Chřestové recepty, do kterých se nejde nezamilovat

Chřestové recepty, do kterých se nejde nezamilovat

28.05.2021 | Začátek chřestové sezóny každoročně závisí na počasí, obecně se ale za její start považuje polovina dubna. Trvá přibližně dva měsíce a tradičně končí svátkem svatého Jana 24. června. Chcete si letošní sezónu chřestu užít s plnou parádou? Pak vyzkoušejte některé z našich receptů.

CHŘEST S OPEČENÝMI MANDLEMI, KAPARY A ČESNEKEM

Přísady

  • 0,5 kg tenkého chřestu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/4 šálku loupaných mandlí
  • 2 stroužky česneku nakrájeného na tenké plátky
  • 2 lžíce kapary
  • 1 čajová lžička másla
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup

  1. Ve velké pánvi přiveďte k varu cca 2cm vody. Přidejte chřest a asi 3 minuty vařte do měkka a jasně zelené barvy. Poté sceďte.
  2. Pánev zahřejte na vysokou teplotu. Přidejte olej a mandle orestujte za stálého míchání asi půl minuty. Přidejte chřest a česnek. Opékejte za častého míchání, dokud česnek a mandle nejsou zlaté a chřest se nezbarví do lehce hněda (asi 4 minuty).
  3. Přidejte máslo, kapary a dochuťte solí a pepřem.

GRILOVANÝ CHŘEST SE SÁZENÝMI VEJCI

Suroviny

  • 0,5 kg zeleného nebo bílého chřestu
  • 6 velkých vajec
  • ¾ šálku nastrouhaného parmezánu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Postup

  1. Zapalte gril nebo předehřejte grilovací pánev. V míse smíchejte chřest se lžící olivového oleje, dochuťte solí a pepřem. Chřest grilujte zprudka, dokud není měkký, asi 5 minut. Poté ho udržujte v teple.
  2. Mezitím na velké nepřilnavé pánvi rozpusťte máslo. Osmažte vejce, dokud nejsou bílky pevné a žloutky tekuté, asi 5 minut. Osolte a opepřete.
  3. Na talíř nejprve položte chřest, na něj vejce, posypte sýrem a podávejte.

SALÁT Z CHŘESTU, JAHOD A OŘECHŮ

Suroviny

  • 600 g čerstvého chřestu
  • 200 g baby špenátu
  • 4 šálky čerstvých jahod
  • 1 šálek vlašských ořechů
  • ¼ šálku extra panenského olivového oleje
  • ¼ šálku balzamikového octa
  • ¼ šálku medu
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička čerstvě mletého černého pepře

Postup

  1. Chřest vložte do velké pánve. Zalijte jedním šálkem vody tak, aby byl chřest ponořený. Přidejte špetku soli a přiveďte k varu. Povařte 2 až 3 minuty, dokud chřest jasně nezezelená a nezměkne do stavu „al dente“.
  2. Poté ihned vložte do misky s ledovou vodou (případně s ledem), prudce zchlaďte, vodu slijte a chřest osušte.
  3. Chřest vložte do misky, přidejte jahody, baby špenát, vlašské ořechy a jemně promíchejte.
  4. V malé mističce rozšlehejte olivový olej, balzamikový ocet, med, sůl a pepř. Zálivkou přelijte připravenou směs.
  5. Před podáváním vychlaďte cca jednu hodinu v ledničce.

CHŘEST CARBONARA

Suroviny

  • 100 g slaniny nakrájené na malé kostky
  • ½ kg zeleného chřestu, příčně nakrájeného na cca 5 cm kousky
  • 2 žloutky, lehce rozšlehané
  • 1/2 lžíce másla
  • 3 lžíce jemně nastrouhaného parmezánu
  • Sůl a čerstvě mletý pepř

Postup

  1. Zahřejte velkou pánev na středně vysokou teplotu. Přidejte slaninu a za občasného míchání opékejte 3 až 5 minut dokřupava. Přidejte chřest, 2 lžíce vody a povařte 2-4 minuty, dokud chřest není křehký.
  2. Sejměte pánev z ohně a ihned do ní přidejte žloutky a máslo. Míchejte, dokud se máslo nerozpustí.
  3. Přidejte sýr, dochuťte solí, pepřem a podávejte.

Text Lea Raif, foto shutterstock

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Prodávat borůvky na litry? To není fér!

11.06.2021 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozorňuje prodejce nebalených borůvek, že informace o potravinách nesmí být zavádějící. Činí tak na základě častých podnětů spotřebitelů, kteří se v minulosti setkali s prodejem balených borůvek v objemových jednotkách, například v litrech, a po přinesení domů zjistili rozdíl v objemu.

Pusťte se do cupcakes! S těmito tipy je zvládnete

08.03.2021 | Nadýchané těsto a jemný, akorát sladký, perfektně vyšlehaný a ochucený krém – spojení, jenž tvoří cupcake snů. Přestože propracovat se k uspokojivému výsledku kolikrát stojí hned několik pokusů, není z toho třeba dělat vědu. Vsaďte na ozkoušené krémy profesionálů a nechvátejte. Perfektní krém si žádá svůj čas.

Devadesátileté tajemství Fernetu: Veřejnost zná doposud jen šest bylin ze čtrnácti

26.04.2021 | Počátky bylinného nápoje Fernet Stock sahají až do roku 1927. Za nezaměnitelnou chutí bylinného nápoje stojí tajná receptura, kterou jako poklad z rodinného sejfu vyzdvihl Lionello Stock jakožto reakci za porušení gentlemanské dohody Bernardinem Brancou. Tato zkušenost však mladému Lionellovi přihrála možnost vytvořit proslulý Fernet Stock, který si díky své oblibě drží stále stejnou recepturu a v čisté podobě i legendárním drinku Fernet Stock Bavorák si ho vychutnáváme již více než 90 let.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont