Češi jsou evropští

Češi jsou evropští "masožravci", maso nejí jen 4 % lidí

10.07.2020 | Čtyři procenta Čechů nejí maso a stejně velký podíl populace praktikuje takzvané flexitariánství, tedy příležitostnou konzumaci masa a ryb. Vyplývá to z výsledků květnového průzkumu agentury Ipsos. Stravu s vyloučením či omezením masa preferuje desetina lidí, zbytku je lhostejné, zda konzumuje potraviny živočišného či rostlinného původu.

<

Češi patří k národům, které do svého jídelníčku zahrnují maso pravidelně. Alespoň jednou týdně si ho dopřeje 82 procent mužů a 77 procent žen.

"Úplně bez masa se stravují čtyři procenta Čechů, mezi nimiž převládají lidé do 44 let. Veganskou stravu nejvíce vyhledávají mladí lidé do 35 let," uvádí agentura Ipsos, která průzkum provedla mezi 1015 respondenty ve spolupráci s Asociací společenské odpovědnosti. Zatímco vegetariáni se vyhýbají masu, vegani odmítají veškeré potraviny živočišného původu, tedy včetně mléčných produktů či vajec.

Jak je na tom zbytek Evropy?

Novým trendem je flexitariánství. "Zřejmě to souvisí se skutečností, že od vědců stále častěji slýcháme, jaké negativní dopady má živočišná produkce na životní prostředí a na změnu klimatu, což mnoha z nás není lhostejné," uvedla výkonná ředitelka Asociace společenské odpovědnosti Lucie Mádlová.

Nejčastějším důvodem vyhýbání se určitým druhům potravin jsou zdravý životní styl a snížení hmotnosti. Do budoucna plánuje zvýšení konzumace rostlinných alternativ na úkor živočišných produktů 28 procent respondentů průzkumu. "Ačkoli většina populace nepředpokládá, že by v příštím roce celkově snížila konzumaci živočišných výrobků, plánují alespoň omezovat masné výrobky jako jsou uzeniny," uvedla Markéta Kneblíková z Ipsosu.

Češi patří mezi národy, které nejméně řeší, zda konzumují potraviny živočišného či rostlinného původu. V Evropě podle výzkumu Ipsos Global Trends jí "všechno" například 75 procent Španělů, 71 procent Francouzů, 81 procent Poláků a 69 procent Němců. Zároveň se Češi řadí k národům, v jejichž stravě převládá zejména maso. "Na opačném pólu jsou v Turecku, kde se masu vyhýbá téměř polovina populace," dodává agentura Ipsos.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Jim Beam oslaví narozeniny, je s námi už 225 let

03.08.2020 | Receptura bourbonu je stále tajemstvím. Opatruje a vylepšuje ji v pořadí již sedmá generace. Letošní výročí 225 let od založení má oslavovat dosavadní úspěchy a být zároveň příslibem dalších příjemných zážitků spojených s Jim Beam pro všechny jeho příznivce.

Produkce ryb loni klesla pod 21.000 t, očekává se další snižování

06.08.2020 | Produkce ryb v Česku loni meziročně klesla o 3,5 procenta na 20 986 tun. Poprvé za poslední tři roky tak byla pod 21 000 tunami. Informace ČTK získala od Rybářského sdružení ČR. Podle jeho ředitele Michala Kratochvíla se letos očekává prohloubení propadu, mimo jiné kvůli suchému jaru. Předloňská produkce byla rekordní.

Ničí vám slimáci úrodu? Zkuste tyto tipy!

05.08.2020 | Zatímco sucho zmizelo i z hlubších úrovní půdy, vlhký rok přinesl větší výskyt některých škůdců, s kterými se potýkají zejména zahrádkáři. Více než v minulých letech se daří zejména slimákům. Jak na ně?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont