Chléb s máslem je nuda: Velká svačinová inspirace

Chléb s máslem je nuda: Velká svačinová inspirace

01.09.2020 | Máme pro vás tipy na rychlé a dobré svačiny. Jsou nápadité a hlavně výživově vyvážené. Zajistí tak dětem dostatek energie potřebné po celý den.

<

Tortilla s ovocem, granolou a jogurtem

4 PORCE | PŘÍPRAVA: 15 MINUT

3 menší tortilly

NÁPLŇ 1:

4–5 lžic mléčné rýže

2 lžičky mleté skořice

1 lžička másla, pokojové teploty

hrst borůvek

špetka mletého zázvoru

1 lžíce medu nebo javorového sirupu

nasekané ořechy

NÁPLŇ 2:

4–5 lžic čokoládové ovesné kaše

1 lžíce arašídového másla, pokojové teploty

½ banánu, nakrájená

1–2 lžíce nasekané čokolády

špetka soli

nasekané ořechy

NÁPLŇ 3:

4–5 lžic hotové čokoládové granoly

1–2 lžíce malinového džemu

50–80 g bílého jogurtu řeckého typu, nebo zakysané smetany

Tortilly ohřejte 10–15 vteřin v mikrovln­né troubě, aby se lépe rolovaly. Naplňte je zvolenou náplní a pevně stočte. Pak upevněte alobalem či pečicím papírem.

Tortilly se šunkou a sýrem

4 PORCE | PŘÍPRAVA: 15 MINUT

2 velké tortilly

4 lžíce čerstvého smetanového sýru

1 lžíce nasekané pažitky

1 lžička majonézy

4 listy zeleného salátu

10–12 plátků šunky

8 plátků toustového sýru

Smíchejte čerstvý sýr, pažitku a ma­jonézu. Namažte na tortilly. Poklaďte šunkou, salátovými listy a toustovým sý­rem. Tortilly zaviňte a nakrájejte na 5cm rolky. Chcete-li, zajistěte je párátky.

Avokádový hummus

4 PORCE | PŘÍPRAVA: 15 MINUT

1 velké avokádo

1× 400g konzerva cizrny, slitá

3 lžíce jogurtu

2–3 lžíce citronové šťávy

hrst nasekané petrželky

2–3 lžíce olivového oleje

1 stroužek česneku

1–2 lžíce vody, podle potřeby

sůl a pepř

NA OZDOBU: nasekaná petrželka, olivový olej, pár zrníček cizrny

Avokádo vypeckujte, dužinu vydlabejte do mixéru a spolu s ostatními surovi­nami rozmixujte dohladka. Podle chuti osolte a opepřete. K podávání zakápně­te hummus olivovým olejem a posypej­te petrželkou a cizrnou.

Pomazánka z červené řepy

350 g POMAZÁNKY | PŘÍPRAVA: 15 MINUT | VAŘENÍ: 1 HODINA

200 g červené řepy

sůl

100 g Lučiny

50 g zakysané smetany

1 stroužek česneku, drcený

kůra a šťáva z 1 citronu

1 malá červená cibule, nakrájená na kolečka

50 g rukoly

Řepu omyjte a vařte i se slupkou v osolené vodě 1 hodinu. Pak řepu vylovte, nechte vychladnout, oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle do mísy. Polovinu šťávy vymačkejte, slijte do hrníčku a dejte stranou. Do řepy vmíchejte sýr smíchaný se zakysanou smetanou, česnek, sůl, citronovou kůru a šťávu. Opatrně promíchejte a podle chuti rozřeďte šťávou z hrníčku. Pomazánku natřete na oblíbené pečivo a ozdobte cibulí a rukolou.

Domácí pribiňák

2–3 PORCE | PŘÍPRAVA: 15 MINUT

250 ml smetany ke šlehání

1 sáček bio vanilkového cukru

2 lžíce javorového sirupu nebo medu

250g kostka měkkého tučného tvarohu

Smetanu ušlehejte dotuha, přidejte vanilkový cukr, sirup nebo med a znovu prošlehejte. Pak postupně vešlehejte tvaroh. Ozdobte ovocem.

Čokoládovo-kokosové muffiny

12 MUFFINŮ | PŘÍPRAVA: 15 MINUT | PEČENÍ: 20 MINUT

300 g hladké mouky

3 lžičky kypřicího prášku do pečiva

175 g hnědého cukru

1 sáček bio vanilkového cukru

40 g strouhaného kokosu

25 g kakaa

200 g tmavé čokolády, nasekané

2 vejce

250 ml mléka

125 ml rostlinného oleje

Troubu předehřejte na 180 °C. V míse smíchejte všechny suché suroviny – mouku, prášek do pečiva, oba cukry, kokos, kakao a přidejte nasekanou čokoládu.

Ve druhé míse rozšlehejte vejce s mlé­kem a olejem. Vlijte do směsi suchých ingrediencí a promíchejte. Těsto rozděl­te do 12 formiček na muffiny a pečte 20 minut nebo dokud nebude zapích­nutá špejle po vytažení čistá.

Ovocné špízy

Vytvořte podle své chuti a fanta­zie krásné ovocné špízy na svačinku do školy.

Foto: Penny

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Pravý nebo "levý": Vyznáte se v kaviáru?

15.09.2020 | Kaviár patří mezi vyhlášené delikatesy. Ne všechny rybí jikry konzervované v soli jsou kvalitní. Kaviár rozlišujeme dokonce hned na tři druhy. Koupit si můžete pravý, nepravý nebo kaviárovou pastu.

Harayiss, tak chutná Izrael: Máme pro vás recept

28.08.2020 | Harayiss, bohatý wrap z tradičního izraelského pečiva se zeleninou, sekaným biftekem a sezamovo-petrželovou pastou patří mezi nejoblíbenější izraelské pokrmy. Jeho chuť je naprosto jedinečná. Máte chuť? My zas recept, jak jej připravit!

Troufáte si na výrobu domácí šunky?

09.09.2020 | Do výroby domácí šunky se v poslední době pouští stále větší počet lidí. Důvodem je zejména jejich zklamání z kvality šunek průmyslově vyráběných a také snaha mít přehled o tom, co přesně konzumuji.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont