Bědujeme nad plýtváním, ale vyhazovat nepřestáváme

Bědujeme nad plýtváním, ale vyhazovat nepřestáváme

11.06.2019 | Třetina Čechů vyhazuje i nezkažené jídlo jen proto, že ho nakoupili moc nebo na něj už nemají chuť. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd (CVVM). Většina lidí, téměř 90 procent, přitom plýtvání potravinami pokládá za problém. Důvodem pro snížení plýtvání by podle Čechů byla nejčastěji úspora peněz, ale podle většiny lidí i omezení ekologické zátěže.

Jen pětina Čechů tvrdí, že žádné potraviny nevyhazuje. Více než polovina dotázaných pak uvedla, že v koši nebo třeba jako krmivo pro zvířata v jejich domácnosti skončí až desetina potravin. Dalších 18 procent lidí řeklo, že vyhazuje desetinu až čtvrtinu jídla.

Nejčastěji lidé vyhazují jídlo proto, že se zkazilo, bylo po datu spotřeby nebo šlo o nespotřebovatelné zbytky. Z těchto důvodů alespoň občas vyhazuje jídlo polovina až téměř dvě třetiny Čechů. Více než třetina dotázaných ale řekla, že občas vyhodí i jídlo, které není zkažené, jenom už nevypadá pěkně. Podobný podíl lidí vyhazuje někdy potraviny proto, že na ně už nemá chuť, nakoupili jich zbytečně mnoho nebo si například jen naložili příliš velkou porci na talíř.

Problém, o kterém jen mluví

Zároveň však naprostá většina Čechů považuje plýtvání potravinami za problém. Podle téměř poloviny dotázaných jde o velký problém a podle dalších 40 procent lidí plýtvání není správné, ale existují naléhavější problémy, které je potřeba řešit.

Z účastníků průzkumu, kteří se přiznali k vyhazování části potravin, by 18 procent mohlo podle vlastních slov snížit podíl vyplýtvaného jídla skoro na nulu. Dalších 19 procent si myslí, že by mohlo objem vyhazovaných potravin snížit na polovinu. Asi dvě pětiny lidí uvedly, že by se dalo vyhnout jen menšině plýtvání v jejich domácnosti, a 15 procent dotázaných řeklo, že se vyhazování jídla vyhnout nedá.

Jako důležitý důvod pro omezení plýtvání potravinami, uváděla většina lidí - více než čtyři pětiny - úsporu peněz. Zhruba dvě třetiny Čechů míní, že omezení plýtvání je důležité také proto, aby se snížila ekologická zátěž planety.

Průzkum provádělo CVVM od 30. března do 10. dubna. Zúčastnilo se ho 1052 obyvatel republiky ve věku nad 15 let.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Proti gustu žádný dišputát, ale ochutnali byste pivo s příchutí polévky, kaviáru nebo tuňáka?

07.08.2019 | Zeleninovou polévku podávanou za studena zvanou gazpacho konzumují Španělé obvykle v horkých letních dnech, aby se ve vedrech osvěžili. Málokoho by ale asi napadlo, že si může dát pivo s příchutí gazpacha. Právě takové pivo nabízí do konce léta pobočka pivovaru Cruzcampo v jihošpanělském městě Málaga, informoval tento týden deník La Vanguardia.

GMO free mléko je jenom marketingový tah, uvádí šéf mlékařů

14.08.2019 | Mléko od skotu, k jehož výživě nebyla použita geneticky modifikovaná krmiva, je jen marketingový tah. Dnes to uvedl předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.

Kočičí kavárny přibývají rychleji než májová koťata, ale co hygiena?

20.08.2019 | Popularita podniků, kde se můžete osvěžit skvělou kávou a navíc se pomazlit s desítkami koček, raketově stoupá. Ale je v pořádku mít v kávě nebo dortu trs kočičích chlupů?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Srpnové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont