Češi se stále více zajímají o původ potravin, prodej bioproduktů vzrostl o třetinu

Češi se stále více zajímají o původ potravin, prodej bioproduktů vzrostl o třetinu

29.11.2019 | Poptávka Čechů po biopotravinách se zvyšuje a stoupá i celkový zájem spotřebitelů o původ zboží. Loni narostl počet prodaných biopotravin o bezmála třetinu.

Na zvýšenou poptávku spotřebitelů reagují i podnikatelé. Stále častěji spolupracují se supermarkety, ve kterých se prodají dva ze tří bioproduktů. Za poslední dva roky narostl počet firem podnikajících v ekologickém zemědělství o 13%. Vyplývá to z údajů ministerstva zemědělství.

Češi se více zajímají o původ potravin

Češi nakupují stále více biopotravin. Podle odborníků za to může zájem spotřebitelů o kvalitnější výrobky a také o původ kupovaných potravin. „Spotřebitelům začíná stále více záležet na tom, jakým způsobem a kde byla například zelenina nebo ovoce vypěstována. Česká republika má 12 procent půdy v ekologickém režimu a celkově se ekologické zemědělství podílí na zemědělské produkci asi 3,5 procenty, což není mnoho, ale dle mého soudu ten podíl s poptávkou spotřebitelů poroste. Kupující má totiž u bioproduktů jistotu, že v nich nebudou přídatné látky nepovolené v ekologickém zemědělství nebo, že plodiny nebudou ošetřovány pesticidy či průmyslovými hnojivy,“ říká Iva Vrkočová, říká expertka na potraviny z inspekční certifikační společnosti Bureau Veritas.  

Biopotraviny mají stejnou kvalitu v supermarketech i malých obchodech

Téměř dvě třetiny všech produktů z ekologického zemědělství, které mohou nosit označení bio, se prodají ve velkých řetězcích, zbytek putuje do malých venkovských obchodů. Podle Ivy Vrkočové z inspekční a certifikační společnosti Bureau Veritas ale není důležité, kde výrobek koupíme, protože většina produktů je balená a označovaná u certifikovaných výrobců. Zelenina a ovoce je balena v centrálních skladech: „Biopotraviny jsou opatřeny příslušnými bio logy Evropské unie, nebo České republiky. Pokud kupujete například zeleninu, která není zabalená, tak si u prodejce vyžádejte kontakt na výrobce. Toho si pak můžete vyhledat v Registru ekologických zemědělců a předejít tak pochybnostem, zda skutečně kupujete biopotravinu.“

 

Ekologicky pěstovaná pšenice je dvakrát odolnější proti plísním

Podle Ivy Vrkočové není třeba se obávat, že by byly produkty ekologického zemědělství zdravotně závadné. „Například u pšenice se jednu dobu odborná veřejnost obávala, že by mohla obsahovat více mykotoxinů, než plodina, která byla ošetřena pesticidy. Z různých studií ale vyšlo najevo, že pšenice pěstovaná ekologicky je odolnější vůči mykotoxinům, protože má na rozdíl od té chemicky ošetřené plodiny větší přirozenou imunitu,“ uzavírá expertka na potraviny z inspekční a certifikační společnosti Bureau Veritas.

 

 

 

 

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Sůl, kam se podíváš: V roční spotřebě jsme třetí

27.11.2019 | Češi jsou třetí v konzumaci soli v Evropě. Prvenství mají balkánské země, druhé místo Maďaři. Nadměrný příjem soli je spojován s hypertenzí - zvýšeným krevním tlakem. S ním roste riziko kardiovaskulárních chorob.

Cena cigaret se přiblížila stovce, pětina lidí stále kouří denně

14.01.2020 | Česká republika je podle projektu Česko v datech sedmá na světě ve spotřebě cigaret, na každého staršího 15 let jich v průměru připadá přes 2400 za rok.

Masné zlepšováky: Znáte těchto 5 tipů?

15.01.2020 | Dobře a chutně upravený kus flákoty většinou vyžaduje spousty drobných fíglů. Ty začínají nákupem masa a končí „technickými“ drobnostmi, jakými jsou například navlhčené prkénko, určitá teplota vody k podlévání či krátký „odpočinek“ masa po pečení.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Lednové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont