Češi v sobotu při potravinové sbírce darovali 235 tun zboží

Češi v sobotu při potravinové sbírce darovali 235 tun zboží

20.05.2019 Jana Čiháková

Podle ředitelky České federace potravinových bank Veroniky Láchové bude vybrané zboží stačit na 423 000 porcí jídla pro lidi v nouzi.

Veronika Láchová upozornila, že ještě týden bude výběr pokračovat na internetu, kde bylo možné přispět poprvé. Internetový prodejce Rohlik.cz dnes oznámil, že se dosud vybralo přes osm tun zboží. Do potravinové sbírky se letos zapojily vybrané prodejny řetězců Albert, Billa, Tesco, Kaufland, Lidl, Makro Cash & Carry nebo Penny Market.

Zákazníci Penny darovali 50 000 porcí jídla 

Celkem lidé díky PENNY darovali 25 331 kg potravin a 2 815 kg drogistického zboží. Nejvíce lidé přispěli na prodejně v Praze Uhříněvsi, kde se vybralo 2 587 kilogramů produktů. Více než 1 000 kilogramů lidé věnovali také v prodejnách na Praze 3 - Malešická a v Moravských Budějovicích. „Pro nás je přirozené být součástí této sbírky, vždyť České federaci potravinových bank poskytujeme bezplatně sklad v Modleticích, odkud pomoc proudí po roztřídění dál. Tentokrát do něj od lidí i firem doputovalo jen během tohoto víkendu a jen z našich prodejen přes 28 tun potravin a výrobků, což je skvělé, protože jen z tohoto množství vznikne přes 50 000 porcí jídla a pomůže potřebným,“ zhodnotil jarní Sbírku potravin Martin Peffek, jednatel společnosti PENNY Market.

Celonárodní sbírky se tentokrát aktivně zúčastnila i Taťána Gregor Brzobohatá, která se zapojila mezi dobrovolníky na prodejně PENNY v ulici Maškova v Praze 8. „Z každodenní práce v rámci naší Nadace Krása pomoci vím, v jaké těžké situaci jsou leckdy staří lidé, kteří zůstali sami a opuštění. Na jednu stranu se společnosti ekonomicky daří, na druhou, neúměrně tomu rostou životní náklady, ať už jde o bydlení nebo i potraviny a základní potřeby. Dnešní ekonomika je pro ty, kteří nejsou ekonomicky aktivní, neúprosná a jakákoliv forma pomoci jim dokáže velmi usnadnit život,“říká Taťána, zakladatelka Nadace Krása pomoci. Nadace se zaměřuje na pomoc seniorům a PENNY Market ji v loňském roce podpořil darem ve výši 1 000 000 korun.

Nakupující podle pořadatelů nejčastěji darovali těstoviny, rýži, mléko, mouku a další trvanlivé suroviny. Vybrané zboží nyní potravinové banky prostřednictvím několika stovek neziskových organizací rozdělí seniorům, chudým rodinám či dětem z dětských domovů.

Sbírka potravin volně navazuje na předchozí Národní potravinové sbírky, které ve spolupráci s Českou federací potravinových bank pořádala organizace Byznys pro společnost. V předchozích šesti letech lidé v rámci Národní potravinové sbírky darovali téměř 1,6 milionu kilogramů potravin a dalšího zboží.

Od letošního roku akce pokračuje pod názvem "Sbírka potravin" a společně s potravinovými bankami akci nově pořádá Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR. Organizátoři Národní potravinové sbírky chtějí ve svých aktivitách také pokračovat.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

JEN ITAL ZNÁ TEN ZÁZRAK: JAK NA VÝBĚR TĚSTOVIN?

19.03.2024 | V syrovém stavu o své kvalitě nic moc nevypovídají. Ukázaná platí. Překvapení, co že si to spotřebitel právě odnesl domů, se ukáže až po uvaření. Zatímco u jedné značky by zaplesalo i srdce pravého Itala, jiné těstoviny připomínají blátivou břečku a těžko se dopátrat, jaký vůbec měly tvar před vložením do vroucí vody. Přesto ale existují vodítka, která zaručí šťastnou ruku při výběru.

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ŠUNKA PLNÁ NEBEZPEČNÝCH LISTERIÍ NA TRHU

22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.

ZE SAPY ROVNOU DO NEMOCNICE! KONTROLY ODHALILY TUNU DIVNÝCH POTRAVIN

27.03.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu tržnice SAPA dodávku převážející 1315 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.