Burčák už je k mání, dáte si?

Burčák už je k mání, dáte si?

13.08.2019 | Zájemci o burčák už mohou na jižní Moravě nakupovat první litry tohoto vinného nápoje. Jedním z prvních, který začal prodávat už v pátek, je Miloslav Machuča z Valtic. Zatím sklízí ranou odrůdu Irsai, na září má připravený Muškát a na říjen Veltlín. Burčák tak bude mít až do konce října.

Stánek má u cyklostezky a ti, co ho znají, se pravidelně zastavují. "Hrozny jsou letos kvalitní a je jich dost, takže i burčák je dobrý. Sice se vždycky objeví nějací lidé, kteří říkají, že kdoví, z čeho to je a že je moc brzo, ale většina je spokojená," řekl Machuča.

Už sedmnáctým rokem se specializuje výhradně na burčák. "Vyrábím ho z 95 procent hroznů, vína si udělám pro sebe tak 1000 litrů," řekl Machuča. Proto má teď nejvíc práce a ještě několik týdnů mít bude. "Sbíráme minimálně obden a lisujeme, aby byl pořád čerstvý burčák," řekl Machuča.

Sbírat a prodávat už začali i někteří další, hlavní vlnu prvních prodejů očekává od nastávajícího víkendu. Loni byl burčák už na konci července, protože teplé a suché počasí výrazně uspíšilo zrání hroznů. Zákon však povoluje burčák prodávat až od 1. srpna.

Na vinicích se podle Machuči letos zatím nepodepsalo ani řádění hrabošů. "Zatím nic neuschlo, ale země je děravá, tak uvidíme, jestli to uschne později," poznamenal.

Jako burčák se smí na českém trhu označovat pouze nápoj z českých hroznů. Pokud se vyrábí ze zahraničních, musí nést označení částečně zkvašený hroznový mošt.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Ondřej Beránek: Sektu moc nedáme, ale prý se zlepšíme

03.12.2019 | V budoucnu se v Česku zvýší spotřeba sektu. V západních zemích jako je Německo, je běžná konzumace pěti lahví ročně na osobu, v České republice jsou to dvě. Novinářům to dnes řekl ředitel firmy Bohemia Sekt Ondřej Beránek.

Žádné siřičitany, žádné chemické postřiky: Řeknete ano přírodním vínům?

01.11.2019 | Naturální vína si zaslouženě získávají pozornost nejen sommeliérů a šéfkuchařů, ale také běžné veřejnosti. Jejich úplná definice je však bez existující legislativy poněkud obtížně uchopitelná. Naturální vinaři vína zkrátka vyrábějí trochu jinak než diktují trendy.

3 typy kávy, které musí znát i ten, který ji nepije

03.12.2019 | Proč na vás Ital bude divně koukat, když si objednáte picollo a co si objednat, když se necítíte na celý šálek cappuccina? Tady je kávový základ!

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Prosincové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont