Bohemia sekt má o další třetinu hektarů vinic navíc

Bohemia sekt má o další třetinu hektarů vinic navíc

10.05.2019 Jana Čiháková

Největší český výrobce sektů a vín, skupina Bohemia Sekt, už vlastní 550 hektarů vinic, v rozšiřování ploch bude pokračovat v dalších letech.

"Díky teplému počasí jsme letos sázeli velmi brzy, už začátkem dubna. Obvykle sázíme až v druhé polovině tohoto měsíce," řekl. Skupina původně chtěla letos vysadit révu až na 30 hektarech, ale nepodařilo se jí získat ucelené plochy k výsadbě. Nové vinice tak letos přibyly jen pro firmu Vinařství Pavlov.

Podnik zintenzivnil dlouhodobou spolupráci s dodavateli hroznového vína, jejichž prostřednictvím si zajistí hrozny z dalších desítek hektarů nových výsadeb. "Zpravidla jim asi ze třetiny podpoříme jejich investici a oni nám to pak v dalších letech vrací dodávkami hroznů," řekl ředitel.

Největším problémem rozšiřování vinic je dostupnost ucelených pozemků na výsadbu. Kvůli rentabilitě pěstování potřebuje společnost koupit nebo dlouhodobě pronajmout vždy nejméně šest ucelených hektarů. Vlastnictví půdy na jižní Moravě je ale rozdrobené a na takové ploše mohou být desítky, ale i stovky majitelů. "Zpravidla narazíme na neznámé nebo zemřelé vlastníky a až deset let trvá, než se prohlásí za neexistující," uvedl Beránek. Také spekulanti a investoři zvyšují cenu zemědělské půdy, jež roste už několik let. Majitelé prodávají vinice výjimečně. Pokud ano, tak cena zpravidla neodpovídá rentabilitě.

Bohemia Sekt loni vysadil 22,5 hektaru nových vinic, část v Sedlci u Mikulova a část v okolí Pavlova. Z 550 hektarů vinic, které dosud vlastní, je v tuto chvíli zatím asi 120 hektarů mladých neplodných. Nové vinice začnou plodit zpravidla až po třech letech. Do té doby do nich musí firma investovat, nejvíce v prvním roce.

Bohemia Sekt vlastnil ještě v roce 2011 zhruba 230 hektarů vlastních vinic. Poté převzal Zemědělskou společnost Pálava, dnes Vinařství Pavlov, a plochy vinic tak zvýšil skokově o 150 ha.

Podle dlouhodobé strategie skupiny musí být v odrůdových vínech řad Habánské sklepy, Chateau Bzenec, Vinařství Pavlov a Víno Mikulov jen tuzemská surovina. "I za cenu toho, že může nastat v průběhu roku situace, kdy některé odrůdy vyprodáme a nebudeme je schopni dodávat na trh z důvodu dlouhodobého nedostatku moravských vín," řekl ředitel. Skupina Bohemia Sekt loni prodala 29 milionu lahví sektů, vín a šumivých nápojů, meziročně o tři procenta více. Hrozny z vlastních vinic pokryjí asi třetinu její potřeby tuzemského vína.


Mohlo by vás zajímat

NA ZELENÝ ČTVRTEK, ZELENÝ ŠKOPEK: NA ČEPU NA TĚCHTO ADRESÁCH

25.03.2024 | Na Zelený čtvrtek 28. března se v celé České republice i na Slovensku začne už tradičně čepovat Zelené pivo z pivovaru Starobrno. Letos už po devatenácté. Celkem budou mít pivaři a všichni příznivci speciálu s nezvyklou barvou k dispozici 4 920 hektolitrů. Zeleným pivem si mohou připít všichni v Čechách i na Moravě, aktualizovaný seznam všech provozoven se Zeleným pivem na čepu zájemci najdou před Velikonocemi na webových stránkách www.zelenepivo.cz.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

JARNÍ HLÁŠENÍ: VELIKONOCE DEN PO DNI + RECEPTY PRABABIČEK

21.03.2024 | Vítání jara, největší křesťanský svátek… ať už slavíte Velikonoce jakkoliv, bez dobrého jídla se to pravděpodobně neobejde. Jaké pohoštění připravit pro malé i větší koledníky a která jídla by na velikonočním stole nikdy neměla chybět?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.