Chodíte do sauny? Podívejte se na to, co byste (ne)měli jíst a pít

Chodíte do sauny? Podívejte se na to, co byste (ne)měli jíst a pít

26.06.2020 Jana Čiháková

Saunování je skvělý rituál, nejenže si odpočinete, ale rozproudíte i lymfu, podpoříte vyplavování toxinů z těla, prohřejete svalstvo. Bude se vám také lépe dýchat a koneckonců i spát. A všechny tyto efekty můžete podpořit volbou vhodných potravin.

Už předci ve staré Indii věděli, že průběh a efekt saunování ovlivňuje strava. Do potních stanů se proto nechodívalo nalačno, ani bezprostředně po jídle. A touto obecnou poučkou bychom se měli řídit i dnes. Rituál si tedy naplánujte tak, abyste před ním stihli poobědvat či povečeřet něco lehkého. Může jít o polévku, salát, v zásadě lehce stravitelnou stravu, která podpoří pocit lehkosti a uvolnění po sauně. Během saunování samozřejmě nejezte vůbec a po jeho ukončení se nepřejídejte.

V případně pravidelných návštěv sauny, například 2x týdně, se zaměřte na lehčí stravovací plán. Vyřaďte všechna tučná, smažená jídla, jídla, která obsahují mnoho soli a samozřejmě i polotovary. Zaměřte se naopak na dostatek zeleniny, ovoce, zařaďte ryby, libové maso nebo mořské plody. Ty můžete připravovat na grilu, v páře či restovat na pánvi za použití minima oleje. Do kuchyně si přizvěte olej řepkový. Je zbytečně zatracován, testy potravin ale prokázaly jeho nejvyšší stabilitu. Je tak všestrannou potravinou podporující rozpouštění některých důležitých vitamínů, kterou můžete použít pro teplou i studenou kuchyni. 

Jen voda (ne)stačí...

V sauně odchází z těla nejen tekutiny, ale s nimi i některé živiny. Pít vodu během saunování i po něm, je zajisté dobré, ale ne zcela dostatečné. Doporučovanou potravinou, která zvyčuje účinek saunování, je zázvor. Zázvorová voda zvýší pocení i celkové pozitivní účinky horkého vzduchu na organismus, což se skvěle doplňuje se stimulací krevního oběhu, k níž zázvor přispívá. Vhodné jsou i čerstvé šťávy z pomerančů a grapefruitu, které přispívají ke zlepšení imunity. Obsahují vitamíny, flavonoidy a mají i antioxidační účinky. Navíc snižují hladinu cholesterolu. 

V některých saunových světem si proto můžete drinky, které jsou namíchané z těchto ingrediencí zakoupit na baru. V Saunia například prodávají vitamínovou bombu (400 ml), která obsahuje zázvor, grepovou a pomerančovou šťávu za cenu 95 Kč. 

A pojďme na to, co byste rozhodně pít neměli. Není patrně překvapením, že na "black list" zařadíme alkohol, který dehydratuje a zároveň narušuje proces termoregulace těla, takže se z ozdravného saunovacího rituálu stává zbytečá záležitost. Vypít byste pak neměli ani mnoho kávy a černého čaje. 


Mohlo by vás zajímat

DŽUS NEEXISTUJE! JAKÝ JE ROZDÍL MEZI KONCENTRÁTEM A NEKTAREM?

20.02.2024 | Rostoucí obliba ovocných nápojů a jejich široká nabídka v maloobchodu generuje u mnoha spotřebitelů základní otázku: Jak poznat jejich kvalitu a zdali bylo k jejich výrobě použito skutečně ovoce, nebo zdali jde o produkt, který svým složením spíše připomíná oslazenou a ovocným aromatem obohacenou vodu. Ve skutečnosti to ale není zas tak složité.

VELIKONOČNÍ NÁKUP JE LEVNĚJŠÍ: CO, KDE A ZA KOLIK?

27.03.2024 | ngredience na velikonoční pečení jsou meziročně levnější v průměru o necelou pětinu. Zákazníci letos ušetří především za vejce (35 %), mléko (30 %) nebo mouku (27 %), nepatrně zdražilo pouze máslo. Průměrná sleva vybraných položek v akčních letácích byla letos 20 %.

PEKELNÝ KOUŘ POD DEZERTEM I DRINK JAKO ZÁKUSEK: MOLEKULÁRNÍ KUCHYNĚ JE NA VRCHOLU

04.02.2024 | Dnešní doba klade na šéfkuchaře obrovské nároky. Konkurence je veliká, tudíž musejí přicházet stále s něčím novým, aby uspokojili náročnou klientelu. Nejsou to ale jen neobvyklé ingredience a jejich kombinace, ale také originální prezentace, které hosty nejen dobře nakrmí, ale zprostředkují jim i extra zážitek.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.