BSE – nic nového

BSE – nic nového

08.07.2010 Zdroj: SVS ČR

Nákazová situace je dobrá, krávy „nešílí“, poslední případ bovinní spongiformní encefalopatie, neboli BSE, byl zaznamenán u nás více než před rokem (4. 5. 2009 na Opavsku).

Od počátku letošního roku bylo vyšetřeno 73 445 vzorků mozků skotu, žádný případ. Ke 30. 6. 2010 bylo u nás od počátku roku 2001 vyšetřeno 1 593 843 mozků skotu a na toto množství bylo za celých prakticky deset let diagnostikováno pouze 30 případů BSE.

Jelikož se další případy nevyskytují, připravuje Státní veterinární správa ČR žádost o zvýšení věku zvířat pro vyšetřování. Je tedy možné počítat, že v dohledné době by se mohla ČR přiřadit ke starým členským zemím EU, ve kterých se skot testuje na BSE od 48 měsíců věku.


Mohlo by vás zajímat

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.