Burčák už je k mání, dáte si?

Burčák už je k mání, dáte si?

13.08.2019 Jana Čiháková

Zájemci o burčák už mohou na jižní Moravě nakupovat první litry tohoto vinného nápoje. Jedním z prvních, který začal prodávat už v pátek, je Miloslav Machuča z Valtic. Zatím sklízí ranou odrůdu Irsai, na září má připravený Muškát a na říjen Veltlín. Burčák tak bude mít až do konce října.

Stánek má u cyklostezky a ti, co ho znají, se pravidelně zastavují. "Hrozny jsou letos kvalitní a je jich dost, takže i burčák je dobrý. Sice se vždycky objeví nějací lidé, kteří říkají, že kdoví, z čeho to je a že je moc brzo, ale většina je spokojená," řekl Machuča.

Už sedmnáctým rokem se specializuje výhradně na burčák. "Vyrábím ho z 95 procent hroznů, vína si udělám pro sebe tak 1000 litrů," řekl Machuča. Proto má teď nejvíc práce a ještě několik týdnů mít bude. "Sbíráme minimálně obden a lisujeme, aby byl pořád čerstvý burčák," řekl Machuča.

Sbírat a prodávat už začali i někteří další, hlavní vlnu prvních prodejů očekává od nastávajícího víkendu. Loni byl burčák už na konci července, protože teplé a suché počasí výrazně uspíšilo zrání hroznů. Zákon však povoluje burčák prodávat až od 1. srpna.

Na vinicích se podle Machuči letos zatím nepodepsalo ani řádění hrabošů. "Zatím nic neuschlo, ale země je děravá, tak uvidíme, jestli to uschne později," poznamenal.

Jako burčák se smí na českém trhu označovat pouze nápoj z českých hroznů. Pokud se vyrábí ze zahraničních, musí nést označení částečně zkvašený hroznový mošt.


Mohlo by vás zajímat

MLADÉ, PRVNÍ ANEBO SKUTEČNĚ SVATOMARTINSKÉ? VÍTE, JAKÉ JSOU ROZDÍLY?

10.11.2023 | Zatímco první lahve s vínem označeným symbolem rytíře na koni a oficiální značkou Svatomartinské se začnou prodávat a otevírat až v sobotu, touto dobou už je možné ochutnat řadu vín, která vznikla z letos sklizených hroznů. Vína označovaná jako mladá nebo první existují na trhu vedle těch svatomartinských a vyrábějí je vinařství malá i velká.

JAK TO BUDE LETOS S MEDEM? CENA BUDÍ OTÁZKY

20.10.2023 | I přes velké zimní úhyny se v letošním roce podařilo vyprodukovat více medu než za dva předešlé roky. Dařilo se řepkovému medu, akátová a lipová varianta se naopak až na několik výjimek nevytočila vůbec. Regionálně se objevil i lesní neboli medovicový med, který ve dvou posledních letech úplně chyběl. Ani letos ale nebylo množství dostatečné. Ceny medu podle odborníků stoupat nebudou.

ZOUFALE MÁLO! V PŘÍJMU VLÁKNINY BY SE MĚLI ČEŠI POLEPŠIT

26.03.2024 | Vláknina je jednou z důležitých složek v našem jídelníčku, na kterou se bohužel často zapomíná. „Vláknina přitom přináší mnoho benefitů a její dostatečný příjem slouží jako prevence mnoha onemocnění,“ vysvětluje Veronika Pourová, nutriční terapeutka a technoložka potravin.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.