08.02.2019 Jana Čiháková
V obou zemích padne na hlavu srovnatelné množství vypitých skleniček, nápoj je tedy evidentně oblíbený. Rus by ale polskou vodku nepolkl a Polák by pravděpodobně zaujal obdobné stanovisko, kdybyste před něj položily pohárek Ruského standardu. Bude mít tento spor někdy vůbec rozuzlení?
Poláci tvrdí, že mají důkazy o tom, že se v jejich zemi vodka destilovla už v roce 1405 a také, že jejich Zubrovka teprve inspirovala další státy k výrobě lihoviny. Ruská strana je ale ostře proti a svůj nesouhlas vyjadřuje i skrze složité dokazování a přes odborné instituce. Spor o nápoj, který má kořeny prý na ruské půdě, už řešilo i Oddělení vědeckého výzkumu pro fermentaci produktů centrálního oddělení pro destilaci při Ministerstvu potravinářského průmyslu Sovětského svazu.
Z dochovaných pramenů víme, že první destilace vodky na ruském území proběhla až kolem roku 1430. Podle legendy jeden z mnichů jménem Isidor z kláštera Chudov vytvořil opravdového předchůdce dnešní vodky, který se způsobem přípravy nejvíce podobá tomu dnešnímu. Avšak tento nápoj byl pojmenován vypálené víno, nebo chlebové víno. Až do poloviny 18. století byl určen pouze pro ruskou šlechtu, protože byl velice drahý.
Historikové ale tvrdí, že pravdu nemá pravděpodobně ani jedna strana. První zmínky o vodce se totiž začaly objevovat ve 13. století a mimo území obou znesvářených zemí - ve Švédsku.
Podle serveru Onet.pl průměrný Polák do roka a do dna vypije 99 litrů piva, sedm litrů vína a pět litrů vodky. V Evropské unii je Polsko největším výrobcem vodky, ve světě je pak na čtvrté příčce. Lihovary v zemi živí na 100 000 lidí, pivovary ale už dvakrát tolik. Ruské prameny zase tvrdí, že za hlavu Rusa padne 17 skleniček za měsíc, což je teoreticky srovnatelné. Ani v tomto tedy ani jedna ze zemí nemůže vyniknout. Obě pak dělají vodku se stejnou láskou a péčí. Zajímá vás, jak se takový nápoj vůbec vyrábí?
Vodka se tradičně dělá z obilí a brambor, některé palírny ale využívají i cukrovou řepu, vinné hrozny, žito, ječmen, pšenici anebo různé typy ovoce. Surovina se musí rozdrtit a nechat vykvasit. Vzniklá zápara se zahřeje a předává do analyzátoru, kde vzniká horká vodní pára, která přenáší alkoholové páry do rektifikátoru. Tam se od sebe oddělí čistý alkohol od nekvalitních zbytků. Tento postup se několikrát opakuje a tím se dostáváme k procesu filtrování, a to přes různé druhy látek, jako je dřevěné uhlí nebo mléko. Kadžá vodka se pyšní svým počtem destilací, což je výsledkem toho, kolikrát byla vodka po destilaci přefiltrována. Finální produkt se ředí a obsahuje obsah 40 až 60 procent alkoholu.
22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.
09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.
08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.