Červí larvy - již brzy v tradičních recepturách?

Červí larvy - již brzy v tradičních recepturách?

14.01.2021 | Mouční červi se možná brzy objeví na talířích lidí po celé Evropě. Dnes je totiž ke konzumaci doporučil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), který jim již dříve přiřkl status nového jídla, informuje agentura Reuters.

<

Díky dnešnímu doporučení úřadu by se celé sušené larvy brzy mohly stát součástí mnoha receptů či být využity ve formě moučky pro výrobu sušenek, těstovin nebo pečiva. Evropská komise má nyní na základě rozhodnutí úřadu předložit členským státům návrh, který by umožnil uvést moučné červy na trh jako potravinu pro lidi, upřesňuje agentura AFP.

Mouční červi jsou ve skutečnosti larvy potemníka moučného a v Evropě jsou již používáni jako přísada do krmiv pro domácí mazlíčky. Vzhledem k tomu, že jsou bohatí na bílkoviny, tuky a vlákninu, se pravděpodobně stanou prvním z mnoha hmyzích druhů, které se v nadcházejících letech ocitnou na jídelníčku Evropanů, myslí si chemik a potravinový vědec úřadu EFSA Ermolaos Ververis. Právě pod jeho dohledem byli mouční červi schváleni jako "nové jídlo" směrnicí, která nabyla účinnosti v roce 2018. To vyvolalo vlnu obdobných žádostí.

Do hmyzích tyčinek či hamburgerů z cvrččí mouky se s chutí pouštějí lidé v Africe, Austrálii nebo na Novém Zélandu. Někteří sociologové se však domnívají, že lidé v Evropě mohou pociťovat silnou psychologickou bariéru a nějakou chvíli ještě potrvá, než se výrobky založené na larvách potemníka moučného stanou běžným zbožím v supermarketech.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Semafor může fungovat jen na silnici, ne na potravinách

20.01.2021 | Barevná signalizace nepopiratelně usnadnila provoz. Ale jen na pozemních komunikacích. V potravinovém světě se jí příliš nedaří. Jednoduchý systém, který má spotřebitelům napovídat, které potraviny upřednostnit pomocí dobře známého systému barev, tak nějak skřípe…

Olivový olej, tekuté zlato. Proč si dopřát lžíci denně?

08.01.2021 | Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

Prezidentka PK ČR: Novela týkající se podílu tuzemských potravin je nešťastná

21.01.2021 | Už příští rok mají prodejny potravin o ploše nad 400 metrů čtverečních povinnost prodávat povinný minimální podíl stanovených potravin vyprodukovaných v tuzemsku. Proti novele se však staví prezidentka potravinářů Dana Večeřová.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont