Chřestové recepty, do kterých se nejde nezamilovat

Chřestové recepty, do kterých se nejde nezamilovat

28.05.2021 | Začátek chřestové sezóny každoročně závisí na počasí, obecně se ale za její start považuje polovina dubna. Trvá přibližně dva měsíce a tradičně končí svátkem svatého Jana 24. června. Chcete si letošní sezónu chřestu užít s plnou parádou? Pak vyzkoušejte některé z našich receptů.

CHŘEST S OPEČENÝMI MANDLEMI, KAPARY A ČESNEKEM

Přísady

  • 0,5 kg tenkého chřestu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/4 šálku loupaných mandlí
  • 2 stroužky česneku nakrájeného na tenké plátky
  • 2 lžíce kapary
  • 1 čajová lžička másla
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup

  1. Ve velké pánvi přiveďte k varu cca 2cm vody. Přidejte chřest a asi 3 minuty vařte do měkka a jasně zelené barvy. Poté sceďte.
  2. Pánev zahřejte na vysokou teplotu. Přidejte olej a mandle orestujte za stálého míchání asi půl minuty. Přidejte chřest a česnek. Opékejte za častého míchání, dokud česnek a mandle nejsou zlaté a chřest se nezbarví do lehce hněda (asi 4 minuty).
  3. Přidejte máslo, kapary a dochuťte solí a pepřem.

GRILOVANÝ CHŘEST SE SÁZENÝMI VEJCI

Suroviny

  • 0,5 kg zeleného nebo bílého chřestu
  • 6 velkých vajec
  • ¾ šálku nastrouhaného parmezánu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Postup

  1. Zapalte gril nebo předehřejte grilovací pánev. V míse smíchejte chřest se lžící olivového oleje, dochuťte solí a pepřem. Chřest grilujte zprudka, dokud není měkký, asi 5 minut. Poté ho udržujte v teple.
  2. Mezitím na velké nepřilnavé pánvi rozpusťte máslo. Osmažte vejce, dokud nejsou bílky pevné a žloutky tekuté, asi 5 minut. Osolte a opepřete.
  3. Na talíř nejprve položte chřest, na něj vejce, posypte sýrem a podávejte.

SALÁT Z CHŘESTU, JAHOD A OŘECHŮ

Suroviny

  • 600 g čerstvého chřestu
  • 200 g baby špenátu
  • 4 šálky čerstvých jahod
  • 1 šálek vlašských ořechů
  • ¼ šálku extra panenského olivového oleje
  • ¼ šálku balzamikového octa
  • ¼ šálku medu
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička čerstvě mletého černého pepře

Postup

  1. Chřest vložte do velké pánve. Zalijte jedním šálkem vody tak, aby byl chřest ponořený. Přidejte špetku soli a přiveďte k varu. Povařte 2 až 3 minuty, dokud chřest jasně nezezelená a nezměkne do stavu „al dente“.
  2. Poté ihned vložte do misky s ledovou vodou (případně s ledem), prudce zchlaďte, vodu slijte a chřest osušte.
  3. Chřest vložte do misky, přidejte jahody, baby špenát, vlašské ořechy a jemně promíchejte.
  4. V malé mističce rozšlehejte olivový olej, balzamikový ocet, med, sůl a pepř. Zálivkou přelijte připravenou směs.
  5. Před podáváním vychlaďte cca jednu hodinu v ledničce.

CHŘEST CARBONARA

Suroviny

  • 100 g slaniny nakrájené na malé kostky
  • ½ kg zeleného chřestu, příčně nakrájeného na cca 5 cm kousky
  • 2 žloutky, lehce rozšlehané
  • 1/2 lžíce másla
  • 3 lžíce jemně nastrouhaného parmezánu
  • Sůl a čerstvě mletý pepř

Postup

  1. Zahřejte velkou pánev na středně vysokou teplotu. Přidejte slaninu a za občasného míchání opékejte 3 až 5 minut dokřupava. Přidejte chřest, 2 lžíce vody a povařte 2-4 minuty, dokud chřest není křehký.
  2. Sejměte pánev z ohně a ihned do ní přidejte žloutky a máslo. Míchejte, dokud se máslo nerozpustí.
  3. Přidejte sýr, dochuťte solí, pepřem a podávejte.

Text Lea Raif, foto shutterstock

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Víte, jak chutná Nepál? Máme pro vás výčet nej ingrediencí + recept

31.05.2021 | Kořeny nepálské kuchyně jsou rozprostřeny hezky doširoka, přesto má místní gastronomie svá jasná specifika, částečně se lišící region od regionu. Na čem si v Nepálu můžete pochutnat, co vás překvapí a jaké je nejčastější faux pas během konzumace?

Popcorn a děti? Časovaná bomba plná rizik

08.09.2021 | K popcornovému boomu nejvíce přispěl vynález sáčků k přípravě v mikrovlnné troubě. Jsou praktické, popcorn je čerstvý, chutný a hotový během 3 až 4 minut. Ale podívali jste se někdy vůbec na složení? Tři procenta z celého obsahu sáčku tvoří sůl a nepřehlédnutelné je i zastoupení tuku.

Evropský gigant v oblasti mraženého jídla se chystá na umělé rybí maso

14.09.2021 | Evropský gigant v oblasti mraženého jídla, společnost Nomad Foods, se chystá laboratorně vyrábět rybí maso. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont