Burčák už je k mání, dáte si?

Burčák už je k mání, dáte si?

13.08.2019 Jana Čiháková

Zájemci o burčák už mohou na jižní Moravě nakupovat první litry tohoto vinného nápoje. Jedním z prvních, který začal prodávat už v pátek, je Miloslav Machuča z Valtic. Zatím sklízí ranou odrůdu Irsai, na září má připravený Muškát a na říjen Veltlín. Burčák tak bude mít až do konce října.

Stánek má u cyklostezky a ti, co ho znají, se pravidelně zastavují. "Hrozny jsou letos kvalitní a je jich dost, takže i burčák je dobrý. Sice se vždycky objeví nějací lidé, kteří říkají, že kdoví, z čeho to je a že je moc brzo, ale většina je spokojená," řekl Machuča.

Už sedmnáctým rokem se specializuje výhradně na burčák. "Vyrábím ho z 95 procent hroznů, vína si udělám pro sebe tak 1000 litrů," řekl Machuča. Proto má teď nejvíc práce a ještě několik týdnů mít bude. "Sbíráme minimálně obden a lisujeme, aby byl pořád čerstvý burčák," řekl Machuča.

Sbírat a prodávat už začali i někteří další, hlavní vlnu prvních prodejů očekává od nastávajícího víkendu. Loni byl burčák už na konci července, protože teplé a suché počasí výrazně uspíšilo zrání hroznů. Zákon však povoluje burčák prodávat až od 1. srpna.

Na vinicích se podle Machuči letos zatím nepodepsalo ani řádění hrabošů. "Zatím nic neuschlo, ale země je děravá, tak uvidíme, jestli to uschne později," poznamenal.

Jako burčák se smí na českém trhu označovat pouze nápoj z českých hroznů. Pokud se vyrábí ze zahraničních, musí nést označení částečně zkvašený hroznový mošt.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Nákupčí masa Tomáš Balent prozradil, jaké maso se hodí na "grilovačku"

29.04.2021 | Letošní grilovací sezona se blíží. Až vytáhnete a očistíte gril, přijde čas také na oprášení osvědčených receptů, vymýšlení nových variací a hledání toho správného kusu masa na gril. Dobře zvolené maso totiž dokáže udělat z obyčejného grilování gurmánský zážitek. Jak se v široké nabídce vyznat a která masa jsou sázkou na jistotu i pro začátečníky?

Třetině pacientů v nemocnicích hrozí podvýživa, nejvíc seniorům

25.10.2021 | V riziku podvýživy neboli malnutrice je podle odborníků 30 procent pacientů v nemocnicích, u dalších až 15 procent se pobytem v nemocnici zhorší. Hrozí často také lidem v domovech seniorů, ale i těm žijícím v domácnostech, zejména osamělým seniorům. Informace dnes zazněly na tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví.

Podle čeho vybírat maso na gril? "Manuál" pro začátečníky i pokročilé

28.06.2021 | Zeleniny, koneckonců ani ovoce, a sýrů se při grilování rozhodně nevzdávejte. Díky nim zpestříte paletu chutí, které taková gril párty může nabídnout. Ovšem – nezapomínejte ani na to, co se na grilu vyjímá nejvíce – na maso, a zvlášť na to české.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont