Budvar chystá novou plechovkou linku a varnu

Budvar chystá novou plechovkou linku a varnu

08.01.2021 | Budějovický Budvar letos investuje zhruba 500 milionů korun, podobně jako loni. Plánuje novou linku na stáčení piva do plechovek, protože prodeje v těchto baleních rychle rostou. Koncem roku zřejmě začne stavět novou varnu, dokončí také kapacity hlavního kvašení. ČTK to řekl ředitel Budvaru Petr Dvořák.

"Pojedeme hodně podobně v celkových investicích jako v loňském roce. Budeme dokončovat rozšíření kapacity hlavního kvašení, tam se dostaneme na finální úroveň, kterou jsme chtěli. Už bychom měli mít dokončenou projektovou dokumentaci a ke konci roku rozjet stavbu varny," řekl Dvořák.

Národní podnik loni prodal kvůli dopadům koronaviru víc baleného piva a méně sudového. Uspíšil proto plán a investuje do nové plechovkové linky. V roce 2019 prodal v plechu přes pětinu piva, zhruba 370 000 hektolitrů.

Současná kapacita nestačí

"Potřebujeme větší kapacitu. S největší pravděpodobností nahradí nová linka tu nynější. Plech je jedno z nejrychleji rostoucích balení, zhruba meziročně o deset procent. Podobným tempem nám loni rostly lahve," řekl ředitel.

Budvar má tři linky na stáčení do lahví. Kvůli tomu, že loni stouply prodeje baleného piva, řešil Budvar problém s přepravkami: na konci letní sezony mu již scházely, musel přikoupit další.

Až pivovar v roce 2022 dokončí rozvojový plán z roku 2015, který obsahuje investice za 2,5 miliardy Kč, možný roční výstav stoupne na 2,25 milionu hektolitrů. Budvar za poslední roky postavil nové logistické centrum s kapacitou téměř 20 000 paletových míst, které odbaví dvakrát víc kamionů než dřív. Nové jsou také stáčírna lahví a ležácké tanky.

Budvar měl v roce 2019 rekordní čistý obrat tři miliardy Kč a zisk po zdanění 278 milionů. Pivovar se 670 zaměstnanci předloni uvařil rekordních 1,679 milionu hektolitrů. Za loňský rok čeká meziročně podobné tržby. V roce 2019 vyvezl do téměř 80 zemí rekordních 1,15 milionu hektolitrů. Na export šlo téměř 69 procent prodaného piva. Mezi pět největších odbytišť patřily Německo, Polsko, Slovensko, Rusko a Velká Británie.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Ode dneška konečně do restaurace. Piva je dost, bezpečnost zaručena

31.05.2021 | Pivovary jsou na pondělní rozvolnění připravené, zajistí zásobování i servis. ČTK to dnes sdělila výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) Martina Ferencová. Doufá, že otevření restaurací vydrží i déle než jen přes letní měsíce.

Koronavirová doba měla i výhody - vrátila spotřebitele k vařečkám

18.06.2021 | Jedním docela zásadním dopadem „doby koronavirové“ je návrat nemalé části spotřebitelů k domácí přípravě pokrmů, zejména proto, že jsou na dlouhé měsíce vyřazeny ze standardního provozu restaurační zařízení. A je to bez pochyby dobře. „Nutí“ totiž lidi jíst kvalitněji a podporuje i odbyt tuzemské produkce.

Víte, jak chutná Nepál? Máme pro vás výčet nej ingrediencí + recept

31.05.2021 | Kořeny nepálské kuchyně jsou rozprostřeny hezky doširoka, přesto má místní gastronomie svá jasná specifika, částečně se lišící region od regionu. Na čem si v Nepálu můžete pochutnat, co vás překvapí a jaké je nejčastější faux pas během konzumace?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont