09.01.2019 Jana Čiháková
Na obalu hotových jídel od Expres menu najdete minimální trvanlivost v délce tří let. Společnost, která vyrábí tradiční českou kuchyni, avšak bez lepku a konzervantů, ale už nyní ví, že životnost jejich jednoho sáčku je minimálně dvakrát vyšší.
Jak si představujete jídlo, které je chutné, zdravé, bez konzervantů a ještě s vámi bude žít ve spíži minimálně sedm let? Ať už máte fantazii jakkoli rozvitou, z toho, čeho jsme byli svědky my, byste byli dost možná překvapeni. V bývalé budově ČEZu v Trutnově se totiž dějí zázraky.
JAK JE TO MOŽNÉ?
Produkty EXPRES MENU jsou konzervované metodou inspirovanou z doby Napoleona, kdy se podařilo panu Appertovi v roce 1895 vytvořit pro vojsko první konzervu. Jedná se o patentovanou metodu CTP, která se dá velmi zjednodušeně přirovnat k domácímu zavařování, kde výsledkem je kvalitní trvanlivý kompot, který se dá dlouhodobě uchovat při pokojové teplotě. Jak uvedl sám zakladatel a nynější ředitel společnosti: "Jídlo je sterilované a vydrží tři roky, už nyní máme ale atesty i na sedm let." Jeho žena poté doplnila, že s každým rokem zjišťují, že pokrmy nemění svou kvalitu ani senzorické vlastnosti ani po deseti letech. Nepřímo pak připustila, že je dost možné, že se otevřou za patnáct let a nic se nezmění.
CHUŤ? JEDNODUŠE PŘEKVAPIVÁ
Vedle unikátní patentované metody má společnost i jiný trumf. "Pro své výrobky využíváme nejlepší suroviny z České republiky. Nejmodernější technologie sterilace konzervuje výrobky, aniž by bylo potřeba přidávat umělé konzervační látky, emulgátory nebo dochucovadla. Hotová sterilovaná jídla vynikají svojí chutí tradiční české kuchyně a zároveň splňují všechny požadavky na bezpečné a chutné jídlo," říká zakladatel a ředitel projektu Petr Sogel.
Hotová sterilovaná jídla naleznou uplatnění v mnoha případech. Výhody hotových jídel EXPRES MENU oceňují zejména rodiny na dovolené, které si vezou jídlo s sebou a nechtějí se spoléhat pouze na vaření z polotovarů. Cestovatelé a sportovci využívají výrobky pro jejich skladnost a vydatnost, která jim dodá potřebnou energii na celý den. Nabízený sortiment je navíc vhodný i pro osoby, které musí dodržovat bezlepkovou dietu.
27.02.2024 | Tým České republiky v čele s vítězem národního kola Bocuse d´Or Dominikem Unčovským se po mnoha letech zúčastní evropského finále Bocuse d´Or. Po Turíně v roce 2018, Tallinnu v roce 2020 a Budapešti v roce 2022 se vrcholná gastronomická událost uskuteční 19. a 20. března v Trondheimu, hlavním městě norské gastronomie.
04.03.2024 | Druhý ročník národního festivalu MAKRO CZECH GASTRO FEST, který se letos odehraje 12. a 13. dubna v prostorách pražského O2 universa, spojí dohromady profesionály z oboru gastronomie i milovníky jídla. Dva dny, čtyři podlaží, osm tematických sekcí, 20 profesionálních show, 30 partnerů a desítky pop-up restaurací i stánků z něj dělá unikátní celonárodní přehlídku gastronomie a moderních trendů v českém gastru.
27.02.2024 | Na zakázané stimulátory růstu obsažené v mase se zaměří vědecký tým Agronomické fakulty MENDELU. Cílem projektu je najít účinný způsob, jak odhalit záměrně maskované zneužívání stimulátorů při výkrmu hospodářských zvířat. V první fázi se zaměří na vzorky odebrané z prasat.