Chcete naučit dítě rozeznat kvalitní potraviny? Pořiďte mu program Pospolu u stolu

Chcete naučit dítě rozeznat kvalitní potraviny? Pořiďte mu program Pospolu u stolu

03.09.2018 Redakce

Státní zemědělský a intervenční fond (SZIF) má novou „vychytávku“ pro ty nejmenší. Díky novému hravému Pospolu u stolu získá nová generace spotřebitelů širší znalosti v oblasti kvalitních potravin a je velká šance, že je v budoucnu budou preferovat.

Hlavním smyslem programu je jednoduchou a hravou formou a za pomoci všech smyslů přiblížit téma tradičního zemědělství i potravinářství. Program je zaměřen na děti různých věkových skupin, od předškoláků až po žáky na prvním stupni základních škol.

Celý program obsahuje krásné moderní písničky a zaručeně si na své přijdou i dospělí. Písně mají veselé texty, zpívá se v nich, proč je pro nás jídlo důležité a že se díky němu scházíme u společného stolu s mámou, tátou, prarodiči, sourozenci a kamarády. Dost možná právě song o zelenině, mléku, o snídani nebo o vajíčku přiměje děti konzumovat i ty potraviny, kterým příliš neholdují. Kdo hraje na hudební nástroj, může si písničky zahrát – součástí CD je zpěvník a notový zápis. Ke každé skladbě se mohou děti dozvědět také něco navíc. Třeba to, co si dát k snídani, jaké ryby plavou v našich řekách a rybnících, jak si vybírat potraviny v obchodě nebo proč chroupat zeleninu.

Hravě, ale zdravě

Program se skládá ze dvou mobilních her a edukačního kufříku. Žijeme v moderní době, kdy děti tráví čas také u mobilů a tabletů. „I když by s tím možná někdo nesouhlasil, mobilní hry dnes zkrátka do dětského světa patří. Protože se nic nemá přehánět, a v případě virtuálních her to platí dvojnásob, měli bychom děti směřovat právě na ty hry, které je mohou obohatit, poučit a díky kterým se dozvědí něco nového hravou formou. Právě takové hry jsme pro děti připravili,“ představuje aplikace M. Šebestyán.

 

Život na statku je hra pro nejmenší. Hlavními hrdiny jsou hospodářská zvířátka. Děti se pomocí her, úkolů a písniček dovídají o aktivitách na statku, nechybí ani reálné zvuky zvířat, povídání o nich a o tom, jaký užitek nám dávají. Ve hře se dítě naučí i to, jak se například vyrábí chléb nebo mléčný výrobek.

Pro předškoláky a školáky je určena aplikace Statkář. Hravou formou se děti naučí spoustu zajímavých a praktických věcí, které musí znát každý správný statkář, a o tom, co je potřeba pro chov a vývoj zvířete. Lákadlem jsou zábavné minihry, kvízy pro rozvoj vlastního myšlení, zapojení interaktivních prvků apod.

Obě aplikace obsahují i karaoke s písničkami z CD Pospolu u stolu. Ke stažení na www.akademiekvality.cz. Vyzkoušejte, je skutečně povedené.

Součástí projektu je dále edukační kufřík. Ač malých rozměrů, obsahuje hodně pomůcek a materiálů, ke kterým patří také velkoformátová „slepá“ mapa ČR. Ta slouží k orientaci pro děti, co se kde pěstuje, chová, které potraviny jsou typické a zároveň k procvičování zeměpisných a jiných znalostí. Na mapu děti přikládají snímatelné samolepky, které mohou samostatně sloužit také k různým hrám. V kufříku jsou i další ingredience, jako například fotonávody na tvoření z potravin a plodin, balíček semínek řeřichy, kterou si děti vypěstují, vyrobí z ní originální velikonoční dekoraci a zároveň ji využijí do pomazánky. Na USB je spousta zábavných úkolů, videa z reálné produkce vybraných potravin a videorecepty, protože děti rády vaří. Další „součástkou“ kufříku jsou puzzle s potravinářskými motivy. A samozřejmě nechybí CD s písničkami.

Pro pedagogy je zpracovaná metodická příručka, jak s kufříkem pracovat, co lze vyrábět, malovat a modelovat za použití plodin, jak si s pomocí kufříku hrát tak, aby děti získaly znalost o zemědělských produktech, a přitom se bavily a tvořily.

Primárně je kufřík určen pro školní družiny, ale dobře se uplatní také při výuce (např. v prvouce, přírodovědě, pracovních činnostech) a volnočasových aktivitách. Dva tisíce kufříků jsme v průběhu května distribuovali na tisíc základních škol. Cílem bylo, aby se k dětem dostaly na jejich svátek 1. června. Zvolili jsme ty školy, které byly nejaktivnější v naší předchozí mobilní hře Kozel Ovozel.

Pochopitelně jsme byli zvědavi, jak se bude program dětem i pedagogům líbit, proto jsme si ho otestovali v pěti školách. Pro žáky jsme připravili koncert z písniček z CD Pospolu u stolu, dále na ně čekala ochutnávka dobrot z kvalitních potravin, hry a tvůrčí dílny. Asi nejúspěšnější byla soutěž o nejlépe nazdobenou palačinku, kde školáci pěkně „pospolu u stolu“ tvořili opravdu neuvěřitelné kreace.

Reakce dětí i pedagogů nám udělala radost, bylo vidět, že se program líbil, a svědčí o tom i děkovné dopisy a obrázky od dětí, které ze škol dostáváme.

 Pro inspiraci uvádíme text jedné z písniček. Ty z vás, kteří vejce příliš nekonzumují, navnadíme alespoň poeticky. Možná změníte názor. Cholesterolu se už totiž bát nemusíme.


Mohlo by vás zajímat

ZDRAVÉ MLSÁNÍ PRO DĚTI: NONSENC, KTERÝ PŘITAHUJE RODIČE

05.04.2024 | Kdo dětem dává čokoládu, chipsy a slazené limonády, asi sám tuší, že se nejedná o to nejzdravější, co jim může nabídnout. Bohužel i ti, kdo dětem dopřávají zdánlivě zdravou stravu, mohou splakat nad výdělkem. Prostě i zde platí – není všechno zlato, co se třpytí. Řada potravin má kolem sebe auru zdravé výživy, ale důkladnější pohled na jejich složení nám odhalí o poznání smutnější realitu.

TESTOVALI JSME OVESNÉ NÁPOJE: KOKTEJL ZDRAVÍ, NEBO ZKLAMÁNÍ?

27.06.2022 | Zatímco na samém počátku boomu rostlinných alternativ mléka jasně vítězila (ne)mléka sójová, v posledních letech se dostávají do popředí rostlinné nápoje z ovsa, což je trend nejen chutný, ale z hlediska zdravotního přínosu i vítaný.

20 LITRŮ VÍNA A 7 LITRŮ LIHOVIN NA HLAVU: SMUTNÁ STATISTIKA RIZIKOVÉHO PITÍ V ČECHÁCH

08.02.2024 | Podle údajů Českého statistického úřadu a dat organizace Suchej únor vypil průměrný Čech v roce 2022 143 litrů piva, téměř 20 litrů vína a 7 litrů lihovin. Česko se tak řadí ve spotřebě alkoholu spolu s Litvou a Moldavskem do evropské TOP trojky, celosvětově nám pak náleží čestné místo mezi TOP 5 zeměmi na světě ve spotřebě alkoholu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.