Bio potraviny táhnou, potvrdilo to i Ministerstvo zemědělství

Bio potraviny táhnou, potvrdilo to i Ministerstvo zemědělství

30.04.2021 Jana Čiháková

Spotřeba biopotravin českými domácnostmi předloni meziročně vzrostla o 19 procent, koupily si jich za 5,26 miliardy korun. Dnes to v tiskové zprávě uvedlo ministerstvo zemědělství. Zpomalil tak nárůst ze dvou předchozích let, kdy vždy překonal 30 procent. Průměrná spotřeba na obyvatele vzrostla o 76 Kč na 492 Kč. Loňské údaje stát zveřejní za rok.

Podle majitele firmy PROBIO Martina Hutaře roste zájem o biopotraviny i při koronakrizi díky tomu, že se lidé více věnují svému zdraví a zdravému životnímu stylu.

Obrat českých společností na trhu s biopotravinami předloni činil 8,26 miliardy korun, meziročně se tak zvýšil o 18 procent. Vzrostlo také množství exportovaných biopotravin zhruba o 400 milionů Kč na přibližně tři miliardy Kč. Nejvíce biopotravin se prodalo v maloobchodě, kde šlo o 3,85 miliardy Kč, ve veřejném stravování se jich snědlo za 301 milionů, 302 milionů korun tvořil obrat z tzv. přímého prodeje, například z farem.V e-shopech si jich lidé koupili za 801 milionů korun.

Podle Hutaře není v kamenných prodejnách dostupná celá šíře sortimentu, doprava domů je podle něj velkou výhodou.

Rychle, zdravě a bio

Podíl biopotravin na celkové spotřebě vzrostl na 1,52 procenta. Spotřeba ale stále nedosahuje tří procent, kterých chtělo dosáhnout ministerstvo zemědělství již v roce 2016. "Struktura hlavních biopotravin je dlouhodobě stabilní. Největší zájem byl o kategorii Ostatní zpracované potraviny, které tvořily přibližně 43procentní podíl na maloobchodním obratu biopotravin. Nejčastěji šlo o kávu a čaj, ostatní zpracované biopotraviny, hotové pokrmy včetně dětské výživy a doplňky stravy. Další nejčastěji nakupované biopotraviny jsou ovoce a zelenina (17 procent) a mléko a mléčné výrobky (16 procent)," uvedl mluvčí resortu Vojtěch Bílý.

Podle Hutaře je nyní trendem vařit rychle, ale zdravě. "Děláme hotové směsi, lepkové i bezlepkové palačinky, špaldota, polévky, pohankový perník, ječné lívance, italské rizoto, kuskus a podobně. Zájem je také o mouky nebo kroupy," doplnil.

Podle ministerské zprávy vzrostl předloni meziročně evropský trh s biopotravinami o více než osm procent, dosáhl tak 45 miliardy eur (1,17 bilionu korun). Největší podíl prodaných biopotravin má dlouhodobě Dánsko, kde jde o 12,1 procenta, následuje Švýcarsko s 10,4 procenty a Rakousko s 9,3 procenty.

Zdroj ČTK, foto shutterstock


Mohlo by vás zajímat

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.