Čeští producenti mohou opět vyvážet vejce do Ruska

Čeští producenti mohou opět vyvážet vejce do Ruska

26.10.2017 ČTK

Čeští producenti drůbeže a násadových vajec mohou obnovit vývoz do Ruska. Země zrušila v tomto týdnu zákaz dovozu, který od února zavedla kvůli výskytu ptačí chřipky v ČR.

ČTK o tom dnes informoval mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Rusko již embargo částečně omezilo na konci dubna. Z devíti států, které omezily dovoz českých drůbežích výrobků, omezení zrušily ještě Hongkong a Izrael. Nadále platí například v Bělorusku, na Ukrajině či v Mexiku. Drůbežáři zrušení omezení vítají.

"Konec omezení ze strany Ruské federace je pozitivní zprávou. Již dříve na informaci o dobré nákazové situaci v České republice podobně zareagovaly i některé další země. Věříme, že v brzké době zruší omezení i zbývající státy," uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Ptačí chřipka se v Česku letos objevila po deseti letech a zasáhla řadu dalších evropských zemí. Kvůli nákaze bylo nutné utratit v Evropě miliony kusů drůbeže. Ptáci měli téměř výlučně virus H5N8, u kterého se dosud neprokázal přenos na člověka. V českých chovech byl kvůli nemoci letos na jaře vybito 98.000 ptáků. Veterináři však později upozornili, že s příchodem zimního období se může v ČR ptačí chřipka znovu vyskytnout, ohniska v Evropě stále jsou.

Z drůbežích produktů se z Česka do zemí mimo EU podle veterinářů nejvíce vyváží násadová vejce. Letos v pololetí jejich vývoz mírně klesl z loňských 51,7 milionu na 46 milionů.

"Povolení vývozu z celé republiky vítáme, protože v Evropě kvůli zákazu vývozu byl přetlak násadových vajec a snížilo to jejich cenu," řekla ČTK předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá. Některé firmy, které dříve do regionu dovážely, se letos propadly do ztráty. Povolení dovozu podle ní nebude mít vliv na růst ceny konzumních vajec v ČR. Násadová vejce jsou určena k líhnutí kuřat.

Konzumní vejce na českých pultech letos zdražují. Podle údajů Českého statistického úřadu nyní jedno stojí 3,6 koruny, na začátku roku bylo o dvacetník levnější. Podle Dlouhé může cena vzrůst i na více než pět korun, zvlášť před Vánocemi. Na vině je podle ní nedostatek nosnic v Evropské unii, které byly kvůli aféře s insekticidem fipronilem odstavené nebo vybité.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ŠUNKA PLNÁ NEBEZPEČNÝCH LISTERIÍ NA TRHU

22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.

CO BY VÁM UVAŘILA UMĚLÁ INTELIGENCE? PRVNÍ JÍDLO JE TADY!

25.03.2024 | Kreativita a um šéfkuchaře, to jsou základní atributy kvalitního gastronomického podniku - ovšem jen do té doby, než žezlo v kuchyni přebere umělá inteligence. Nutno uznat, že její pokrm je dotažený do detailu a co víc - může jej ochutnat skutečně každý.

JEN ITAL ZNÁ TEN ZÁZRAK: JAK NA VÝBĚR TĚSTOVIN?

19.03.2024 | V syrovém stavu o své kvalitě nic moc nevypovídají. Ukázaná platí. Překvapení, co že si to spotřebitel právě odnesl domů, se ukáže až po uvaření. Zatímco u jedné značky by zaplesalo i srdce pravého Itala, jiné těstoviny připomínají blátivou břečku a těžko se dopátrat, jaký vůbec měly tvar před vložením do vroucí vody. Přesto ale existují vodítka, která zaručí šťastnou ruku při výběru.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.