poradna  

Brambory

Brambory

19.03.2014 Redakce

Jaký je nejlepší způsob na přípravu brambor, aby ztratily co nejméně ze svých zdravých látek?

Většina minerálů a vitaminů je v bramborách obsažena těsně pod slupkou. Je tedy lepší jíst je se slupkou než je loupat. Nové brambory by se měly umýt pod tekoucí vodou, starší brambory oškrábat. Jestliže brambory loupete, používejte škrabku, která oloupe jen velmi tenoučkou vrstvu. Před vařením je ponořte do hrnce s vodou. Je však nejlepší je uvařit okamžitě, aby nedošlo ke ztrátě vitaminu C. Opravdové nové brambory se často loupou velmi snadno, někdy stačí je jen promnout v ruce. Dobré nové brambory poznáte podle toho, že se z nich slupka snadno sloupne. Ostrým nožem ji seškrábněte a vařte v nepříliš velkém množství vody, jen aby byly ponořené. Brambory se mohou péci ve slupce, vařit ve vodě nebo v páře, rychle opékat na pánvi nebo opékat v troubě či smažit jako hranolky. Vařené brambory jsou velmi dobré rozšťouchané s trochou másla.


Mohlo by vás zajímat

JAK NA VINNÉ PÁROVÁNÍ? JEDNODUCHÝ KLÍČ PŘÍMO OD VINAŘE

14.02.2022 | Lámete si hlavu, co naservírovat návštěvě ke sklence výtečného vína? Osvojte si jednoduché tipy párování, kterými ukážete, že víte, jak krásně podtrhnout chuť skvělého vína. Máme pro vás několik základních kombinací, se kterými nikdy nešlápnete vedle! Díky tomu teď domácí párty pro rodinu a přátelé pozdvihnete na profesionální úroveň.

SPECIALISTA NA MASO PAVEL ŠILHÁNEK: JAKÉ VYBRAT NA GRILOVÁNÍ?

08.06.2023 | Ať už s nadšením grilujete obden nebo žhavíte uhlíky jen při zvláštních příležitostech, bez dobrého masa se neobejdete. Pokud totiž při výběru sáhnete vedle, ani ten nejlepší recept na steak vás od katastrofy nezachrání. Jaké maso vybrat, abyste byli za hvězdu letní kuchyně, a co si při grilování pohlídat?

BEZMASÝ, ALE ROZHODNĚ NE NUDNÝ! JAK PŘIPRAVIT SKVĚLÝ VEGE BURGER?

23.02.2023 | Burgery bez masa jsou jasnou volbou pro lidi, kteří jsou vegetariáni nebo vegani. To ovšem neznamená, že jsou určené jen pro ně. Vyměnit občas hovězí placku za rostlinnou variantu může přinést hned několik benefitů.   Zapomeňte na suchou placku bez chuti uprostřed housky. Šťavnatý a chutěmi nabitý burger si můžete připravit i bez masa. Inspirujte se osvědčenými tipy z praxe. Máme pro vás recepty na "plant based" placky i triky pro správné sestavení a obložení burgeru.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.