07.07.2020 | Zejména v průběhu dovolených a na výletech využívají lidé k nákupu potravin stánkový prodej potravin a nápojů, případně prodejních automatů v areálech čerpacích stanic, nebo mlékomatů na farmách i v některých obcích. Jak je ale na tom nabízený sortiment s kvalitou?
<Automaty mají stejně jako stánky statut potravinářských provozoven (prodejen), musí se tedy řídit příslušnými předpisy a musí být registrovány pro potřebu kontrol dozorovými orgány. Státní veterinární správa ČR (SVS) přitom kontroluje v automatech prodej syrového mléka a teoreticky (SVS zatím takový případ nezaznamenala) i prodej zvěřiny, a působí i na tržištích a tržnicích, pokud jde o potraviny živočišného původu.
Pokud se pak týká přímo mlékomatů, pak podle SVS jsou tato prodejní místa kontrolována v průměru jednou do roka a problémy při prodeji SVS nezaznamenává. V ostatních případech (prodej vajec v krabičce, medu ve sklenici a podobně) provádí kontroly Státní zemědělská potravinářská inspekce (SZPI). I podle SZPI patří prodej potravin a nápojů z automatů ke v zásadě bezproblémovým segmentům trhu.
Jedinou „kauzou“ byl v minulosti prodej nápojů na bázi čokolády, v současnosti ale inspektoři SZPI neregistrují problémy při tomto způsobu prodeje. SZPI i tak provádí namátkové kontroly, provozovatel musí mít například zpracovány plány, kdy a jak automaty čistit (sanitační plány) a produkty prodávané v automatech musí být samozřejmě řádně a podle zákona označeny jako v „kamenném obchodu“.
Spotřebitelé nicméně daleko více využívají stánkový prodej. V tomto případě musí prodejce dodržovat řadu opatření (jejich výčet zpracovala pro potřeby CZ TEST právě SZPI), to však platí za „normálního“ stavu. „Při zjištění porušení právních předpisů mimo dozorovou kompetenci SZPI inspektor podá podnět příslušné instituci, což je praxe běžná i mimo rámec nouzového stavu,“ upozorňuje mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
18.01.2021 | Čerstvé slávky poznáte tak, že jsou zavřené a při tepelné úpravě se krásně otevřou. Ty, které zůstanou zavřené, nejsou vhodné k jídlu a ihned je vyhoďte. Slávky zpracujte co nejdříve poté, co si je přivezete z obchodu, žádné otálení. Našli jste v pytlíku už nějakou slávku otevřenou? To také není v pořádku a rovnou ji vyhoďte.
21.01.2021 | Sněmovna schválila návrh poslanců SPD, aby prodejny potravin o ploše nad 400 metrů čtverečních musely od příštího roku prodávat povinný minimální podíl stanovených potravin vyprodukovaných v tuzemsku.
20.11.2020 | V dnešní době se spotřebitelé nemusejí bát toho, že by neměli v nabídce potravin dostatečný výběr či museli konzumovat něco, co jim nechutná. Přesto se mnohým určitě už také někdy stalo, že si zakoupili svůj oblíbený výrobek a on chutnal trochu jinak, než byli dosud zvyklí. Proč tedy výrobci potravin mění své výrobky, když je spotřebitelé mají rádi tak, jak jsou?