Čeká nás snad soumrak tradičních zabijaček?

Čeká nás snad soumrak tradičních zabijaček?

13.01.2019 Jana Čiháková

Ubývá zabijaček "po domácku". Jak uvedlo ministerstvo zemědělství, poctivé domácí hodování od A až do Z čítá jen 104 000 oslav, což je o 3000 méně než bývalo zvykem. Mají snad lidé menší zájem o jitrnice, jelítka nebo škvarky?

Od předloňského listopadu platí novela veterinárního zákona, podle které se můžou potraviny ze zabijačky rozdávat blízkým osobám. Od předloňského listopadu platí, že výslužky ze zabijačky se můžou rozdávat prakticky libovolně, nejen příbuzným. Přesto se před desetiletím porazil dvojnásobek prasat, a to i přestože se snížila průměrná porážková hmotnost z předloňských 112 kilogramů na zhruba 90 kilogramů.

Čísla překvapují i odborníky. Ředitel Svazu chovatelů prasat Jan Stibal uvedl: " Očekával jsem vyšší hmotnost poražených prasat, nad 130 kilogramů. Možným vysvětlením by mohl být větší počet porážek selat." načež dodal: "Průměrnou váhu to ovlivní. A je pravda, že loni v létě - v době, kdy se ta prasata nejvíc grilují - tak byla hodně levná."

CO SE (NE)SMÍ?

Ačkoliv se před časem mluvilo o zákazu tradičních zabijaček, veřejné zabíjení prasete před celou vesnicí je zakázané již zhruba 50 let. Veterináři požadují, aby zvíře bylo poražené šetrně, samotný akt usmrcení by tak neměl být divadlem pro obec.

Veterináři však upozorňují, že se výslužky nemají prodávat. "Jako rozpor se zákonem bude jednoznačně hodnocen nález produktů z domácí porážky na trhu, například ve veřejném stravováním," uvedli. Kontrola domácích porážek se podle nich bude provádět pouze ze zdravotních a nákazových důvodů.


Mohlo by vás zajímat

VELIKONOČNÍ NÁKUP JE LEVNĚJŠÍ: CO, KDE A ZA KOLIK?

27.03.2024 | ngredience na velikonoční pečení jsou meziročně levnější v průměru o necelou pětinu. Zákazníci letos ušetří především za vejce (35 %), mléko (30 %) nebo mouku (27 %), nepatrně zdražilo pouze máslo. Průměrná sleva vybraných položek v akčních letácích byla letos 20 %.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.