Belgické výrobce čokolády skupují zahraniční firmy

Belgické výrobce čokolády skupují zahraniční firmy

01.06.2018 | Stále více tradičních belgických výrobců čokolády přebírají zahraniční firmy, což v zemi způsobilo téměř existenční krizi.

Čokoláda totiž není jen jedním z hlavních vývozních artiklů země s hodnotou exportu v přepočtu 72 miliard korun ročně, ale spolu s hranolky a pivem také jejím kulturním dědictvím, píše britský deník The Guardian.

"Jak moc belgická je belgická čokoláda, když jsou skoro všichni hlavní výrobci v zahraničních rukou," táže se například vlámský deník Het Nieuwsblad.

Poslední prodanou čokoládovnou je Galler, kterou koupila katarská královská rodina. Firma z Lutychu měla loni rekordní obrat ve výši 35 milionů eur (902,3 milionu korun) a hrubý provozní zisk činil 2,5 milionu eur (64,5 milionu korun). Zakladatel Jean Galler měl podle The Guardian alespoň to štěstí, že si ho noví majitelé ponechali. Ve společnosti bude působit jako kreativní ředitel.

Firmu Guylian, založenou v roce 1958, vlastní jihokorejský konglomerát Lotte. Dalšího výrobce Jacques, který vznikl v roce 1896, drží nizozemská společnost Baronie. Côte d’Or (1883) a Meurisse (1845) patří americkému výrobci cukrovinek Mondelez.

"Je to samozřejmě škoda, že zahraniční společnosti kupují naše národní klenoty. Pociťuji to sám: každý týden mi volá nějaký Arab nebo Číňan, že chce investovat miliony, přivést firmu k růstu a dobýt svět," řekl Het Nieuwsblad čokolatiér Dominique Persoone.

Generální tajemník belgického sdružení výrobců čokolády a cukrovinek (Choprabisco) Guy Gallet ale zůstává optimistický. Podle něj je hlavní, že zahraniční vlastníci vytvářejí v Belgii pracovní místa. "Je spousta francouzských vinařství, která mají zahraniční majitele, ale víno je pořád francouzské. Je to to samé," řekl Gallet The Guardian. Podle něj ani není možné, aby belgická čokoláda byla vyráběna mimo Belgii, a vlastníci firem to vědí.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Brexit bez dohody očima odborníků: Cukrovinky by se mohly potýkat s problémy

11.03.2019 | Pokud by opravdu došlo na černý scénář a byl spuštěn takzvaný tvrdý brexit s obnovou všech starých obchodních bariér a certifikací, tak může být ze střednědobého pohledu nepřímo zasažena ekonomika v celé Evropě, což by mělo přímé dopady i na spotřebitelský trh v Česku a tedy i na naše firmy.

Minipivovary táhnou: Každý týden vznikne jeden nový

14.03.2019 | V příštích deseti letech vznikne každý týden jeden nový minipivovar. Už nyní jich je 440.

Britský talíř po Brexitu: Hodně hrášku, chléb a téměř žádná zelenina

06.03.2019 | Žádný avokádový toast nebo banánové smoothies a zapomeňte na nastrouhaný čerstvý parmazán v těstovinách. Místo toho si zvykejte na mléko ke každému jídlu, chléb, jehněčí kotlety a hrášek.

Březnový CZ TEST je tady!!!

A s ním i souhrn aktuálního dění ze světa potravin! Jsou snad ryby plné toxinů, proč nechat dršťkovou raději v obchodě otrlejším a proč sojové mléko nikdy nenahradí to kravské? Nejen tyto informace najdete objektivně podané jen u nás, a to ve spolupráci s odborníky z Potravinářské komory ČR!