Automaty na vejce a mlékomaty: Kdo hlídá hygienu a nezávadnost zboží?

Automaty na vejce a mlékomaty: Kdo hlídá hygienu a nezávadnost zboží?

07.07.2020 | Zejména v průběhu dovolených a na výletech využívají lidé k nákupu potravin stánkový prodej potravin a nápojů, případně prodejních automatů v areálech čerpacích stanic, nebo mlékomatů na farmách i v některých obcích. Jak je ale na tom nabízený sortiment s kvalitou?

<

Automaty mají stejně jako stánky statut potravinářských provozoven (prodejen), musí se tedy řídit příslušnými předpisy a musí být registrovány pro potřebu kontrol dozorovými orgány. Státní veterinární správa ČR (SVS) přitom kontroluje v automatech prodej syrového mléka a teoreticky (SVS zatím takový případ nezaznamenala) i prodej zvěřiny, a působí i na tržištích a tržnicích, pokud jde o potraviny živočišného původu.

Pokud se pak týká přímo mlékomatů, pak podle SVS jsou tato prodejní místa kontrolována v průměru jednou do roka a problémy při prodeji SVS nezaznamenává. V ostatních případech (prodej vajec v krabičce, medu ve sklenici a podobně) provádí kontroly Státní zemědělská potravinářská inspekce (SZPI). I podle SZPI patří prodej potravin a nápojů z automatů ke v zásadě bezproblémovým segmentům trhu.

Jedinou „kauzou“ byl v minulosti prodej nápojů na bázi čokolády, v současnosti ale inspektoři SZPI neregistrují problémy při tomto způsobu prodeje. SZPI i tak provádí namátkové kontroly, provozovatel musí mít například zpracovány plány, kdy a jak automaty čistit (sanitační plány) a produkty prodávané v automatech musí být samozřejmě řádně a podle zákona označeny jako v „kamenném obchodu“.

Raději na stánek

Spotřebitelé nicméně daleko více využívají stánkový prodej. V tomto případě musí prodejce dodržovat řadu opatření (jejich výčet zpracovala pro potřeby CZ TEST právě SZPI), to však platí za „normálního“ stavu. „Při zjištění porušení právních předpisů mimo dozorovou kompetenci SZPI inspektor podá podnět příslušné instituci, což je praxe běžná i mimo rámec nouzového stavu,“ upozorňuje mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Co musí být splněno?

  • Nebalené uzeniny nesmí být umístěny na stánku bez oddělení od okolního prostředí a bez jakékoli ochrany (fólie, plexisklo apod.), protože nejsou chráněny proti možné kontaminaci,
  • Prodejce musí vzít v úvahu, jestli není v bezprostřední blízkosti prašná cesta, anebo také frekventovaná silnice,
  • Prodejce musí vzít v úvahu, že zákazníci na nebalené uzeniny mohou kýchat, kašlat, sahat a navíc jsou vystaveny nepříznivým povětrnostním vlivům (déšť, vítr apod.),
  • Prodejce nesmí rukavicí, kterou sahal na nebalené uzeniny, zároveň manipulovat i s penězi a touto rukou se dotýkat i dalších předmětů,
  • Prodejce nesmí vykazovat známky onemocnění (např. respiračního, infikovaná poranění, kožní infekce aj.),
  • Prodejce nesmí mít znečištěné ruce a rovněž znečištěné oblečení,
  • Prodejce nesmí kouřit u stánku a poté, aniž by si umyl ruce manipulovat s potravinami,
  • Prodejce musí mít prokazatelný přístup na WC,
  • Prodejce musí mít k dispozici vodu (alespoň třeba v barelu, PET lahvi apod.),
  • Prodejce nemá kde očistit nástroje (nože, podávací náčiní apod.), není k dispozici voda na čištění, ani jiné prostředky na čištění,
  • Prodávané masné výrobky nesmí být oslizlé, plesnivé vykazující jakékoliv senzorické změny charakteru hniloby či kažení,
  • Nebalené masné výrobky nesmí být umístěny při nevyhovující teplotě např. +25 °C.
PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Připravte si slávky na bílém víně podle Bohyně kuchyně

18.01.2021 | Čerstvé slávky poznáte tak, že jsou zavřené a při tepelné úpravě se krásně otevřou. Ty, které zůstanou zavřené, nejsou vhodné k jídlu a ihned je vyhoďte. Slávky zpracujte co nejdříve poté, co si je přivezete z obchodu, žádné otálení. Našli jste v pytlíku už nějakou slávku otevřenou? To také není v pořádku a rovnou ji vyhoďte.

Regály od příštího roku zaplní 55 procent českých potravin

21.01.2021 | Sněmovna schválila návrh poslanců SPD, aby prodejny potravin o ploše nad 400 metrů čtverečních musely od příštího roku prodávat povinný minimální podíl stanovených potravin vyprodukovaných v tuzemsku.

Proč už některé potraviny nechutnají jako dřív - a je to špatně?

20.11.2020 | V dnešní době se spotřebitelé nemusejí bát toho, že by neměli v nabídce potravin dostatečný výběr či museli konzumovat něco, co jim nechutná. Přesto se mnohým určitě už také někdy stalo, že si zakoupili svůj oblíbený výrobek a on chutnal trochu jinak, než byli dosud zvyklí. Proč tedy výrobci potravin mění své výrobky, když je spotřebitelé mají rádi tak, jak jsou?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont