Bochemie začne vyrábět kosmetiku z použitého fritovacího oleje

Bochemie začne vyrábět kosmetiku z použitého fritovacího oleje

21.06.2018 ČTK

V Česku se začne vyrábět kosmetika a další chemické přípravky z použitého fritovacího oleje. Novou továrnu na recyklaci odpadního oleje postaví ve svém areálu za zhruba 14 milionů eur (cca 362 milionů korun) bohumínská společnost Bochemie.

Firma plánuje, že továrna by mohla začít fungovat na podzim roku 2020. Projekt dnes představili tvůrci technologie na tiskové konferenci.

Továrna by měla používat originální českou technologii Hydal, jejíž vývoj stál podle ředitelky projektu Lenky Mynářové stovky milionů korun. Podle ní technologie umí průmyslově zpracovávat a využít použitý fritovací olej a následně ho přeměnit na novou surovinu použitelnou například pro výrobu bioplastů nebo jako přírodní mikroplast. Technologii chtějí její tvůrci využít především na výrobu kosmetiky, krémů nebo biorozpouštědel, v delším časovém horizontu i obalových materiálů a dalších produktů. Naopak použití technologie pro výrobu biopaliv Mynářová vyloučila, protože jejich výroba je podle ní ekonomicky neefektivní.

Technologie přeměňuje použitý fritovací olej na biopolymery, které jsou v přírodě zcela odbouratelné. To podle ředitelky projektu může pomoci při řešení problémů souvisejících se znečištěním životního prostředí způsobeným plasty a mikroplasty.

Na vytvoření technologie spolupracoval tým českých vědců pod vedením Ivany Márové z VUT v Brně, kde také vznikl první patent, který se stal základem technologie. Licenci na patent koupila v roce 2012 česká společnost Nafigate Corporation, která převedla technologii do průmyslového měřítka a nyní začala spolupracovat na využití v chemickém průmyslu s Bochemií. Na vývoji projektu se podílel také stát.

Podle tvůrců má technologie globální potenciál, protože odpadní oleje jsou celosvětově dostupnou surovinou. Klíčovými trhy je pro ně především Asie, zejména Japonsko, Čína nebo Malajsie. Kvůli zpracování odpadního fritovacího oleje plánuji tvůrci technologie spolupracovat s velkými potravinářskými a restauračními společnostmi.

Bochemie je dodavatelem speciálních chemikálií s vysokou přidanou hodnotou, jako jsou prostředky na ochranu dřeva, prostředky na povrchovou úpravu oceli a akumulátorové hmoty. Skupina a její mateřská společnost Bochemie sídlí v Bohumíně na Karvinsku, kde zaměstnává přes 300 lidí. Společnost Bochemie má výlučně české vlastníky.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

JARNÍ HLÁŠENÍ: VELIKONOCE DEN PO DNI + RECEPTY PRABABIČEK

21.03.2024 | Vítání jara, největší křesťanský svátek… ať už slavíte Velikonoce jakkoliv, bez dobrého jídla se to pravděpodobně neobejde. Jaké pohoštění připravit pro malé i větší koledníky a která jídla by na velikonočním stole nikdy neměla chybět?

ZE SAPY ROVNOU DO NEMOCNICE! KONTROLY ODHALILY TUNU DIVNÝCH POTRAVIN

27.03.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu tržnice SAPA dodávku převážející 1315 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.

VELIKONOČNÍ NÁKUP JE LEVNĚJŠÍ: CO, KDE A ZA KOLIK?

27.03.2024 | ngredience na velikonoční pečení jsou meziročně levnější v průměru o necelou pětinu. Zákazníci letos ušetří především za vejce (35 %), mléko (30 %) nebo mouku (27 %), nepatrně zdražilo pouze máslo. Průměrná sleva vybraných položek v akčních letácích byla letos 20 %.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.