Chodovar hostil soutěž siláků ve zvedání plných pivních sudů

Chodovar hostil soutěž siláků ve zvedání plných pivních sudů

11. 3. 2018 | Dvanáct plných pivních sudů zvedl nejrychleji do výšky 1,15 metru jednatřicetiletý Zdeněk Mühlhauserz z Jinočan. S časem 34 vteřin se tak stal v sobotu vítězem prvního ročníku soutěže pro siláky Chodovar Strongman 2018 na nádvoří pivovaru v Chodové Plané na Tachovsku.

Výkon bude zapsán do České knihy rekordů, řekl ČTK Luboš Rafaj z Agentury Dobrý den.

"Dokázal za rovných 34 vteřin postupně vzepřít ze země a usadit na 115 centimetrů vysokou věž postavenou z osmi europalet 12 plných 50litrových pivních sudů o hmotnosti zhruba 63 kilogramů," uvedl. Ve výchozí pozici, na paletách muselo všech 12 sudů stát. Soutěžilo 24 siláků. Druhý v pořadí měl podle Rafaje čas jen o 53 setin vteřiny horší.

Šlo o první amatérské Strongman závody v Chodové Plané pořádané pivovarem a místní posilovnou Iron Gym. Závodníci absolvovali čtyři další disciplíny, například tahání vozidla, přetáčení pneumatiky na počet opakování za minutu a přenášení zátěže na ramenou.

Malý rodinný pivovar Chodovar hostí tradičně známé mistrovství světa v koulení pivních sudů, letos už 21. ročník. Jde o závod v běhu dvojic s dřevěným pivním sudem, letos bude 23. června. Ženy při klání kutálejí stolitrový dřevěný sud o váze 52 kilogramů dřevěnými holemi, ficáky, po trase o délce půl pivovarské míle, která měří 600 metrů, což představuje 1000 otoček dubového pivního sudu. Muži koulejí dva okruhy. Velmi populární je také například soutěž v míchání drinků s pivem, setkání slavnosti piva a pivní akademie a pivovarskou tančírnou.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Soukromý investor chce v Brně oprášit slávu nejslavnějšího sládka

23. 5. 2018 | Soukromý investor chce v Brně oprášit slávu patrně nejslavnějšího sládka české historie. Za více než 20 milionů korun opraví v centru bývalý městský pivovar, kde proslulý sládek František Ondřej Poupě do své smrti v roce 1805 působil.

Brusel rekonstruuje a modernizuje smažírny brambůrků

25. 5. 2018 | V zemi, kde je kornout s hranolky králem a majonéza královnou, se může zdát zásah do tradičních belgických smažíren této pochoutky riskantní.

Chléb je opět v kurzu. Jak poznat ten nejlepší?

24. 5. 2018 | Díky populárním farmářským trhům se v posledních letech stal hitem chléb kvasový. Přitom už v 15. století za vlády Jiřího z Poděbrad se peklo dvanáct druhů chleba. V České republice přitom máme dnes více než 700 pekáren, které vyrobí denně zhruba milion pecnů. Jak ale poznat ten skutečně kvalitní?

Aktuální číslo

v prodeji od 25. 6.