se opatření dotkne především jich. Obávají se, že v budoucnu by se zákaz mohl rozšířit i na další druhy sýrů.
„Čína v minulosti už čas od času zakázala dovoz nějakých sýrů na kratší dobu, tentokrát je to však jiné a překvapivé,“ uvedl šéf šanghajské společnosti Cheese Republic Vincent Marion a dodal, že nyní je možné dovážet jen tvrdé sýry jako čedar, comté a manchego.
Podle průzkumné firmy Euromonitor se na čínském trhu letos prodají sýry za 5,3 miliardy jüanů (17,8 miliardy Kč), což je o 26 procent víc než v loňském roce. Více než 90 procent sýrů se dováží, zejména z Nového Zélandu a Austrálie. Převážně jsou to dodávky levnějších sýrů „na pizzu“. Poptávka po luxusnějších sýrech typu Brie a Camembert ale stoupá, jejich letošní podíl na celkovém prodeji firma odhaduje na 15 procent.
19.03.2024 | Bílá vajíčka jsou v období Velikonoc horkým zbožím. Krásně na ně chytají barvy a vyjímají se jako dekorace, i když je neobarvíte. Kde se ale vlastně berou a liší se nějak od běžných hnědých?
25.03.2024 | Kreativita a um šéfkuchaře, to jsou základní atributy kvalitního gastronomického podniku - ovšem jen do té doby, než žezlo v kuchyni přebere umělá inteligence. Nutno uznat, že její pokrm je dotažený do detailu a co víc - může jej ochutnat skutečně každý.
20.03.2024 | Popularita tohoto kvašeného nápoje, který obvykle vzniká fermentací černého nebo zeleného čaje, neustále roste. Kombucha patří do skupiny takzvaných funkčních nápojů, jejichž kategorie zažívá velký boom a na trhu se tak objevují nové příchutě. V květnu 2024 F.H. Prager představí dvě novinky - “Rooibos”, který je bez kofeinu a “Matcha” se zvýšeným obsahem přírodního kofeinu.