Budeme mít na pultech vůbec ještě české mléko?

Budeme mít na pultech vůbec ještě české mléko?

04.09.2019 | Mlékárny v Česku poslední dobou platí za mléko víc než výrobci v okolních zemích, například v Německu, řekl předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček na dnešní tiskové konferenci před 28. mlékárenským dnem v Přibyslavi. Cena mléka tak podle Kopáčka snižuje schopnost české produkce konkurovat dovozu, který se už na tuzemské spotřebě mléčných výrobků podílí 42 procenty.

"Na jedné straně mohou být s cenou mléka spokojeni naši farmáři, na druhé straně je to velký ekonomický problém pro mlékaře," řekl Kopáček. Dodal, že ve výsledné ceně mléčných výrobků se cena mléka promítá 80 až 85 procenty.

Za letošních prvních sedm měsíců byla kumulovaná výkupní cena litru mléka v ČR 8,89 koruny, v porovnání se stejným obdobím loni to je o 5,5 procenta více, uvedl Kopáček. "Platíme třeba o 30 haléřů více, než se v současnosti platí za mléko v Německu," řekl předseda mlékárenského svazu.

V letošním roce se také skoro o 1,5 procenta snížily dodávky mléka zpracovatelům. Spíš než odlivem českého mléka do zahraničí, to je podle Kopáčka důsledek suchého počasí. Před tím byl ale mléka v Česku spíš přebytek, uvedl. "Teď nabídka mléčné suroviny odpovídá poptávce," řekl. Problémy s vývozem mléka podle něj mají spíš regionální dopad. V ČR je 33 průmyslových mlékáren, které odeberou většinu vyrobeného mléka. Přibývají malí faremní zpracovatelé mléka, jejich počet Kopáček odhadl do 200. Sortiment mléčných výrobků v Česku je podle něj nesrovnatelně bohatší než před rokem 1989. "Vzpomeňme si na konzumní mléko v sáčcích, těch sýrů jsme měli na pultech možná pět, možná jeden hermelín a pak něco tavených sýrů," řekl.

Složení výrobků podle Kopáčka mlékárny inovují tak, aby odpovídalo trendům zdravé výživy - aby obsahovaly méně soli, cukru, přídatných látek. Trendem je i prodlužování doby zrání sýrů, některé zrají i rok. "V roce 1989 jsme byli rádi, když ten sýr zrál 14 dnů tři neděle," vzpomínal Kopáček. Přehlídka s ochutnávkou mléčných výrobků bude Přibyslav hostit v sobotu, přijede 22 mlékáren. Kromě velkých podniků i faremní výrobci, kteří kromě kravského zpracovávají i kozí a ovčí mléko.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Každé čtvrté stravovací zařízení neprošlo prověrkami inspekce

17.09.2019 | Každá čtvrtá restaurace, pivnice či bistro porušuje předpisy, upozorňuje potravinářská inspekce. Bezpečnost potravin v Česku mají podle odborníků zlepšit digitální metody.

Sojové maso a vegetariánský burger jako klamání spotřebitele

19.09.2019 | Jedním ze způsobů klamání spotřebitele, o němž se v naší zemi na rozdíl od dvojí kvality potravin téměř nemluví (přestože zahrnuje celé rozsáhlé skupiny potravinářských produktů), je označování výrobků rostlinného původu názvy potravin původu živočišného. Třeba „sojové maso“ nebo „vegetariánský burger“. Takové pojmy jsou ale v rozporu s platnou evropskou legislativou.

Klasický čaj už netáhne, svět dává zelenou zelenému prášku matcha

16.09.2019 | Zmrzliny, sladkosti či čokoláda s matchou: tento prášek ze zářivě zeleného čaje ovládá trh 21. století. Jak se dostal do Evropy a co na něm všichni tak obdivují?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Zářijové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont