Ceny čaje v Indii vystoupaly na rekord

Ceny čaje v Indii vystoupaly na rekord

23.07.2020 Jana Čiháková

Povodně a omezení pohybu kvůli pandemii nemoci covid-19 snížily produkci v hlavním pěstitelském regionu. Indie je přitom druhým největším producentem čaje na světě. Růst cen sice podpoří indický čajový průmysl, který bojuje s rostoucími náklady, může však omezit vývoz ze země a naopak podpořit dodávky od konkurentů, jako je Keňa a Srí Lanka. S odvoláním na informace od obchodníků to uvedla agentura Reuters.

Povodně poničily čajové plantáže v severovýchodním státě Ásám, který se na celkové produkci v Indii podílí více než polovinou. Už předtím tam ale sklizeň nepříznivě ovlivnilo omezení pohybu, jehož cílem bylo zabránit šíření nemoci způsobené koronavirem. Kvůli tomu se pěstitelé také potýkali s nedostatkem pracovní síly.

Podle indického čajového svazu by pokles produkce asi o deset procent měl kompenzovat růst cen o 12 procent. Osm let přitom ceny stagnovaly. Příští rok by podle analytiků ceny mohly zase klesnout, protože se čeká vyšší sklizeň.

Nynější pokles sklizně zvýšil týdenní aukční ceny na rekordních 232,6 rupie (71 Kč) za kilogram. To je o 57 procent více než loni. V posledních letech se přitom ceny čaje ročně měnily v průměru pouze o jedno až tři procenta.

Výpadek sklizně se pravděpodobně nepodaří nahradit, protože mnoho plantáží zůstává pod vodou a druhá část sklizně, ze které většinou získají pěstitelé více peněz, byla poničena. Při druhé fázi sklizně se sklízejí listy, které vyrostou na začátku sezony období dešťů, až jsou první listy otrhané.


Mohlo by vás zajímat

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.