Češi jsou pro zpřísnění parametrů pro kvalitu potravin

Češi jsou pro zpřísnění parametrů pro kvalitu potravin

27.08.2019 Jana Čiháková

Naprostá většina (97 procent) českých spotřebitelů chce, aby se zpřísnily kvalitativní parametry pro prodávané potraviny. Se zpřísněním, i kdyby to znamenalo omezení dovozu levných potravin, souhlasí 91 procent lidí. Ukázal to červnový průzkum veřejného mínění, který dnes na tiskové konferenci zveřejnil ředitel Sdružení českých spotřebitelů (SČS) Viktor Vodička

Devět z deseti spotřebitelů považuje různé složení výrobku v různých státech za nekalou praktiku. Více než čtyři pětiny lidí pak považují Česko za "popelnici Evropy".

Kvalitu potravin vnímá spotřebitel podle předsedy správní rady sdružení Libora Dupala silně. Tomu podle něj odpovídá právě podpora tvrzení, že ČR je odpadním košem Evropy. "Intenzita tohoto zjištění pro nás beze sporu určitým překvapením je, protože nemáme žádné důkazy o tom, že by Česko popelnicí Evropy bylo, a za podobné kategorické a zavádějící výroky nejsme rádi," dodal. Podle něj tento názor povzbuzují kampaně, ale i vyjádření českých politiků. Stát by podle Dupala mohl zavést přísnější podmínky pro hodnocení potravin. "Problém je u nás, ne v Bruselu," dodal.

Vláda v květnu odsouhlasila novely zákonů, podle kterých zboží pod stejným obalem bude muset mít v Česku stejné složení jako v jiných evropských státech. Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) ale nechal možnost, aby rozdíl v kvalitě mohl u výrobků být, pokud ho obchodník nebo výrobce zdůvodní "oprávněnými a objektivními" skutečnostmi. Nově zakázaná praxe bude považována za nekalou obchodní praktiku s možnou pokutou až 50 milionů korun.

Podle studie Evropské komise, kterou úřad zveřejnil v červnu, se netýká problém takzvané dvojí kvality potravin, tedy v různých státech Evropské unie stejně označených výrobků s odlišným složením, jen zemí ve střední a východní části bloku. Výsledky šetření ukázaly, že celkem devět procent z téměř 1400 potravinářských produktů se v různých zemích lišilo svým složením bez toho, že by byly odlišné přední části jejich obalů. Dalších 22 procent výrobků s odlišným složením mělo velmi podobné obaly.

V průzkumu v červnu odpovídalo přes 800 respondentů.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

VELIKONOČNÍ NÁKUP JE LEVNĚJŠÍ: CO, KDE A ZA KOLIK?

27.03.2024 | ngredience na velikonoční pečení jsou meziročně levnější v průměru o necelou pětinu. Zákazníci letos ušetří především za vejce (35 %), mléko (30 %) nebo mouku (27 %), nepatrně zdražilo pouze máslo. Průměrná sleva vybraných položek v akčních letácích byla letos 20 %.

OBCHODY BUDOUCNOSTI PŘÍCHÁZEJÍ! TEN PRVNÍ UŽ MAJÍ V HRADCI

21.03.2024 | V Hradci Králové vznikl unikátní obchod „Vše Za“ od společnosti SamoBot, která bezobslužné technologie vyvíjí a testuje. Provozuje zde nonstop otevřenou samoobslužnou prodejnu, kde s běžným provozem pomáhá AI řešení Food Save od české společnosti Analytics Data Factory. Co všechno umí?

MALÁ VELIKONOČNÍ ZÁHADA: NOSÍ BÍLÉ SLEPICE VÝHRADNĚ BÍLÁ VAJÍČKA?

19.03.2024 | Bílá vajíčka jsou v období Velikonoc horkým zbožím. Krásně na ně chytají barvy a vyjímají se jako dekorace, i když je neobarvíte. Kde se ale vlastně berou a liší se nějak od běžných hnědých?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.